Kakav je OVO fudbal: ŠEST golova za 17 minuta na kraju!

Teško je opisati šta se sve dogodilo od 76. do 93. minuta ovog petka poredveče na "Dinu Manuciju" u Ćezeni.  Najluđa utakmica na Euru! Englezi na ivici ambisa, Koman i Radu vode Rumuniju dalje! Naše istočne komšije slavile protiv Gordog albiona u pretposlednjem meču drugog kola - 4:2.

Fudbal 21.06.2019 | 21:29
Kakav je OVO fudbal: ŠEST golova za 17 minuta na kraju!
Kakav fudbal, kakva utakmica u Čezeni!

Bili su Englezi pod velikim pritiskom, verovatno i u šoku zbog onoga što im se dogodilo u prvom kolu protiv Francuske. Mlada selekcija Gordog albiona nije smela sebi da dozvoli kiks, tim pre što posle prve runde nije imala nijedan bod, a pred start Evropskog prvenstva ubrajana je među glavne kandidate za osvajanje pehara. Posebno nakon što su Englezi zaređali sa trijumfima na velikim takmičenjima u mlađim uzrasnim kategorijama. Angus Gan, Tami Abraham i Demaraj Grej su ostali tu iz tima koji je pre dve godine stigao do polufinala. Iz Mančester Sitija je tu Fil Foden, pa dalje Dominik Solanke, Ris Nelson, Džejms Medison, Hamza Čuduri... Nije slučajno što su bili na vrhu liste favorita, jer ovi momci davno su naučili kako se igra ozbiljan seniorski fudbal.

Ali, po ko zna koji put pokazalo se da imena ne znače mnogo, a najbolje su to na svojoj koži osetili Englezi danas protiv Rumuna koji su u pretposlednjoj utakmici drugog kola Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine slavili sa 4:2 (0:0). Rumuni su sada blizu prolaza, dok Engleze u igri drži samo teorija... Ukoliko Francuzi večeras izbegnu poraz protiv Hrvatske, Engleska neće imati šansu da postane najbolja drugoplasirana ekipa. A Rumuni mogu baš mnogo. Vrcaju od talenta, mentalne snage, odlučnosti, borbenosti. Naravno, rano je još prognozirati, ali utisak je da mogu do samog kraja. 

Svega je bilo na ovoj utakmici. Šansi, odbrana, prečki, evrogolova, penala, šest golova za nepunih 20 minuta... 

Englezi su promašili "boga oca" u prvom poluvremenu. Džejms Medison, Mejson Maunt, Fil Foden... Svi su redom pretili golu Rumunije, ali Andrei Jonuc Radu je pokazao zašto važi za jednog od najperspektivnijih golmana na svetu. Bacao se kao mačka, skidao nemoguće... Kako to uvek biva, kazna za promašaje morala je da dođe. Džondžo Keni je u 75. minutu nespretno reagovao i napravio penal, a George Puškaš bio je precizan sa bele tačke.

Međutim, tek tada je krenula prava ludnica. Englezi svesni činjenice da moraju da zapnu iz petnih žila krenuli su svim silama napred, što se isplatilo četiri minuta kasnije kada je Demaraj Grej postigao prelep pogodak sa ivice šesnaesterca. Ponovo su Rumuni pokazali koliko umeju da budu opasni, koliko imaju onog pozitivnog sportskog bezobrazluka, pa je u 85. minutu Janis Hadži ponovo doveo Rumune u vođstvo. 

Dva minuta kasnije - Englezi su ponovo uzvratili udarac preko Tamija Abrahama, koji je kasnije pogodio i prečku...

A onda - ključni trenutak utakmice. Minut pre isteka 90. minuta Florinel Koman raspalio je sa distance, a golman engleske reprezentacije Din Henderson napravio je katastrofalnu grešku i praktično pogurao Rumune ka trijumfu.

Napadali su Englezi do kraja, ponovo se ispromašivali, a još jedna kazna usledila je u nadoknadi vremena kada je Koman poslao raketu u mrežu Engleza, a Henderson je samo pogledom ispratio loptu u mrežu. 

I još jednom - kakva utakmica...



Kakva je OVO bila utakmica!?

Mreže na "Dinu Manuciju" mirovale su punih 76 minuta ovog petka predveče, a onda se tresle ŠEST puta do poslednjeg zvižduka sudije Andreasa Ekberga za konačnih:

Engleska - Rumunija 2:4 (0:0) u još jednoj "ludoj" utakmici na UEFA evropskom prvenstvu za mlade fudbalere u Italiji i San Marinu.

Ovaj rezultat, ujedno, znači da su bronzani sa prethodnog šampionata u Poljskoj 2017. eliminisani i pre poslednje utakmice u Grupi C, u kojoj selekcija Rumunije zbog sistema takmičenja nije siguran učesnik polufinala ni posle druge pobede uz četiri postignuta gola!

Momci selektora Mirela Radoja deklasirali su Hrvatsku 4:1 na otvaranju EURO turnira u šest gradova "na čizmi", isto toliko postigli i u današnjoj dramatičnoj utakmici sa "albionom", ali s ozbzirom na to da će u polufinale proći samo pobednici tri grupe prve faze i najbolji drugoplasirani tim - ni maksimalnih šest bodova nije im obezbedio prolazak dalje.

Čak ni poraz Francuza od Hrvatske u terminu od 21 čas ne bi značio kraj dilema oko pobednika grupe. Drugim rečima, na taj odgovor sačekaćemo do ponedeljka uveče i direknog okršaja Rumunija - Francuska, u terminu u kom će selekcija trenera Ejdija Butrojda igrati utakmicu bez takmičarskog značaja sa Hrvatskom.

Engleska je pre tri večeri dugo vodila protiv Francuske i uspela da izgubi, dok su večeras Butrojdovi izabranici dva puta brzo stizali prednost rivala, a kada je na treći gol Rumuna usledio promašen zicer i šut u prečku...

...nije bilo treće sreće, naprotiv! 

Na drugoj strani Fornel Koman postigao je i drugi gol, "evrogol", za konačnih 2:4 i nevericu na Butrojdovom licu.

Evropsko prvenstvo u Italiji i San Marinu odigrava se u šest gradova: Bolonji ("Renato dal'Ara"), Ređo Emiliji ("Mairabelo"), Ćezeni ("Dino Manuci"), Trstu ("Nereo Roko"), Udinama ("Friuli") i San Marinu ("Seravale").

Koman je maestralnim driblingom zaludeo čuvara u 76. minutu i iznudio penal, koji je realizovao Džordž Puškaš i označio početak goleade u kojoj su se nasumično smenjivale slike igrača u žutim i belim dresovima kako slave - na 1:1 izjednačio je Demaraj Grej u 79, šest minuta kasnije bilo je 1:2 posle početničke greške Fikaja Tomorija i rutinske egzekucije Janisa Hadžika, novo izjednačenje Ostrvljanima doneo je rezerivista Tami Ejbraham u 87. minutu posle čega su Rumuni bukvalno krenuli sa centra i ponovo poveli udarcem Komana sa distance pred kojim se obrukao Din Henderson.

Golmanu Mančester junajteda lopta je "prošla kroz ruke" i završila u mreži, ali ni ovaj šok nije zaustavio njegove saigrače u nameri da ostanu neporaženi.

Fil Foden iskoristio je haotičnu atmosferu na terenu da pobegne odbrani i pasom u prostor izbaci Ejbrahama samog pred Andreja Radua, ali je golman Đenove zaustavio njegov mlak udarac, međutim na ulasku u nadoknadu vremena Radu nije imao šanse da reaguje kada se Ejbraham podigao u skok i glavom poslao loptu pravo o - gredu!

Dok su žalili za ovom šansom, Englezi su mogli da isprate jednu dugu loptu ka svojoj polovini, do koje se dokopao Koman i "drop kik" udarcem levom sa oko 25 metara ostavio Hendersona "ukopanog" u mestu za 2:4.

Grupa A

subota

Španija - Poljska 21.00
Belgija - Italija 21.00

Tabela: Poljska 6 (4:2), Italija 3 (3:2), Španija 3 (3:4), Belgija 0 (3:5).

Grupa B

nedelja

Austrija - Nemačka 21.00
Danska - Srbija 21.00

Tabela: Nemačka 6 (9:2), Danska 3 (4:4), Austrija 3 (3:3), Srbija 0 (1:8).

Grupa C

Engleska - Rumunija 2:4 (0:0)
/Grej 79, Ejbraham 87 - Puškaš pen 75, Hadži 85, Koman 88, 90+3/

Francuska - Hrvatska 21.00

Tabela: Rumunija 6 (8:3), Francuska (-1) 3 (2:1), Engleska 0 (3:6), Hrvatska (-1) 0 (1:4).

Parovi 3. kola (ponedeljak): Rumunija - Francuska, Hrvatska - Engleska.

"KUMU" RUMUNSKOG FUDBALA DOBRO IDE

Selektori mladih Ejdi Butrojd (48) i Mirel Radoj (38) su bivši profesionalni fudbaleri, obojica defanzivci, s tim da je Rumun i nastupao za godište koje danas predvodi sa klupe. 

Butrojd je nastupao za Hadersfild, Bristol Roverse, Harts, Mensfild i Piterboro, u kom je 1998. završio karijeru i sedam godina kasnije postao menadžer Votforda u kom je radio tri sezone. Potom je po sezonu vodio Kolčester junajted, Koventri siti i Nortempton Taun, da bi 2014. "ušao u sistem" Fudbalske asocijacije i preuzeo generaciju fudbalera rođenih posle 1. januara 1996. godine sa kojom je ovog juna i doputovao u Italiju. 

Radoj je osam godina nosio dres Steaue, u kojoj je stekao status standardnog reprezentativca, ali i kapitena i lidera najuspešnijeg kluba u zemlji, a javnosti je posebno interesantan bio njegov blizak odnos sa najmoćnijim čovekom kluba, biznismenom Điđijem Bekalijem, zbog kog je dobio nadimak "Kum". Međutim, 67 nastupa za "A" reprezentaciju nije bilo dovoljno za transfer na Zapad, pa je Radoj 2008. otiša na Bliski Istok i nastupao za nekoliko klubova do 2015. i odluke da postane trener.

Bekalijevo poverenje dobio je odmah i preuzeo Steauu bez dana iskustva u trenerskom poslu, zbog čega se nije zadržao na klupi do kraja sezone, a posle epizode u Piteštiju imenovan je za selektora mlade reprezentacije u kojoj uprkos bliskosti sa Bekalijem nisu najbrojniji fudbaleru Steaue. Njih je četvorica, dok Konstanca ima jednog više reprezentativca.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar