Ален Смаилагић: Од Котежа до мјеста у Голден Стејту!

Српског кошаркаша незванично су у тиму желели Лос Анђелес Клиперси и Сакраменто Кингси.

Кошарка 21.06.2019 | 21:05
Ален Смаилагић: Од Котежа до мјеста у Голден Стејту!
Полако се слежу утисци са ноћас одржаног НБА драфта на којем је Србија, ненадано, имала два одабрана кошаркаша. Вања Маринковић је као последњи, 60. пик узет од стране Сакрамента, док је за многе изненађујућ био избор Алена Смаилагића, који до сада није био толико познат широј кошаркашкој јавности. Овај кошаркаш завршио је преко трејда у Голден Стејт Вориорсима, а изабран је као 39. по реду.

Али то не треба да чуди, пошто је Смаилагић већ од раније био члан развојног тима популарних Ратника. Играо је у НБА Г лиги у екипи Санта Круза, а занимљив је податак да је био убедљиво најмлађи кошаркаш у том такмичењу.

Пут је почео у Беку из Котежа који се тренутно такмичити у трећем рангу такмичења у Србији. Врло брзо је дошао до младе репрезентације Србије до 19 година, а паралелно је наступао и у јуниорској лиги наше земље. Управо ту је запао за око америчким скаутима, јер је просечно бележио 21,7 поена, 11,2 скока по утакмици, као и 1,9 блокада по мечу. Генерални менаџер Санта Круза је тада био на турнеји по Србији и одлучио је да приволи нашег кошаркаша на пут ка НБА лиги.

Говорећи за Телеграф, директор Бека, Дамир Богућанин, истиче да у клубу тренутно преовладава осећање великог поноса због чињенице да је кошаркаш из једног таквог клуба завршио међу најбољима на свету.

„Веома смо поносни на овог момка. Он је прошле године отишао, а у Беку је од седме године. Играо је у јуниорској лиги где је покупио признање за најкориснијег играча, а и сада смо у редовној комуникацији и пратимо шта се дешава, пошто имамо сјајне везе са Америком. Очигледно је да је Голден Стејт одлучио доста да улаже у њега“.

Исти извор наводи да је Голден Стејт поред већ уплаћених 1.300.000 долара, одлучио да одреши кесу за још 2.000.000 зелених новчаница, само како би био сигуран да ће он завршити управо међу Ратницима.

Смаилагић иначе игра на позицији центра, има заиста добре физикалије и координацију и многи га сматрају одличним проспектом. Заправо, толико је био добар да су Ратници морали, условно речено, да га „крију“ од осталих тимова. Разлог је прост - иако је играо у развојном тиму Голден Стејта, то не значи да тај клуб има ексклузивно право да га задржи, тако да је била отворена могућност да заврши и у неком другом тиму. Незванично, највише су се за Смаилагића интересовали Лос Анђелес Клиперси и Сакраменто Кингси.

Због тога Алена Смаилагића није било на централном догађају НБА Г лиге, популарном шоукејсу. Вориорси су једноставно одлучили да га склоне по страни, како се не би превише истакао. Бројни скаутинг извештаји који се могу пронаћи истичу да у офанзиви овај кошаркаш готово да нема мане. Смаилагић воли да одигра ангажовано, веома је покретљив и сјајно решава ситуације један на један. Проблем би могла да представља игра у одбрани где, како се наводи, нешто слабије игра против пик-ен-рола.

Вероватно ће и наредну сезону провести у Санта Круз Вориорсима, како би додатно порадио на физикалијама пред велики корак и прелазак у НБА лигу. Иначе, он се тренутно налази у Србији где тренира са његовим старим тренерима.

„Смаилагић тренутно вредно ради са тренерима и ускоро ће се вратити за Америку. Имали смо сјајну сарадњуса људима из тог клуба, поклонили су нам велику пажњу. Две најбоље утакмице одиграо је против развојних тимова Клиперса и Лејкерса, а доста је других клубова било заинтересовано за његове услуге, међу њима су ту били Јута, поменути Клиперси, Сакраменто“, додао је председник Бека, Дамир Богућанин.

На крају се само поставља логично питање како до сада готово нико није чуо за овог талентованог кошаркаша.

„Све до пунолетства, ми у клубу смо водили рачуна о њему. Желели смо да све прође без уплитања агенција и менаџера, јер смо раније већ имали нека негативна искуства. Ретко кад се на прво место стављао интерес самог играча. Желели смо да направимо развојни пут у његовом интересу и испунили смо жељу, отишао је у Америку као слободан агент“, закључио је Богућанин у разговору за Телеграф.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар