Alen Smailagić: Od Koteža do mjesta u Golden Stejtu!

Srpskog košarkaša nezvanično su u timu želeli Los Anđeles Klipersi i Sakramento Kingsi.

Košarka 21.06.2019 | 21:05
Alen Smailagić: Od Koteža do mjesta u Golden Stejtu!
Polako se sležu utisci sa noćas održanog NBA drafta na kojem je Srbija, nenadano, imala dva odabrana košarkaša. Vanja Marinković je kao poslednji, 60. pik uzet od strane Sakramenta, dok je za mnoge iznenađujuć bio izbor Alena Smailagića, koji do sada nije bio toliko poznat široj košarkaškoj javnosti. Ovaj košarkaš završio je preko trejda u Golden Stejt Voriorsima, a izabran je kao 39. po redu.

Ali to ne treba da čudi, pošto je Smailagić već od ranije bio član razvojnog tima popularnih Ratnika. Igrao je u NBA G ligi u ekipi Santa Kruza, a zanimljiv je podatak da je bio ubedljivo najmlađi košarkaš u tom takmičenju.

Put je počeo u Beku iz Koteža koji se trenutno takmičiti u trećem rangu takmičenja u Srbiji. Vrlo brzo je došao do mlade reprezentacije Srbije do 19 godina, a paralelno je nastupao i u juniorskoj ligi naše zemlje. Upravo tu je zapao za oko američkim skautima, jer je prosečno beležio 21,7 poena, 11,2 skoka po utakmici, kao i 1,9 blokada po meču. Generalni menadžer Santa Kruza je tada bio na turneji po Srbiji i odlučio je da privoli našeg košarkaša na put ka NBA ligi.

Govoreći za Telegraf, direktor Beka, Damir Bogućanin, ističe da u klubu trenutno preovladava osećanje velikog ponosa zbog činjenice da je košarkaš iz jednog takvog kluba završio među najboljima na svetu.

„Veoma smo ponosni na ovog momka. On je prošle godine otišao, a u Beku je od sedme godine. Igrao je u juniorskoj ligi gde je pokupio priznanje za najkorisnijeg igrača, a i sada smo u redovnoj komunikaciji i pratimo šta se dešava, pošto imamo sjajne veze sa Amerikom. Očigledno je da je Golden Stejt odlučio dosta da ulaže u njega“.

Isti izvor navodi da je Golden Stejt pored već uplaćenih 1.300.000 dolara, odlučio da odreši kesu za još 2.000.000 zelenih novčanica, samo kako bi bio siguran da će on završiti upravo među Ratnicima.

Smailagić inače igra na poziciji centra, ima zaista dobre fizikalije i koordinaciju i mnogi ga smatraju odličnim prospektom. Zapravo, toliko je bio dobar da su Ratnici morali, uslovno rečeno, da ga „kriju“ od ostalih timova. Razlog je prost - iako je igrao u razvojnom timu Golden Stejta, to ne znači da taj klub ima ekskluzivno pravo da ga zadrži, tako da je bila otvorena mogućnost da završi i u nekom drugom timu. Nezvanično, najviše su se za Smailagića interesovali Los Anđeles Klipersi i Sakramento Kingsi.

Zbog toga Alena Smailagića nije bilo na centralnom događaju NBA G lige, popularnom šoukejsu. Voriorsi su jednostavno odlučili da ga sklone po strani, kako se ne bi previše istakao. Brojni skauting izveštaji koji se mogu pronaći ističu da u ofanzivi ovaj košarkaš gotovo da nema mane. Smailagić voli da odigra angažovano, veoma je pokretljiv i sjajno rešava situacije jedan na jedan. Problem bi mogla da predstavlja igra u odbrani gde, kako se navodi, nešto slabije igra protiv pik-en-rola.

Verovatno će i narednu sezonu provesti u Santa Kruz Voriorsima, kako bi dodatno poradio na fizikalijama pred veliki korak i prelazak u NBA ligu. Inače, on se trenutno nalazi u Srbiji gde trenira sa njegovim starim trenerima.

„Smailagić trenutno vredno radi sa trenerima i uskoro će se vratiti za Ameriku. Imali smo sjajnu saradnjusa ljudima iz tog kluba, poklonili su nam veliku pažnju. Dve najbolje utakmice odigrao je protiv razvojnih timova Klipersa i Lejkersa, a dosta je drugih klubova bilo zainteresovano za njegove usluge, među njima su tu bili Juta, pomenuti Klipersi, Sakramento“, dodao je predsednik Beka, Damir Bogućanin.

Na kraju se samo postavlja logično pitanje kako do sada gotovo niko nije čuo za ovog talentovanog košarkaša.

„Sve do punoletstva, mi u klubu smo vodili računa o njemu. Želeli smo da sve prođe bez uplitanja agencija i menadžera, jer smo ranije već imali neka negativna iskustva. Retko kad se na prvo mesto stavljao interes samog igrača. Želeli smo da napravimo razvojni put u njegovom interesu i ispunili smo želju, otišao je u Ameriku kao slobodan agent“, zaključio je Bogućanin u razgovoru za Telegraf.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar