Умјесто санкција, притисци за НАТО

Вријеме директног страног управљања у БиХ попут „бонских овлаштења“ је прошлост, а овдашњи сукоб Русије и Запада у ПИК-у може само додатно да дестабилизује земљу и треба га посматрати у свјетлу покушаја да се БиХ угура у НАТО, тврде стручњаци за међународне односе.  

Босна и Херцеговина 20.06.2019 | 20:11
Умјесто санкција, притисци за НАТО
Исти дан када је руски амбасадор одбио да подржи закључке Управног одбора ПИК и саопштио да „покушаји враћања суверене Босне и Херцеговине под вањско управљање немају перспективе“, и Вашингтон је повукао потез који се тиче и БиХ.

Амерички предсједник Доналд Трамп продужио је важење повишеног степена упозорења у вези са Западним Балканом које је на снази од 2001. Када је ријеч о БиХ, наводи се да се пријетња која није отклоњена огледа и у опструкцији примјене Дејтонског споразума у БиХ.

– Пријетња коју чине особе које су укључене или помажу, спонзоришу или подржавају екстремистичко насиље у Северној Македонији и у региону Западног Балкана, или акти који ометају имплементацију Дејтонског споразума у БиХ, резолуције 1244 Савјета безбједности УН о Косову, нису ријешени – написао је Трамп у поруци Конгресу, не наводећи конкретне особе или одлуке које нарушавају Дејтон.

Све је дио плана за НАТО

Бивши амбасадор БиХ Слободан Шоја сматра да је све што се дешава у БиХ само дио плана да би се БиХ по сваку цијену увукла у НАТО.

– И ова прича око ПИК је камуфлажа притиска на цијелу државу да безрезервно и хитно заврши тај посао. Прошла су та времена неког страног управљања. Неће они тиме да се баве, ми смо њима неинтересантни. Занимамо их само као држава која је стабилна и ништа више. У ЕУ нас не желе, желе само да будемо мирни и ништа више. Њихов однос према БиХ је пун презира и непоштовања, а ми се правимо да то не видимо. Сада је њихова амбиција да нас убаце у НАТО, да затворе круг и да остане само Србија. Све ово што се дешава је спољна манифестација тог основног циља – каже Шоја за Српскаинфо.

Да ли су окршаји на релацији Русија – остатак чланица ПИК заиста због стања у БиХ и Српској или су само дио глобалног дипломатског сукоба Вашингтона, Брисела и Москве, овај пут на нашем терену?

– На свакој тачки земаљске кугле, гдје год се појављује неки мали проблем, он је само дио сукоба великих, које ми не видимо. Тектонски поремећаји великих сила су увијек огромни и они се највише осјете на малима. На оним мало већима се све мање осјете. Свако ради свој посао. Руси раде свој, Американци свој. И нека раде. Мени је најважније да ми радимо свој посао, а не радимо га. Ми бисмо требали мудро пливати између једних и других, али ми то не знамо јер волимо претјерано и отворено да се сврставамо на једну страну – закључује Шоја.

Шолаја: Стање у БиХ је нестабилно

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци, Милош Шолаја, сматра да све ово значи да је стање у БиХ јако нестабилно и да ће бити још нестабилније. 

– Трампово упозорење ће посебно утицати на људе који желе да инвестирају у БиХ, и то не само спољне него и унутрашне, јер је то јасан знак да ће овдје бити нестабилности – објаснио је Шолаја, додајући да се упозорење додатно обесхрабрити многе.

С обзиром да је Бијела кућа продужила упозорење од 2001. године, поставља се питање да ли је могуће да је однос САД према БиХ исти читавих 18 година.

– Могуће је. Они су ту присутни, али је до сада у име Запада процесе углавном водила Европска унија. Касније су се укључивали и други међународни играчи. Разлика је то што 2001. није било активно присуство Кине као данас, а ни Русија није била у овој позицији. Неке ствари се јесу промијениле. Према томе, треба видјети гдје то води. Кључно је да нема неког рјешења за БиХ. Нема га већ одавно – закључио је Шолаја.

САД и Русија не дижу руке

Објашњавајући да у међународним односима нема небитних фактора, професор Шолаја наглашава да БиХ ни САД ни Русији није небитан фактор, али да свакако није најважнији проблем које ове земље имају.

– Свака земља има утицај на међународне односе у свијету, па тако и БиХ. Сасвим је сигурно да тренутно у свијету постоје велике кризе попут Сјеверне Кореје, Ирана, којима се сви баве, али је чињеница је да се од ових простора не дижу тек тако руке – рекао је Шолаја.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Божп

20.06.2019 18:19

Никада их није ред и добро стање ни интересовало, него да нас зајашу за базе, јефтиину снагу за војне операције, у смислу живота биће вјечито кркљанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тебра

20.06.2019 18:47

А ти би у савез са русијом и бјелорусијом? Слазес еурице на камару а бусас се српом и цекицем,од кад је тако лосе Њемацкој,Данској,Холандији ,Француској?

Name

Ре

20.06.2019 20:10

Нисам неко ко је љубитељ никаквих војних снага чак их и осуђујем. Али природно ми припадамо НАТОу због самог окружења. Све земље сусједства па и Балкана сем Србије су цланице НАТОа ста ми ту треба да очекујемо неку неутралност ајте молим вас то је ноторна глупост или да се некоме супротставимо то ти је катаклизма. Дакле онда нема смисла нити да имамо икакве војске ни ми ни Србија зато сто немају никаквог смисла сем форме ради. Е сада уласком у НАТО морају се постићи стандарди кои се итекако поштује и унутрашње и вањско уредјење. А то да бих био неко мета у случају сукоба Русије и НАТОа је таква групација да НЕВЕРУЈЕМ да ико жив на то мозе помислити једноставно тај сукоб би био ТХЕ-ЕНД. И ваљда је небитно где си

Name

Будала као и ти

20.06.2019 18:25

Хоћемо у НАТО,у ,,Тигар"чизмицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2019 20:50

Док народ не буде тражио добар стандард живота замлаћивати ће их неважним причама.

Name

Куфе

20.06.2019 18:42

Добро каже г-дин Шоја да бисмо ми требали пливати између једних и других ( Амера и Руса).Али, од таквог пливања нема ништа све док водећи страначки лидери, с једне стране Изетбеговић и Човић грле Запад, а с друге стране Додик грли Русију. А да заједно пливају једнима или другима, е тада би била друга прича.Но, такво пливање нећемо дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јбга

20.06.2019 18:43

Трампово упозорење ће посебно утицати на људе који желе да инвестирају у БиХ, и то не само спољне него и унутрашне, јер је то јасан знак да ће овдје бити нестабилности. Ви неби у НАТО а идете на запад радити јер висе волите да идете вани умјесто да се овдје отварају инвестиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвестиције и нато ???

20.06.2019 20:09

Коце инвестирати у БиХ ? Нато је организација која непостује ни најмања људска права. Иза њих остаје само хаос и изгинули људи

Name

Јоја

20.06.2019 20:11

најбоље је да федерација иде у нато а српска неутрална

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јоја

21.06.2019 03:11

Која си ти будалина.Брига народа за НАТО.То Додик,Радмановиц,Спириц и остали лазови само прицају

Name

БОБА

21.06.2019 07:30

СВИ ОВИ ПРОФЕСОРИ КОЈИ УЧЕ СТУДЕНТЕ ИМАЈУ РАЗЛИЧИТА МИШЉЕЊА.КАКО ОНДА ДА ИХ СТУДЕНТИ СХВАТЕ.ПО МЕНИ ЈЕ ТО ПРИЧАЈ ДА БИХ НЕШТО РЕКАО.СТУДЕНТИ ИМАЈУ КОШМАР У ГЛАВИ ОД ПРИЧА ЊИХОВИХ ПРОФЕСОРА .ОНИ СВИ ГЛЕДАЈУ СА СВОГА УГЛА И ПОЛИТИЧКИ СУ НАМАЗАНИ .НЕ БИ ТУ НИ БИЛИ ДА НИСУ У ПОЛИТИЦИ.СТУДЕНТИМА ЈЕ САДА НАЈГОРЕ ЗАТО ШТО НЕ ЗНАЈУ КОМЕ ВЈЕРОВАТИ, ОДНОСНО КОГА СЛУШАТИ.ДОШЛО ЈЕ ВРИЈЕМЕ ПАМЕТОВАЊА И ПРАЗНЕ ПРИЧЕ КОЈУ ЋЕМО СЛУШАТИ КО ЗНА ДО КАДА.

ОДГОВОРИТЕ