Umjesto sankcija, pritisci za NATO

Vrijeme direktnog stranog upravljanja u BiH poput „bonskih ovlaštenja“ je prošlost, a ovdašnji sukob Rusije i Zapada u PIK-u može samo dodatno da destabilizuje zemlju i treba ga posmatrati u svjetlu pokušaja da se BiH ugura u NATO, tvrde stručnjaci za međunarodne odnose.  

Bosna i Hercegovina 20.06.2019 | 20:11
Umjesto sankcija, pritisci za NATO
Isti dan kada je ruski ambasador odbio da podrži zaključke Upravnog odbora PIK i saopštio da „pokušaji vraćanja suverene Bosne i Hercegovine pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive“, i Vašington je povukao potez koji se tiče i BiH.

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. Kada je riječ o BiH, navodi se da se prijetnja koja nije otklonjena ogleda i u opstrukciji primjene Dejtonskog sporazuma u BiH.

– Prijetnja koju čine osobe koje su uključene ili pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i u regionu Zapadnog Balkana, ili akti koji ometaju implementaciju Dejtonskog sporazuma u BiH, rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, nisu riješeni – napisao je Tramp u poruci Kongresu, ne navodeći konkretne osobe ili odluke koje narušavaju Dejton.

Sve je dio plana za NATO

Bivši ambasador BiH Slobodan Šoja smatra da je sve što se dešava u BiH samo dio plana da bi se BiH po svaku cijenu uvukla u NATO.

– I ova priča oko PIK je kamuflaža pritiska na cijelu državu da bezrezervno i hitno završi taj posao. Prošla su ta vremena nekog stranog upravljanja. Neće oni time da se bave, mi smo njima neinteresantni. Zanimamo ih samo kao država koja je stabilna i ništa više. U EU nas ne žele, žele samo da budemo mirni i ništa više. Njihov odnos prema BiH je pun prezira i nepoštovanja, a mi se pravimo da to ne vidimo. Sada je njihova ambicija da nas ubace u NATO, da zatvore krug i da ostane samo Srbija. Sve ovo što se dešava je spoljna manifestacija tog osnovnog cilja – kaže Šoja za Srpskainfo.

Da li su okršaji na relaciji Rusija – ostatak članica PIK zaista zbog stanja u BiH i Srpskoj ili su samo dio globalnog diplomatskog sukoba Vašingtona, Brisela i Moskve, ovaj put na našem terenu?

– Na svakoj tački zemaljske kugle, gdje god se pojavljuje neki mali problem, on je samo dio sukoba velikih, koje mi ne vidimo. Tektonski poremećaji velikih sila su uvijek ogromni i oni se najviše osjete na malima. Na onim malo većima se sve manje osjete. Svako radi svoj posao. Rusi rade svoj, Amerikanci svoj. I neka rade. Meni je najvažnije da mi radimo svoj posao, a ne radimo ga. Mi bismo trebali mudro plivati između jednih i drugih, ali mi to ne znamo jer volimo pretjerano i otvoreno da se svrstavamo na jednu stranu – zaključuje Šoja.

Šolaja: Stanje u BiH je nestabilno

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Miloš Šolaja, smatra da sve ovo znači da je stanje u BiH jako nestabilno i da će biti još nestabilnije. 

– Trampovo upozorenje će posebno uticati na ljude koji žele da investiraju u BiH, i to ne samo spoljne nego i unutrašne, jer je to jasan znak da će ovdje biti nestabilnosti – objasnio je Šolaja, dodajući da se upozorenje dodatno obeshrabriti mnoge.

S obzirom da je Bijela kuća produžila upozorenje od 2001. godine, postavlja se pitanje da li je moguće da je odnos SAD prema BiH isti čitavih 18 godina.

– Moguće je. Oni su tu prisutni, ali je do sada u ime Zapada procese uglavnom vodila Evropska unija. Kasnije su se uključivali i drugi međunarodni igrači. Razlika je to što 2001. nije bilo aktivno prisustvo Kine kao danas, a ni Rusija nije bila u ovoj poziciji. Neke stvari se jesu promijenile. Prema tome, treba vidjeti gdje to vodi. Ključno je da nema nekog rješenja za BiH. Nema ga već odavno – zaključio je Šolaja.

SAD i Rusija ne dižu ruke

Objašnjavajući da u međunarodnim odnosima nema nebitnih faktora, profesor Šolaja naglašava da BiH ni SAD ni Rusiji nije nebitan faktor, ali da svakako nije najvažniji problem koje ove zemlje imaju.

– Svaka zemlja ima uticaj na međunarodne odnose u svijetu, pa tako i BiH. Sasvim je sigurno da trenutno u svijetu postoje velike krize poput Sjeverne Koreje, Irana, kojima se svi bave, ali je činjenica je da se od ovih prostora ne dižu tek tako ruke – rekao je Šolaja.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Božp

20.06.2019 18:19

Nikada ih nije red i dobro stanje ni interesovalo, nego da nas zajašu za baze, jeftiinu snagu za vojne operacije, u smislu života biće vječito krkljanac.

ODGOVORITE
Name

Tebra

20.06.2019 18:47

A ti bi u savez sa rusijom i bjelorusijom? Slazes eurice na kamaru a busas se srpom i cekicem,od kad je tako lose Njemackoj,Danskoj,Holandiji ,Francuskoj?

Name

Re

20.06.2019 20:10

Nisam neko ko je ljubitelj nikakvih vojnih snaga čak ih i osuđujem. Ali prirodno mi pripadamo NATOu zbog samog okruženja. Sve zemlje susjedstva pa i Balkana sem Srbije su clanice NATOa sta mi tu treba da očekujemo neku neutralnost ajte molim vas to je notorna glupost ili da se nekome suprotstavimo to ti je kataklizma. Dakle onda nema smisla niti da imamo ikakve vojske ni mi ni Srbija zato sto nemaju nikakvog smisla sem forme radi. E sada ulaskom u NATO moraju se postići standardi koi se itekako poštuje i unutrašnje i vanjsko uredjenje. A to da bih bio neko meta u slučaju sukoba Rusije i NATOa je takva grupacija da NEVERUJEM da iko živ na to moze pomisliti jednostavno taj sukob bi bio THE-END. I valjda je nebitno gde si

Name

Budala kao i ti

20.06.2019 18:25

Hoćemo u NATO,u ,,Tigar"čizmicama.

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2019 20:50

Dok narod ne bude tražio dobar standard života zamlaćivati će ih nevažnim pričama.

Name

Kufe

20.06.2019 18:42

Dobro kaže g-din Šoja da bismo mi trebali plivati između jednih i drugih ( Amera i Rusa).Ali, od takvog plivanja nema ništa sve dok vodeći stranački lideri, s jedne strane Izetbegović i Čović grle Zapad, a s druge strane Dodik grli Rusiju. A da zajedno plivaju jednima ili drugima, e tada bi bila druga priča.No, takvo plivanje nećemo dočekati.

ODGOVORITE
Name

jbga

20.06.2019 18:43

Trampovo upozorenje će posebno uticati na ljude koji žele da investiraju u BiH, i to ne samo spoljne nego i unutrašne, jer je to jasan znak da će ovdje biti nestabilnosti. Vi nebi u NATO a idete na zapad raditi jer vise volite da idete vani umjesto da se ovdje otvaraju investicije.

ODGOVORITE
Name

Investicije i nato ???

20.06.2019 20:09

Koce investirati u BiH ? Nato je organizacija koja nepostuje ni najmanja ljudska prava. Iza njih ostaje samo haos i izginuli ljudi

Name

Joja

20.06.2019 20:11

najbolje je da federacija ide u nato a srpska neutralna

ODGOVORITE
Name

re Joja

21.06.2019 03:11

Koja si ti budalina.Briga naroda za NATO.To Dodik,Radmanovic,Spiric i ostali lazovi samo pricaju

Name

BOBA

21.06.2019 07:30

SVI OVI PROFESORI KOJI UČE STUDENTE IMAJU RAZLIČITA MIŠLJENJA.KAKO ONDA DA IH STUDENTI SHVATE.PO MENI JE TO PRIČAJ DA BIH NEŠTO REKAO.STUDENTI IMAJU KOŠMAR U GLAVI OD PRIČA NJIHOVIH PROFESORA .ONI SVI GLEDAJU SA SVOGA UGLA I POLITIČKI SU NAMAZANI .NE BI TU NI BILI DA NISU U POLITICI.STUDENTIMA JE SADA NAJGORE ZATO ŠTO NE ZNAJU KOME VJEROVATI, ODNOSNO KOGA SLUŠATI.DOŠLO JE VRIJEME PAMETOVANJA I PRAZNE PRIČE KOJU ĆEMO SLUŠATI KO ZNA DO KADA.

ODGOVORITE