На државне јасле још 500 радника

Судећи према јавним огласима за запошљавање у институцијама у БиХ на свим нивоима, од октобарских избора прошле године до јуче отворено је најмање 500 радних мјеста. Од тог броја, само у седамдесетак институција на државном нивоу посао су у посљедњих неколико мјесеци добиле 153 особе.  

Босна и Херцеговина 20.06.2019 | 19:06
На државне јасле још 500 радника
Знамо да нова власт није формирана, да је Парламент БиХ у блокади, да институције још нису доставиле у парламентарну процедуру ни извјештаје о раду за прошлу годину и да буџет за ову годину није усвојен па се поставља питање оправданости нових запошљавања.

Немају границе

Ако се овоме придода и чињеница да је један од услова БиХ на европском путу реформа јавне управе, која подразумијева смањивање администрације, онда је питање о потреби довођења нових људи на државне јасле још логичније.

Ипак, јасно је да они који запошљавају на рачун пореских обвезника, никоме не полажу рачуне, а у ситуацији кад не засједа Парламент БиХ, о овоме их не могу питати ни парламентарци.

Јасмин Емрић, посланик Странке демократске активности у Представничком дому БиХ, оцјењује за Аваз да би се овим питањем Парламент БиХ требао што прије позабавити.

– У ситуацији кад запошљавања нису планирана кроз буџет, који није ни усвојен, једино логично објашњење је да власт на одласку жели запослити што више својих кадрова. Ми у Парламенту БиХ морамо тражити објашњење и разлоге за толико запошљавање. Јер, не могу се начудити да се и након толико усвојених планова о реформи и даље повећава административни апарат и да при томе немају никаквих граница – каже Емрић. 

Први план

И Саша Магазиновић, посланик Социјалдемократске партије у Представничком дому БиХ, сматра да се блокада користи за масовно ухљебљивање кадрова блиских владајућим структурама.

– Ми смо у Парламенту потпуно искључени из свих процеса. Жалили смо се много пута, јер немамо информација о ЕУ интеграцијама нити нам се дозвољава да дамо свој допринос. И процес запошљавања, очигледно, пролази на сличан начин, са циљем да што мање особа зна шта се дешава. За мене је то знак да не постоје проблеми у финкционисању већине кад је њихов интерес у питању, док је општи интерес, од формирања власти па до конкретног рада, потпуно у другом плану – оцјењује Магазиновић.

Дамир Миљевић, економски аналитичар, нимало није оптимистичан да ће пракса запошљавања у бирократском апарату престати.

– Док год власти у БиХ могу наћи новац да путем кредита, трезорских записа и обвезница задужују порезне обвезнике у БиХ, дотле ће они наставити са том праксом. Поготово зато што Европска унија није расположена да заустави финансирање кроз Инструмент претприступне помоћи (ИПА) или друге пројекте због непоштовања обавеза – закључује Миљевић.

Милиони марака

Процјењује се да ће нова запошљавања у институцијама коштати пореске обвезнике неколико милиона марака годишње. С друге стране, запошљавања у реалном сектору скоро да и нема, што због неразвијене привреде и индустрије, што због ниских плата, због чега, као што је познато, грађани бјеже из БиХ.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бране

20.06.2019 17:35

Ово је дефинитивно крај БиХ , ЗАПОСЛИЛО СЕ ТОЛИКО СТРАНАЧКИХ ПОДОБНИКА ТАМО ГДЈЕ ИМ НИЈЕ МЈЕСТО. ТО СЕ ВИДИ ИЗ АВИОНА У МАЛИМ СРЕДИНАМА .СОЛИ ТИ ПАМЕТ КОМ НЕЗНА РЕЧЕНИЦУ САСТАВИТИ, а вјеровао сам да ће кренути. СВИ СУ КРИВИ ПОДЈЕДНАКО и СДС и СДА и СНСД И.... СВИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.06.2019 21:04

Што Бабаљ трља руке?

Name

Па

20.06.2019 17:50

Ко их запошљава кад на нивоу БиХ нема власти? Није ваљда ови што су у техничком мандату. Или можда ови што не раде да раде умјесто њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајко

20.06.2019 18:12

Пут путује јаран мој... путујем и ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.06.2019 18:32

Мало сам истраживао и дошао до ФРАПАНТНИХ чињеница које говоре у каквом накарадном систему вриједности живимо. Наиме, Највећа партија у РС (која има 1.17 милона становника) 193 00п чланова чини око 16% од укупног становништва РС. СДА има око 200 000 чланова што чини око 10% становништва Федерације БиХ. Истовремено Конзервативна партија, владајућа партија Терезе Меј има 124 000 чланова у цијелој Великој Британији (која има 66 милона становника), што цини само 0.18% од укупног становништва Велике Британије. Њемачки ЦДУ има 426 000 чланова ( Њемачк има 82 милиона становника) што чини 0.51 % укупног становништва Њемачке. Шта рећи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.06.2019 18:47

Значи читав свијет представља 1% будала. Само питање је шта смо ми нас 99%

Name

@Роки

21.06.2019 04:41

Ма нетребаш ништа да знаш радити , небрини , битно да гласаш за нас као и твоја ужа и шира родбина, . Моја Кона и кад копа башту носи СНСД е мајцу ал зато све раде што други неби смјели. Закон како коме ,нема свјетла на крају овог тунела.

ОДГОВОРИТЕ