Na državne jasle još 500 radnika

Sudeći prema javnim oglasima za zapošljavanje u institucijama u BiH na svim nivoima, od oktobarskih izbora prošle godine do juče otvoreno je najmanje 500 radnih mjesta. Od tog broja, samo u sedamdesetak institucija na državnom nivou posao su u posljednjih nekoliko mjeseci dobile 153 osobe.  

Bosna i Hercegovina 20.06.2019 | 19:06
Na državne jasle još 500 radnika
Znamo da nova vlast nije formirana, da je Parlament BiH u blokadi, da institucije još nisu dostavile u parlamentarnu proceduru ni izvještaje o radu za prošlu godinu i da budžet za ovu godinu nije usvojen pa se postavlja pitanje opravdanosti novih zapošljavanja.

Nemaju granice

Ako se ovome pridoda i činjenica da je jedan od uslova BiH na evropskom putu reforma javne uprave, koja podrazumijeva smanjivanje administracije, onda je pitanje o potrebi dovođenja novih ljudi na državne jasle još logičnije.

Ipak, jasno je da oni koji zapošljavaju na račun poreskih obveznika, nikome ne polažu račune, a u situaciji kad ne zasjeda Parlament BiH, o ovome ih ne mogu pitati ni parlamentarci.

Jasmin Emrić, poslanik Stranke demokratske aktivnosti u Predstavničkom domu BiH, ocjenjuje za Avaz da bi se ovim pitanjem Parlament BiH trebao što prije pozabaviti.

– U situaciji kad zapošljavanja nisu planirana kroz budžet, koji nije ni usvojen, jedino logično objašnjenje je da vlast na odlasku želi zaposliti što više svojih kadrova. Mi u Parlamentu BiH moramo tražiti objašnjenje i razloge za toliko zapošljavanje. Jer, ne mogu se načuditi da se i nakon toliko usvojenih planova o reformi i dalje povećava administrativni aparat i da pri tome nemaju nikakvih granica – kaže Emrić. 

Prvi plan

I Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu BiH, smatra da se blokada koristi za masovno uhljebljivanje kadrova bliskih vladajućim strukturama.

– Mi smo u Parlamentu potpuno isključeni iz svih procesa. Žalili smo se mnogo puta, jer nemamo informacija o EU integracijama niti nam se dozvoljava da damo svoj doprinos. I proces zapošljavanja, očigledno, prolazi na sličan način, sa ciljem da što manje osoba zna šta se dešava. Za mene je to znak da ne postoje problemi u finkcionisanju većine kad je njihov interes u pitanju, dok je opšti interes, od formiranja vlasti pa do konkretnog rada, potpuno u drugom planu – ocjenjuje Magazinović.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, nimalo nije optimističan da će praksa zapošljavanja u birokratskom aparatu prestati.

– Dok god vlasti u BiH mogu naći novac da putem kredita, trezorskih zapisa i obveznica zadužuju porezne obveznike u BiH, dotle će oni nastaviti sa tom praksom. Pogotovo zato što Evropska unija nije raspoložena da zaustavi finansiranje kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) ili druge projekte zbog nepoštovanja obaveza – zaključuje Miljević.

Milioni maraka

Procjenjuje se da će nova zapošljavanja u institucijama koštati poreske obveznike nekoliko miliona maraka godišnje. S druge strane, zapošljavanja u realnom sektoru skoro da i nema, što zbog nerazvijene privrede i industrije, što zbog niskih plata, zbog čega, kao što je poznato, građani bježe iz BiH.

(Avaz)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Brane

20.06.2019 17:35

Ovo je definitivno kraj BiH , ZAPOSLILO SE TOLIKO STRANAČKIH PODOBNIKA TAMO GDJE IM NIJE MJESTO. TO SE VIDI IZ AVIONA U MALIM SREDINAMA .SOLI TI PAMET KOM NEZNA REČENICU SASTAVITI, a vjerovao sam da će krenuti. SVI SU KRIVI PODJEDNAKO i SDS i SDA i SNSD I.... SVI....

ODGOVORITE
Name

Milan

20.06.2019 21:04

Što Babalj trlja ruke?

Name

Па

20.06.2019 17:50

Ко их запошљава кад на нивоу БиХ нема власти? Није ваљда ови што су у техничком мандату. Или можда ови што не раде да раде умјесто њих.

ODGOVORITE
Name

Majko

20.06.2019 18:12

Put putuje jaran moj... putujem i ja...

ODGOVORITE
Name

Skeptik

20.06.2019 18:32

Malo sam istraživao i došao do FRAPANTNIH činjenica koje govore u kakvom nakaradnom sistemu vrijednosti živimo. Naime, Najveća partija u RS (koja ima 1.17 milona stanovnika) 193 00p članova čini oko 16% od ukupnog stanovništva RS. SDA ima oko 200 000 članova što čini oko 10% stanovništva Federacije BiH. Istovremeno Konzervativna partija, vladajuća partija Tereze Mej ima 124 000 članova u cijeloj Velikoj Britaniji (koja ima 66 milona stanovnika), što cini samo 0.18% od ukupnog stanovništva Velike Britanije. Njemački CDU ima 426 000 članova ( Njemačk ima 82 miliona stanovnika) što čini 0.51 % ukupnog stanovništva Njemačke. Šta reći...

ODGOVORITE
Name

А

20.06.2019 18:47

Значи читав свијет представља 1% будала. Само питање је шта смо ми нас 99%

Name

@Роки

21.06.2019 04:41

Ма нетребаш ништа да знаш радити , небрини , битно да гласаш за нас као и твоја ужа и шира родбина, . Моја Кона и кад копа башту носи СНСД е мајцу ал зато све раде што други неби смјели. Закон како коме ,нема свјетла на крају овог тунела.

ODGOVORITE