Лајчак: Ситуација у БиХ је критична

Мирослав Лајчак, предсједавајући ОСЦЕ и министар спољних послова Словачке и бивши Високи представник у БиХ, истакао је да је ситуација у БиХ  озбиљна и подсјећа на кризу из 2010. године.  

Босна и Херцеговина 20.06.2019 | 16:36
Лајчак: Ситуација у БиХ је критична
– Упозоравао сам у више наврата и на многим међународним форумима да је потребно више и суосјећајније посветити се земљи. Као неко ко познаје БиХ и као увјерени присташа ЕУ, апеловао сам на потребу да се интеграција ЕУ врати у фокус пажње. Главни инструмент у том погледу било је Мишљење Европске комисије. Очигледно се то није догодило и чини се да је Мишљење ЕК још више подијелило народе и политичаре у земљи. Немам тенденцију бити песимиста, желим вјеровати да ћемо отварањем приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом послати јасан сигнал да знамо цијенити оне који то заслужују.  У случају БиХ такође се мора видјети да је за добивање статуса кандидата потребно минимално показати вољу и способност да испуни 14 препорука и закључака ЕК. Ипак, нећу бити далеко ако кажем да изостанак партнера у БиХ, новог Вијећа и функционалног парламента не помаже онима који још увијек сматрају политику проширења најјачим и најуспјешнијим инструментом стабилизације и трансформације Уније – навео је Лајчак за Клиx.

Он је истакао да полемика о томе да ли је МАП активиран или не одвлачи пажњу од саме суштине питања, а то је одредба правног оквира за сарадњу БиХ. 

– Савез је заинтересован да степен сарадње барем приближи нивоу практичне сарадње са сусједима БиХ који нису његови чланови, посебно са Србијом. Томе служи Годишњи план (АНП) који припрема и износи сама БиХ. У децембру 2018. године понудили смо земљи могућност да га преда када за то буде спремна. Процеси у вези с првим АНП-ом такође су важни у смислу примања сљедећих. Они могу процес учинити много лакшим или обрнуто – рекао је он.

Лајчак каже да је свјестан колико је Валентин Инцко данас у БиХ изложен притиску.

– Валентин Инзко ме замијенио на тој одговорној функцији прије 10 година. Стога знам колико често је и коликом притиску изложен. Такође знам да сам користио Бонска овлаштења, а користио их је и он онолико и у оним приликама колико је то било потребно и прикладно. Међутим, Бонска овлаштења не могу помоћи земљи да испуни своје интеграционе амбиције. Тај пут мора проћи земља сама и потврдити њењу компатибилност с Унијом, а посебно њеним механизмима доношења одлука. Кључна и чаробна ријеч је консензус. Требате га данас у домаћој и спољној политици. Ни Бонска овлаштења не могу присилити земљу на културу консензуса – рекао је он.

(Клиx)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Е

20.06.2019 14:45

На кризу из 2010 год. Онда ништа ја се те године и не сјећам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

20.06.2019 15:21

ИМАМО ТРИ ПОЛИТИЧКА ИДИОТА КОЈИ СЕ ПРИВАТНО ОДЛИЧНО СЛАЖУ И ЛИЧНО БОГАТЕ, А ЈАВНО КРЕИРАЈУ НЕКАКВЕ СУКОБЕ ОКО РАТНИХ ИГАРА КОЈИМА ОНИ ИЗЛУЂУЈУ СВАКИ СВОЈ НАРОД... А ЊИХОВИ НАРОДИ ИХ "ПРОВАЛИЛИ" И ОДЛУЧИЛИ ДА ПОБЈЕГНЕ ИЗ ЊИХОВЕ ВУКОЈЕБИНЕ КОЈА ОДГОВОРА САМО ЊИМА ТРОЈИЦИ И НЕКИМ ЊИХОВИМ ПОЛТРОНИМА, КАО И НЕКИМ У БЕОГРАДУ И ЗАГРЕБУ... ХА, ХА, ХА, А И ЛАЈЧАК ЈЕ КАЖУ ВРЛО БОГАТ НАПУСТИО БИХ...

Name

топло-хладно

20.06.2019 16:43

овим високом лоповома одговара стање у бих ровито и несређено, као и политичарима који су опљачкали народ и стекли стотине милиона, јер да се стање почне уређивати, сви би полагали рачуне, тј, било би апса. Овако што дуже растећи, да се лоповлуци забораве, застаре, скрене са битнога...

Name

ре

20.06.2019 17:13

Врло је могуће да је Лајчак и данас дан на Бајиној сиси.

Name

Милун

21.06.2019 11:12

Крајње је вријеме да БИХ управља страни представник и да уведе ред, а након тога избори и све ће бити супер, од плата па надаље.Другачије се не може ријешити ситуација и са власти отјерати ови који овај народ овдје држи као овце у тору.

Name

ДРАГАН МОДРИЦА

20.06.2019 14:49

Морају народи да се промијене из темеља, да изаберу људе из свога корпуса који ће правити систем а не култ личности и сијети клицу зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гвинт

20.06.2019 15:52

Народи исељавају, у горем омјеру од ових миграната. Касно је мора доци до распада система. Овај Даyтон мора да умре и нема никакве сансе да потраје дузе од три године. 100%

Name

ре

20.06.2019 17:12

А зашто на тај начин гледаш ствари, мене ти "корпуси" не занимају, ја сам за политичара који ће бити прије свега човјек и који ће бринути о свим људима, подјела на некакве "корпусе и торове", шта ја имам од тога.? Чекати да се сва три народа промијене у исто вријеме из коријена је потпуно нереално.

Name

М. Горки

20.06.2019 14:59

Консензус јесте кључна и чаробна ријеч за БиХ, али шта вриједи кад се лидери водећих странака, нарочито СДА и СНСД не могу сложити нити око мање важних питања, а поготово о нечем значајнијем, нпр. о формирању Савјета министара, МАП-у...Неко мора да попусти или да "попуши" санкције. Другачије не иде, па не иде.Једино грађани иду, да не кажем бјеже у иностранство трбухом за крухом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.06.2019 15:00

Забијте се сви Ви који само перете паре по Балкану!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2019 15:20

Тако је ..доста нам је висе бјелосвјетких хохстаплера и њихових савјета, а о забринутости да не говорим

Name

Ре Јаффа

20.06.2019 15:31

паре на Балкану перу само будале. Паметни то раде преко офф схоре компанија.

Name

x

20.06.2019 15:54

Тако је доста нам је савјета б-ких хостаплера. Види како смо способни и како се овдје зиви. Поцркасмо од глади. Сто виси то отпада... потпуни распад. А они да нама савјетују несто, море ми да једомо корјене и говна и бас нам је лепо. Мрс.

Name

Заре

20.06.2019 15:01

Господине Лајцак , овом народу не требају никакве филозофије , просто јасно од тебе и институције коју представљас се оцекује да помогнес , јер је народ , од стране резима излозен тортури , која се не памти , народу је забрањено да сета улицом , сва људска права погазена , а ти филозофирас . Прицај мало о правосудју , о корупцији и криминалу , о униставању свега и свацега , цега се резим докопа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лајцак

20.06.2019 15:08

изрази забринутост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квасац

20.06.2019 15:55

Овог плацамо из оног усраног фонда за лобирање. Боље да смо какву улицу поправили, и коме марку висе за пензију дали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо неки...

20.06.2019 16:10

Не лапрдај Лајчак, ти и Инцко исти пар опанака... Да вас нема, нико не би ни сконтао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

20.06.2019 16:30

БИТНО ЈЕ ДА СЕ ОНИ СА ОВИМ НАРОДОМ ИГРАЈУ.ДА ИМ ПРКОСЕ.НА ТАЈ НАЧИН ШТО ИМАЈУ СВЕ ЗАГАРАНТОВАНО ТЕ ИХ НИЈЕ БРИГА ЗА ЧОВЈЕКА.ЗА ЊИХ ЈЕ ЧОВИЈЕК ПРЕДМЕТ А НЕ ЖИВО БИЋЕ КОЈЕГ УБИЈАЈУ СВАКИМ ДАНОМ СА РАЗНОРАЗНИМ КОНСТАТАЦИЈАМА,ТРАЧЕВИМА. ЛАГАЊЕМ.ТРОВАЊЕМ, МЕШЕТАРЕЊЕМ И ДА НЕ НАБРАЈАМ ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ЗА ВАС.УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ...

20.06.2019 17:21

ТИ СИ НЕЦИЈИ ПЛАЦЕНИК И ЗА ТУ СТРАНУ РАДИС ПРОТИВ ДРЗАВЕ .НИСТА ТИ НИСИ УЦИНИО КА БОЉЕМ ТВОЈ БОРАВАК У БИХ ЈЕ БИО ОДЛИЦАН ЈЕР СИ ПАРА ЗАРАДИО КИСА БОЗИЈА И ДОСАО СИ САДА ДА ТИ СВОЈЕ МИСЉЕЊЕ ДАЈЕС И ДА НАРОДУ ДАЈЕС СТРАХ КАКО ТО БИХ СТОЈИ.ТИ СИ НЕПОЗЕЉАН У БИХ,ЈЕР НИСТА НИСИ ДОБРА ЗА ЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.06.2019 17:50

Погледајте цијелу конференцију за штампу,а не ова срања извучена из контекста па коментаришите.Нема условљавања,нема МАП-а,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.06.2019 18:37

Само ви немојте бринути о нама. тешко нама са вама. Сви бијелосвјетски душебрижници растурили сте Југославију на комаде, уништили, поставили своје законе. Шта сад хоћете, све је ваше дјело. Правите ред у својој земљи, од наше муке живите а ми издишемо, гушимо се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

20.06.2019 18:51

Само пуните ђжепове на муци народа. Никакво добро нам нисте донијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебо те

20.06.2019 20:21

Инцко ако немозе да реагује нека иде. А не да стити власт од сиротиње сто је тренутно слуцај.Европа је у потпуности заказала са насег гледиста али они имају потпуно друге циљеве који вјероватно се успјесно спроводе а један од њих одлив најбољег дјела становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

21.06.2019 10:38

Сви нам други криви само ми нисмо нису странци нас крали вец наси лопови

ОДГОВОРИТЕ