Lajčak: Situacija u BiH je kritična

Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE i ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši Visoki predstavnik u BiH, istakao je da je situacija u BiH  ozbiljna i podsjeća na krizu iz 2010. godine.  

Bosna i Hercegovina 20.06.2019 | 16:36
Lajčak: Situacija u BiH je kritična
– Upozoravao sam u više navrata i na mnogim međunarodnim forumima da je potrebno više i suosjećajnije posvetiti se zemlji. Kao neko ko poznaje BiH i kao uvjereni pristaša EU, apelovao sam na potrebu da se integracija EU vrati u fokus pažnje. Glavni instrument u tom pogledu bilo je Mišljenje Evropske komisije. Očigledno se to nije dogodilo i čini se da je Mišljenje EK još više podijelilo narode i političare u zemlji. Nemam tendenciju biti pesimista, želim vjerovati da ćemo otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslati jasan signal da znamo cijeniti one koji to zaslužuju.  U slučaju BiH takođe se mora vidjeti da je za dobivanje statusa kandidata potrebno minimalno pokazati volju i sposobnost da ispuni 14 preporuka i zaključaka EK. Ipak, neću biti daleko ako kažem da izostanak partnera u BiH, novog Vijeća i funkcionalnog parlamenta ne pomaže onima koji još uvijek smatraju politiku proširenja najjačim i najuspješnijim instrumentom stabilizacije i transformacije Unije – naveo je Lajčak za Klix.

On je istakao da polemika o tome da li je MAP aktiviran ili ne odvlači pažnju od same suštine pitanja, a to je odredba pravnog okvira za saradnju BiH. 

– Savez je zainteresovan da stepen saradnje barem približi nivou praktične saradnje sa susjedima BiH koji nisu njegovi članovi, posebno sa Srbijom. Tome služi Godišnji plan (ANP) koji priprema i iznosi sama BiH. U decembru 2018. godine ponudili smo zemlji mogućnost da ga preda kada za to bude spremna. Procesi u vezi s prvim ANP-om takođe su važni u smislu primanja sljedećih. Oni mogu proces učiniti mnogo lakšim ili obrnuto – rekao je on.

Lajčak kaže da je svjestan koliko je Valentin Incko danas u BiH izložen pritisku.

– Valentin Inzko me zamijenio na toj odgovornoj funkciji prije 10 godina. Stoga znam koliko često je i kolikom pritisku izložen. Takođe znam da sam koristio Bonska ovlaštenja, a koristio ih je i on onoliko i u onim prilikama koliko je to bilo potrebno i prikladno. Međutim, Bonska ovlaštenja ne mogu pomoći zemlji da ispuni svoje integracione ambicije. Taj put mora proći zemlja sama i potvrditi njenju kompatibilnost s Unijom, a posebno njenim mehanizmima donošenja odluka. Ključna i čarobna riječ je konsenzus. Trebate ga danas u domaćoj i spoljnoj politici. Ni Bonska ovlaštenja ne mogu prisiliti zemlju na kulturu konsenzusa – rekao je on.

(Klix)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Е

20.06.2019 14:45

На кризу из 2010 год. Онда ништа ја се те године и не сјећам.

ODGOVORITE
Name

TORRO

20.06.2019 15:21

IMAMO TRI POLITIČKA IDIOTA KOJI SE PRIVATNO ODLIČNO SLAŽU I LIČNO BOGATE, A JAVNO KREIRAJU NEKAKVE SUKOBE OKO RATNIH IGARA KOJIMA ONI IZLUĐUJU SVAKI SVOJ NAROD... A NJIHOVI NARODI IH "PROVALILI" I ODLUČILI DA POBJEGNE IZ NJIHOVE VUKOJEBINE KOJA ODGOVORA SAMO NJIMA TROJICI I NEKIM NJIHOVIM POLTRONIMA, KAO I NEKIM U BEOGRADU I ZAGREBU... HA, HA, HA, A I LAJČAK JE KAŽU VRLO BOGAT NAPUSTIO BIH...

Name

toplo-hladno

20.06.2019 16:43

ovim visokom lopovoma odgovara stanje u bih rovito i nesređeno, kao i političarima koji su opljačkali narod i stekli stotine miliona, jer da se stanje počne uređivati, svi bi polagali račune, tj, bilo bi apsa. Ovako što duže rasteći, da se lopovluci zaborave, zastare, skrene sa bitnoga...

Name

re

20.06.2019 17:13

Vrlo je moguće da je Lajčak i danas dan na Bajinoj sisi.

Name

Milun

21.06.2019 11:12

Krajnje je vrijeme da BIH upravlja strani predstavnik i da uvede red, a nakon toga izbori i sve će biti super, od plata pa nadalje.Drugačije se ne može riješiti situacija i sa vlasti otjerati ovi koji ovaj narod ovdje drži kao ovce u toru.

Name

DRAGAN MODRICA

20.06.2019 14:49

Moraju narodi da se promijene iz temelja, da izaberu ljude iz svoga korpusa koji će praviti sistem a ne kult ličnosti i sijeti klicu zla.

ODGOVORITE
Name

Gvint

20.06.2019 15:52

Narodi iseljavaju, u gorem omjeru od ovih migranata. Kasno je mora doci do raspada sistema. Ovaj Dayton mora da umre i nema nikakve sanse da potraje duze od tri godine. 100%

Name

re

20.06.2019 17:12

A zašto na taj način gledaš stvari, mene ti "korpusi" ne zanimaju, ja sam za političara koji će biti prije svega čovjek i koji će brinuti o svim ljudima, podjela na nekakve "korpuse i torove", šta ja imam od toga.? Čekati da se sva tri naroda promijene u isto vrijeme iz korijena je potpuno nerealno.

Name

M. Gorki

20.06.2019 14:59

Konsenzus jeste ključna i čarobna riječ za BiH, ali šta vrijedi kad se lideri vodećih stranaka, naročito SDA i SNSD ne mogu složiti niti oko manje važnih pitanja, a pogotovo o nečem značajnijem, npr. o formiranju Savjeta ministara, MAP-u...Neko mora da popusti ili da "popuši" sankcije. Drugačije ne ide, pa ne ide.Jedino građani idu, da ne kažem bježe u inostranstvo trbuhom za kruhom.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

20.06.2019 15:00

Zabijte se svi Vi koji samo perete pare po Balkanu!!!

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2019 15:20

Tako je ..dosta nam je vise bjelosvjetkih hohstaplera i njihovih savjeta, a o zabrinutosti da ne govorim

Name

Re Jaffa

20.06.2019 15:31

pare na Balkanu peru samo budale. Pametni to rade preko off shore kompanija.

Name

x

20.06.2019 15:54

Tako je dosta nam je savjeta b-kih hostaplera. Vidi kako smo sposobni i kako se ovdje zivi. Pocrkasmo od gladi. Sto visi to otpada... potpuni raspad. A oni da nama savjetuju nesto, more mi da jedomo korjene i govna i bas nam je lepo. Mrs.

Name

Zare

20.06.2019 15:01

Gospodine Lajcak , ovom narodu ne trebaju nikakve filozofije , prosto jasno od tebe i institucije koju predstavljas se ocekuje da pomognes , jer je narod , od strane rezima izlozen torturi , koja se ne pamti , narodu je zabranjeno da seta ulicom , sva ljudska prava pogazena , a ti filozofiras . Pricaj malo o pravosudju , o korupciji i kriminalu , o unistavanju svega i svacega , cega se rezim dokopa .

ODGOVORITE
Name

lajcak

20.06.2019 15:08

izrazi zabrinutost

ODGOVORITE
Name

Kvasac

20.06.2019 15:55

Ovog placamo iz onog usranog fonda za lobiranje. Bolje da smo kakvu ulicu popravili, i kome marku vise za penziju dali.

ODGOVORITE
Name

Tamo neki...

20.06.2019 16:10

Ne laprdaj Lajčak, ti i Incko isti par opanaka... Da vas nema, niko ne bi ni skontao!

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.06.2019 16:30

BITNO JE DA SE ONI SA OVIM NARODOM IGRAJU.DA IM PRKOSE.NA TAJ NAČIN ŠTO IMAJU SVE ZAGARANTOVANO TE IH NIJE BRIGA ZA ČOVJEKA.ZA NJIH JE ČOVIJEK PREDMET A NE ŽIVO BIĆE KOJEG UBIJAJU SVAKIM DANOM SA RAZNORAZNIM KONSTATACIJAMA,TRAČEVIMA. LAGANJEM.TROVANJEM, MEŠETARENJEM I DA NE NABRAJAM VELIKI POZDRAV ZA VAS.UŽIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

BIH...

20.06.2019 17:21

TI SI NECIJI PLACENIK I ZA TU STRANU RADIS PROTIV DRZAVE .NISTA TI NISI UCINIO KA BOLJEM TVOJ BORAVAK U BIH JE BIO ODLICAN JER SI PARA ZARADIO KISA BOZIJA I DOSAO SI SADA DA TI SVOJE MISLJENJE DAJES I DA NARODU DAJES STRAH KAKO TO BIH STOJI.TI SI NEPOZELJAN U BIH,JER NISTA NISI DOBRA ZA NJU.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2019 17:50

Pogledajte cijelu konferenciju za štampu,a ne ova sranja izvučena iz konteksta pa komentarišite.Nema uslovljavanja,nema MAP-a,tačka.

ODGOVORITE
Name

Istina

20.06.2019 18:37

Samo vi nemojte brinuti o nama. teško nama sa vama. Svi bijelosvjetski dušebrižnici rasturili ste Jugoslaviju na komade, uništili, postavili svoje zakone. Šta sad hoćete, sve je vaše djelo. Pravite red u svojoj zemlji, od naše muke živite a mi izdišemo, gušimo se.

ODGOVORITE
Name

Pravda

20.06.2019 18:51

Samo punite đžepove na muci naroda. Nikakvo dobro nam niste donijeli.

ODGOVORITE
Name

Jebo te

20.06.2019 20:21

Incko ako nemoze da reaguje neka ide. A ne da stiti vlast od sirotinje sto je trenutno slucaj.Evropa je u potpunosti zakazala sa naseg gledista ali oni imaju potpuno druge ciljeve koji vjerovatno se uspjesno sprovode a jedan od njih odliv najboljeg djela stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

svasta

21.06.2019 10:38

Svi nam drugi krivi samo mi nismo nisu stranci nas krali vec nasi lopovi

ODGOVORITE