Зашто је изабрана Медџида Кресо?

- Када је Медџида Кресо, коју су Тегелтијини спонзори означили као главну полугу утицаја бошњачке политике на правосуђе, обнављала мандат након шест година (2012) предсједниковања, мандат јој је продужен одлуком чланова ВСТС из Републике Српске. Одлучујући су били гласови Биљане Симеуновић и Милорада Новковића! За Медџиду није гласала Ениса Адровић, али су је подржали сви чланови ВСТС из РС и сви Срби у ВСТС. Да ли је и то било у режији бошњачке политике? Ако бошњачке обавјештајне службе контролишу све Србе у ВСТС, онда су проблем Срби у правосудним институцијама! Нико у РС о поновном избору Медџиде Кресо на мјесто предсједника Суда БиХ није рекао ни ријечи. Ћутали су и политика и медији. Добро се зна и зашто су ћутали. . .

Босна и Херцеговина 20.06.2019 | 09:23
Зашто је изабрана Медџида Кресо?
Афера "поткивање" претвара се у гротеску коју ћемо гледати у новим епизодама бар неколико сезона.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија лансирао је познати наратив о "медијско-обавјештајној операцији" иза које стоје СДА и ОБА, са Медџидом Кресо и  Авдом Авдићем као извођачима радова на његовом рушењу. И оштро поручио да "правосуђе неће бити буздован у рукама политике"! Његови медијски спонзори негдје су удјенули у причу и мене, са неспретно истргнутим дијелом једне моје саркастичне реченице.

Ових дана је и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио за РТРС да су "странци који су управљали правосуђем у БиХ обезбиједили СДА апсолутну контролу над правосуђем", позивајући се при томе и на изјаву бившег амбасадора САД Николаса Хила.

Прича о обавјештајним службама, када је правосуђе у питању, озбиљна је прича па би је требало појаснити читаоцима, спремним да увијек и без остатка повјерују у завјере.

Не открива Тегелтија са својим менторским штабом топлу воду. Одувијек су се политике и обавјештајне службе петљале у правосуђе. Колико и како, зависило је од политичке и обавјештајне вјештине, као и од ауторитета и кредибилитета људи у правосуђу. Бивша држава је у томе имала и стила и мјеру. Била је држава. Ови разбацани рестлови данас немају ни стила ни мјеру. Нису дорасли демократским изазовима у транзиционим пројектима политичког и полицијског простора. Зато се ни једни ни други нису у том мијешању посљедњих двадесет година прославили.  

Читалац треба да зна да обавјештајна служба (ОСА) и Суд БиХ сарађују на основу закона. За тајне обавјештајне операције везане за пресретање комуникација наредбе издаје предсједник Суда БиХ. Ако се српски политичари због тога не осјећају добро, нека питају Тегелтију зашто Србин није предсједник Суда БиХ већ 15 година па да контрола обавјештајне службе буде у његовим рукама. Правосуђе  у БиХ обликује ВСТС.

Ако на то утичу обавјештајне службе, онда утичу преко ВСТС! Срби су на челу ВСТС, ево, већ 15 година, па Тегелтију треба питати како то обавјештајне службе раде и какву политику етничке равноправности у правосуђу води ВСТС!? А могло би се и његове политичке и обавјештајно-медијске менторе приупитати гдје су у том вршљању српске "медијско-обавјештајне" стратегије!

Ево још једног примјера који показује да је Тегелтија  промашио мету! Када је Медџида Кресо, коју су Тегелтијини спонзори означили као главну полугу утицаја бошњачке политике на правосуђе, обнављала мандат након шест година (2012) предсједниковања, мандат јој је продужен одлуком чланова ВСТС из Републике Српске. Одлучујући су били гласови Биљане Симеуновић и Милорада Новковића!

За Медџиду није гласала Ениса Адровић, али су је подржали сви чланови ВСТС из РС и сви Срби у ВСТС.  Да ли је и то било у режији бошњачке политике? Ако бошњачке обавјештајне службе контролишу све Србе у ВСТС, онда су проблем Срби у правосудним институцијама! Нико у РС о поновном избору Медџиде Кресо на мјесто предсједника Суда БиХ није рекао ни ријечи. Ћутали су и политика и медији. Добро се зна и зашто су ћутали. Али нека им то објасне Осман Мехмедагић Осмица.

Када је након одласка Медџиде Кресо у пензију биран предсједник Суда БиХ, Срби у ВСТС нису за предсједника Суда БиХ изабрали Србина. Зашто им није била важна позиција предсједника суда који би могао контролисати рад обавјештајне службе у складу са законом и спријечити сваки незаконит утицај обавјештајних структура на правосуђе? Зато што је Тегелтији било важније да обнови свој мандат и што се упетљао у политичко-обавјештајну причу којој није дорастао.

Не треба заборавити ни чињеницу да је највише новца из државног буџета ушло у Тужилаштво и Суд БиХ када је министар финансија био Никола Шпирић. Није за правосуђе постојао дарежљивији министар. За вријеме његовог мандата примљено је у Тужилаштво БиХ тужилаца и купљено возила више него за мандата свих осталих главних тужилаца. Да није можда и Никола Шпирић био врбован од стране бошњачких обавјештајних служби? Нека Тегелтијин штаб и ове чињенице провјери.

Код оваквог стања ствари нема много смисла причати о бошњачком утицају на правосуђе. Ако је било бошњачког политичко-обавјештајног утицаја на правосуђе, онда га је било захваљујући члановима ВСТС из реда српског народа и политици именовања коју је проводио Милан Тегелтија.  

Срља несрећни Тегелтија, мислећи да је довољно да га у замагљивању властитих неподопштина у стопу прате режимски медији па да цио свијет повјерује у његову невјешту причу. Ствари са политикама и правосуђем нису тако једноставне како се њему чини. Могу о томе да свједочим на основу властитог искуства.

Не спорим, било је  политике у предсједниковању Медџиде Кресо! И видљиве и невидљиве. И бошњачке, и хрватске, и међународне. Али, било је и српске! Имала је Медџида, за разлику од Тегелтије, и знања и мудрости да се приближи свима, и сваковрсног лукавства у кокетирању са свим политикама. Имала је и међу судијама своје и Бошњаке, и Србе, и Хрвате. Имала је, треба признати, и своје тужиоце. Сретао сам их и када су улазили и када су излазили из њене канцеларије. Хтјела је да контролише и небо и земљу.

Петљала се у изборе и именовања, у туђе послове и надлежности, хтјела да буде и министар правде, и главни тужилац, и предсједник ВСТС, и главни уредник медија. Није презала да обиђе све амбасаде када јој је била потребна помоћ. Користила је људе кад су јој требали и одбацивала их из само њој знаних разлога. Знала је да удари и тамо гдје није требало (случај судије Малкома Симонса!), али је увијек излазила као побједник.

Градила је "гвоздена Медџи" ауторитет гдје год је стигла. Појављивала се на насловницама "Аваза" као личност дана и личност године, слављена је и хваљена као чувар државних институција и чувар државног печата. Имала је утицај и на правосуђе, и на политику и на медије. Клањала се "гвозденој леди правосуђа" сарајевска политичка и медијска чаршија свих фела и боја. И млађахни Тегелтија јој је, гледао сам својим очима, у канцеларију доносио руже. Могла је све то зато што јој нико није био дорастао. Проглашавати Медџиду Кресо данас кривом, када не значи ништа ни у политици ни правосуђу, у најмању руку је неукусно.  

Водио сам рат са Медџидом Кресо пуних 12 година њеног предсједниковања. Јавно сам говорио о политичком утицају на правосуђе и политици у правосуђу, али мене нису чули ни Додик ни његови медији. Гледали су своја посла. Данас чују Миланов вапај и трче да му помогну, не схватајући да себи вежу омчу око врата. Не разумију да бранећи Милана бране неодбрањиво и дају аргументе у руке онима које проглашавају кривцима.

Трче и други да се Милану нађу при руци. "Аваз" је исти дан по саслушању инспектора СИПА Марка Панџе објавио садржину његовог исказа (којим се амнестира Тегелтија). Откуд исказ из истраге у редакцији "Аваза"? Да ли "Аваз" ради за Тужилаштво БиХ, или Тужилаштво БиХ ради за "Аваз"? Књижим ово као доказ недопустиве спреге политике и правосуђа, док се не докаже да је у питању кривично дјело неког тужилачког чиновника. Зашто се Тегелтија не огласи о оваквим упливима у правосуђе?  

Аутор: Бранко Перић
Судија Суда БиХ
(Независне)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Аустриа

20.06.2019 07:33

Нити дрзаве нити судства залосно националисти виде дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перићу

20.06.2019 08:44

Не треба сметнути с ума, да је, овдје поменути Шпирић купио стан у Бечу, нејасно од којих пара, па се , можда може повезати, и с овим? Дакако да је био врбован, и дакако да је добио за то огромне паре, јер станчуга(каква је његова) у Бечу, не кошта мало!

Name

МК

20.06.2019 10:28

СВЕ ЈЕ ТО ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ ПА КРУЗНИ ТОК.ТЈ ПЉУНИ ПА БАЦИ А КОД СРБА РИГНИ ПА ПОВРАТИ.ДА ВАМ СЕ ЗЕЛУДАЦ ПРЕВРНЕ ЈЕР ТРЕБА ТОЛИКИ ПОКВАРЕНИ СМРАД ПРЕЗВАКАТИ У ТАКОЗВАНОЈ ПРАВНОЈ ДРЗАВИ.АЛ ЗАМАЛО.

Name

Правник

20.06.2019 14:25

Па тај несуд је велика накарада.Таква институција не постоји у уставу БИХ нити је договорена у Дејтону а смјестен је у касарни која је током рата била концентрациони логор за Србе и исти они који су били цувари у логору ,исљедници итд данас раде као тузици и судије.Замислите ви суд у Аусвицу који суди јеверејима за ратне злоцине ,е то вам је то тузиластво и суд БеХа

Name

Јаааааааааа

20.06.2019 14:37

Овај Тегелтија да зна ста био би у Српцу неко и несто,зинуло му дупе за Сарајевом басс...

Name

Судија

20.06.2019 15:58

Засто Бранко није рекао да је његов сестриц Горан Салиховиц којег је та иста Медзида Кресо преко њега поставила за главног тузиоца?! То си пресутио мој Бранко, а ни твоје масло није за рамазана , нпр.Мице из Теслица. Сви ст ви нецији играци. Ти СНСД, а Горан твој СДА. Пстттттт ни једне

Name

Хахаха

20.06.2019 07:42

По Перићу Милан је мали миш а Кресо је Бог над боговима. Ипак овај текст нам је рекао много тога шта се ради у овој назови држави. Наравно, ништа позитивно, а највише да овдје није проблем Тегелтија него се морало од неког или нечег кренути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

увезана мафија

20.06.2019 07:46

У Геодетској управи-РУГИПП два криминалца, вође земљишне мафијашке укњижбе; Кум/мозак мафије Деурић Ацо (суди му се за укњижбе), извршилац Стојчиновић (осуђен за укњижбе 4,5 год), Груловић (суди му се за укњижбе), обављају руководеће функције на истим пословима за које се терете (укњижбе), јер су извршиоци по вољи тајкуна, а тужилаштво, муп и суд их штити (сви ће бити ослобођени ускоро).

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

20.06.2019 08:36

Какав је капетан таква је и посада

Name

РАСПУЦХИН

20.06.2019 11:27

Пошто видим да сте обавјештени о раду РУГИПП-а , да ли Вам је познато шта је са "мањкавим" софтвером који су користили а који је финансирала (чини ми се) Шведска? Ко је ту "омастио брке"?

Name

софтверска мафија

20.06.2019 13:23

Те донације које пласира Шехиница, Анђелика Зимић, се перу на најлакши и најјефтинији метод, а то су софтвери ("шта зна баба шта је чоколада"). Она се угнездила у РУГИПП где има сураднике уигране за софт финесе (Свитац...), те она даје пројекте, а то су катастар кућних нумера, катастар жена и других будалаштина Анђиних, а све из подршку софт и з.к.мафије РУГИП-ове

Name

шведска

20.06.2019 13:56

Шведску донацију искључиво дијеле, након прања у једну руку сада, Боса, Анђа, Станковић, а само мали дио асистенти/оператери на терену, а мало омасти брк и Ђокановић Миладин-Мито.

Name

велико постење

20.06.2019 07:55

поцела сапуница парови на нацин встс самосе незна доклеце играт и коце бити главни

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

20.06.2019 07:58

Мирко Стојчиновић и Александар Деурић, које тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја и вишемилионску штету граду Бањалуци, налазе се на руководећим местима у РУГИПП, на којима могу да доносе одлуке. Стојчиновић и Деурић и још неколико службеника су оптужени за кривично дело којима су, како их терети Републичко тужилаштво, оштетили град у предметима „Наш дом“, „Грађа“ и „Пољопривредна школа“. Стојчиновић је помоћник директора за послове надзора и може да утиче на исход предмета који се воде у Геодетској управи. Деурић је такође на позицију помоћника директора за оснивање катастра непокретности. У Ругипу су били "добри"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.06.2019 08:37

Па ако су ови несто укњизили на стету града па јели Проблем сада то књизење понистити.Па они одговарали не одговарали радили или не радили.Овде би главно било понистити то сто су урадили,а споредно судјење и суспензија са полозаја.Овако криминал се стити криминалци као фол одговарају.

Name

истражни

20.06.2019 10:02

иза ове мафије у РУГИПП стоје; председници ос. судова, главни тужилац и Тегелтија, евебтуално ако се шире заталаса.

Name

Нострадамус

20.06.2019 08:01

Браво Перицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је сад овај

20.06.2019 13:26

јос један србин са халал цертификатом

Name

ускоро бивси модрицанин.

20.06.2019 08:10

идем вани, зена дјеца и ја. хвала Богу. зао ми је родитеља али имаце поред мизерне пензије коју им је овај цумез од земље дао и несто од мене. да им барем могу помоци на неки нацин. изгубих 30 година зивота овде али ста се мозе само да дјеца не одрастају овде ко год мозе само због дјеце идите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретан пут

20.06.2019 08:34

Ти искрено зелим,мада сумњам да идес,а иако идес кога боли цуна,љиди су и пре сто година исли....

Name

ре

20.06.2019 08:34

Шта ће имати родитељи од тебе?Док платиш порез на дознаку новца ,нима остане .............Ето и од твога труда и рада опет ће се омрстити ови од којих бјежиш

Name

Идем

20.06.2019 08:52

и Ја иако ми је 57 год, одох, адио, па па...

Name

Требава

20.06.2019 08:53

Сретно земљаче! Изгледа да овдје неће никад бити боље.Ишао бих и ја да нисам остарио.

Name

Ре Требава

20.06.2019 09:31

Бице кад се ријесимо Миће.

Name

Ре Модрицанин

20.06.2019 11:09

Сретан пут,а родитељи,које цес хранити це гласати за ове сто су те истјерали из властите земље да тразис кору хљеба,дај Бозе да гријесим.Толико.Дзаба све кад се нема достојанства и цасти.

Name

гергелy

20.06.2019 11:22

Напокон су многи схватили да се од Милетовог Србовања не мозе зивјети.Осим Баје нормално.

Name

борац

20.06.2019 10:40

Сви ови показатељи послије рата нам говоре да це нас брзо неки мајмунски примати брзо прекорацити .Ако вец и нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то

20.06.2019 11:21

Зив и здрав био судија Перицу...ако Бог да да на цело ВСТС додјете убрзо умјесто оног целавца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.06.2019 16:14

Браво г- дине Перицу, тако говори постен и образован цовјек, прије свега правник и судија, аргументовано и без длаке на језику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

20.06.2019 16:51

Изабрана је због старости. Госпођа ће ускоро напунити 72 године и ући у седамдесет и трећу, већ је дубоко у осмој деценији живота.

ОДГОВОРИТЕ