Zašto je izabrana Meddžida Kreso?

- Kada je Meddžida Kreso, koju su Tegeltijini sponzori označili kao glavnu polugu uticaja bošnjačke politike na pravosuđe, obnavljala mandat nakon šest godina (2012) predsjednikovanja, mandat joj je produžen odlukom članova VSTS iz Republike Srpske. Odlučujući su bili glasovi Biljane Simeunović i Milorada Novkovića! Za Meddžidu nije glasala Enisa Adrović, ali su je podržali svi članovi VSTS iz RS i svi Srbi u VSTS. Da li je i to bilo u režiji bošnjačke politike? Ako bošnjačke obavještajne službe kontrolišu sve Srbe u VSTS, onda su problem Srbi u pravosudnim institucijama! Niko u RS o ponovnom izboru Meddžide Kreso na mjesto predsjednika Suda BiH nije rekao ni riječi. Ćutali su i politika i mediji. Dobro se zna i zašto su ćutali. . .

Bosna i Hercegovina 20.06.2019 | 09:23
Zašto je izabrana Meddžida Kreso?
Afera "potkivanje" pretvara se u grotesku koju ćemo gledati u novim epizodama bar nekoliko sezona.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija lansirao je poznati narativ o "medijsko-obavještajnoj operaciji" iza koje stoje SDA i OBA, sa Meddžidom Kreso i  Avdom Avdićem kao izvođačima radova na njegovom rušenju. I oštro poručio da "pravosuđe neće biti buzdovan u rukama politike"! Njegovi medijski sponzori negdje su udjenuli u priču i mene, sa nespretno istrgnutim dijelom jedne moje sarkastične rečenice.

Ovih dana je i portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio za RTRS da su "stranci koji su upravljali pravosuđem u BiH obezbijedili SDA apsolutnu kontrolu nad pravosuđem", pozivajući se pri tome i na izjavu bivšeg ambasadora SAD Nikolasa Hila.

Priča o obavještajnim službama, kada je pravosuđe u pitanju, ozbiljna je priča pa bi je trebalo pojasniti čitaocima, spremnim da uvijek i bez ostatka povjeruju u zavjere.

Ne otkriva Tegeltija sa svojim mentorskim štabom toplu vodu. Oduvijek su se politike i obavještajne službe petljale u pravosuđe. Koliko i kako, zavisilo je od političke i obavještajne vještine, kao i od autoriteta i kredibiliteta ljudi u pravosuđu. Bivša država je u tome imala i stila i mjeru. Bila je država. Ovi razbacani restlovi danas nemaju ni stila ni mjeru. Nisu dorasli demokratskim izazovima u tranzicionim projektima političkog i policijskog prostora. Zato se ni jedni ni drugi nisu u tom miješanju posljednjih dvadeset godina proslavili.  

Čitalac treba da zna da obavještajna služba (OSA) i Sud BiH sarađuju na osnovu zakona. Za tajne obavještajne operacije vezane za presretanje komunikacija naredbe izdaje predsjednik Suda BiH. Ako se srpski političari zbog toga ne osjećaju dobro, neka pitaju Tegeltiju zašto Srbin nije predsjednik Suda BiH već 15 godina pa da kontrola obavještajne službe bude u njegovim rukama. Pravosuđe  u BiH oblikuje VSTS.

Ako na to utiču obavještajne službe, onda utiču preko VSTS! Srbi su na čelu VSTS, evo, već 15 godina, pa Tegeltiju treba pitati kako to obavještajne službe rade i kakvu politiku etničke ravnopravnosti u pravosuđu vodi VSTS!? A moglo bi se i njegove političke i obavještajno-medijske mentore priupitati gdje su u tom vršljanju srpske "medijsko-obavještajne" strategije!

Evo još jednog primjera koji pokazuje da je Tegeltija  promašio metu! Kada je Meddžida Kreso, koju su Tegeltijini sponzori označili kao glavnu polugu uticaja bošnjačke politike na pravosuđe, obnavljala mandat nakon šest godina (2012) predsjednikovanja, mandat joj je produžen odlukom članova VSTS iz Republike Srpske. Odlučujući su bili glasovi Biljane Simeunović i Milorada Novkovića!

Za Meddžidu nije glasala Enisa Adrović, ali su je podržali svi članovi VSTS iz RS i svi Srbi u VSTS.  Da li je i to bilo u režiji bošnjačke politike? Ako bošnjačke obavještajne službe kontrolišu sve Srbe u VSTS, onda su problem Srbi u pravosudnim institucijama! Niko u RS o ponovnom izboru Meddžide Kreso na mjesto predsjednika Suda BiH nije rekao ni riječi. Ćutali su i politika i mediji. Dobro se zna i zašto su ćutali. Ali neka im to objasne Osman Mehmedagić Osmica.

Kada je nakon odlaska Meddžide Kreso u penziju biran predsjednik Suda BiH, Srbi u VSTS nisu za predsjednika Suda BiH izabrali Srbina. Zašto im nije bila važna pozicija predsjednika suda koji bi mogao kontrolisati rad obavještajne službe u skladu sa zakonom i spriječiti svaki nezakonit uticaj obavještajnih struktura na pravosuđe? Zato što je Tegeltiji bilo važnije da obnovi svoj mandat i što se upetljao u političko-obavještajnu priču kojoj nije dorastao.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je najviše novca iz državnog budžeta ušlo u Tužilaštvo i Sud BiH kada je ministar finansija bio Nikola Špirić. Nije za pravosuđe postojao darežljiviji ministar. Za vrijeme njegovog mandata primljeno je u Tužilaštvo BiH tužilaca i kupljeno vozila više nego za mandata svih ostalih glavnih tužilaca. Da nije možda i Nikola Špirić bio vrbovan od strane bošnjačkih obavještajnih službi? Neka Tegeltijin štab i ove činjenice provjeri.

Kod ovakvog stanja stvari nema mnogo smisla pričati o bošnjačkom uticaju na pravosuđe. Ako je bilo bošnjačkog političko-obavještajnog uticaja na pravosuđe, onda ga je bilo zahvaljujući članovima VSTS iz reda srpskog naroda i politici imenovanja koju je provodio Milan Tegeltija.  

Srlja nesrećni Tegeltija, misleći da je dovoljno da ga u zamagljivanju vlastitih nepodopština u stopu prate režimski mediji pa da cio svijet povjeruje u njegovu nevještu priču. Stvari sa politikama i pravosuđem nisu tako jednostavne kako se njemu čini. Mogu o tome da svjedočim na osnovu vlastitog iskustva.

Ne sporim, bilo je  politike u predsjednikovanju Meddžide Kreso! I vidljive i nevidljive. I bošnjačke, i hrvatske, i međunarodne. Ali, bilo je i srpske! Imala je Meddžida, za razliku od Tegeltije, i znanja i mudrosti da se približi svima, i svakovrsnog lukavstva u koketiranju sa svim politikama. Imala je i među sudijama svoje i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate. Imala je, treba priznati, i svoje tužioce. Sretao sam ih i kada su ulazili i kada su izlazili iz njene kancelarije. Htjela je da kontroliše i nebo i zemlju.

Petljala se u izbore i imenovanja, u tuđe poslove i nadležnosti, htjela da bude i ministar pravde, i glavni tužilac, i predsjednik VSTS, i glavni urednik medija. Nije prezala da obiđe sve ambasade kada joj je bila potrebna pomoć. Koristila je ljude kad su joj trebali i odbacivala ih iz samo njoj znanih razloga. Znala je da udari i tamo gdje nije trebalo (slučaj sudije Malkoma Simonsa!), ali je uvijek izlazila kao pobjednik.

Gradila je "gvozdena Meddži" autoritet gdje god je stigla. Pojavljivala se na naslovnicama "Avaza" kao ličnost dana i ličnost godine, slavljena je i hvaljena kao čuvar državnih institucija i čuvar državnog pečata. Imala je uticaj i na pravosuđe, i na politiku i na medije. Klanjala se "gvozdenoj ledi pravosuđa" sarajevska politička i medijska čaršija svih fela i boja. I mlađahni Tegeltija joj je, gledao sam svojim očima, u kancelariju donosio ruže. Mogla je sve to zato što joj niko nije bio dorastao. Proglašavati Meddžidu Kreso danas krivom, kada ne znači ništa ni u politici ni pravosuđu, u najmanju ruku je neukusno.  

Vodio sam rat sa Meddžidom Kreso punih 12 godina njenog predsjednikovanja. Javno sam govorio o političkom uticaju na pravosuđe i politici u pravosuđu, ali mene nisu čuli ni Dodik ni njegovi mediji. Gledali su svoja posla. Danas čuju Milanov vapaj i trče da mu pomognu, ne shvatajući da sebi vežu omču oko vrata. Ne razumiju da braneći Milana brane neodbranjivo i daju argumente u ruke onima koje proglašavaju krivcima.

Trče i drugi da se Milanu nađu pri ruci. "Avaz" je isti dan po saslušanju inspektora SIPA Marka Pandže objavio sadržinu njegovog iskaza (kojim se amnestira Tegeltija). Otkud iskaz iz istrage u redakciji "Avaza"? Da li "Avaz" radi za Tužilaštvo BiH, ili Tužilaštvo BiH radi za "Avaz"? Knjižim ovo kao dokaz nedopustive sprege politike i pravosuđa, dok se ne dokaže da je u pitanju krivično djelo nekog tužilačkog činovnika. Zašto se Tegeltija ne oglasi o ovakvim uplivima u pravosuđe?  

Autor: Branko Perić
Sudija Suda BiH
(Nezavisne)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Austria

20.06.2019 07:33

Niti drzave niti sudstva zalosno nacionalisti vide drzavu

ODGOVORITE
Name

Periću

20.06.2019 08:44

Ne treba smetnuti s uma, da je, ovdje pomenuti Špirić kupio stan u Beču, nejasno od kojih para, pa se , možda može povezati, i s ovim? Dakako da je bio vrbovan, i dakako da je dobio za to ogromne pare, jer stančuga(kakva je njegova) u Beču, ne košta malo!

Name

MK

20.06.2019 10:28

SVE JE TO JA TEBI TI MENI PA KRUZNI TOK.TJ PLJUNI PA BACI A KOD SRBA RIGNI PA POVRATI.DA VAM SE ZELUDAC PREVRNE JER TREBA TOLIKI POKVARENI SMRAD PREZVAKATI U TAKOZVANOJ PRAVNOJ DRZAVI.AL ZAMALO.

Name

Pravnik

20.06.2019 14:25

Pa taj nesud je velika nakarada.Takva institucija ne postoji u ustavu BIH niti je dogovorena u Dejtonu a smjesten je u kasarni koja je tokom rata bila koncentracioni logor za Srbe i isti oni koji su bili cuvari u logoru ,isljednici itd danas rade kao tuzici i sudije.Zamislite vi sud u Ausvicu koji sudi jeverejima za ratne zlocine ,e to vam je to tuzilastvo i sud BeHa

Name

Jaaaaaaaaaa

20.06.2019 14:37

Ovaj Tegeltija da zna sta bio bi u Srpcu neko i nesto,zinulo mu dupe za Sarajevom bass...

Name

Sudija

20.06.2019 15:58

Zasto Branko nije rekao da je njegov sestric Goran Salihovic kojeg je ta ista Medzida Kreso preko njega postavila za glavnog tuzioca?! To si presutio moj Branko, a ni tvoje maslo nije za ramazana , npr.Mice iz Teslica. Svi st vi neciji igraci. Ti SNSD, a Goran tvoj SDA. Pstttttt ni jedne

Name

Хахаха

20.06.2019 07:42

По Перићу Милан је мали миш а Кресо је Бог над боговима. Ипак овај текст нам је рекао много тога шта се ради у овој назови држави. Наравно, ништа позитивно, а највише да овдје није проблем Тегелтија него се морало од неког или нечег кренути.

ODGOVORITE
Name

uvezana mafija

20.06.2019 07:46

U Geodetskoj upravi-RUGIPP dva kriminalca, vođe zemljišne mafijaške uknjižbe; Kum/mozak mafije Deurić Aco (sudi mu se za uknjižbe), izvršilac Stojčinović (osuđen za uknjižbe 4,5 god), Grulović (sudi mu se za uknjižbe), obavljaju rukovodeće funkcije na istim poslovima za koje se terete (uknjižbe), jer su izvršioci po volji tajkuna, a tužilaštvo, mup i sud ih štiti (svi će biti oslobođeni uskoro).

ODGOVORITE
Name

logika

20.06.2019 08:36

Kakav je kapetan takva je i posada

Name

RASPUCHIN

20.06.2019 11:27

Пошто видим да сте обавјештени о раду РУГИПП-а , да ли Вам је познато шта је са "мањкавим" софтвером који су користили а који је финансирала (чини ми се) Шведска? Ко је ту "омастио брке"?

Name

softverska mafija

20.06.2019 13:23

Te donacije koje plasira Šehinica, Anđelika Zimić, se peru na najlakši i najjeftiniji metod, a to su softveri ("šta zna baba šta je čokolada"). Ona se ugnezdila u RUGIPP gde ima suradnike uigrane za soft finese (Svitac...), te ona daje projekte, a to su katastar kućnih numera, katastar žena i drugih budalaština Anđinih, a sve iz podršku soft i z.k.mafije RUGIP-ove

Name

švedska

20.06.2019 13:56

Švedsku donaciju isključivo dijele, nakon pranja u jednu ruku sada, Bosa, Anđa, Stanković, a samo mali dio asistenti/operateri na terenu, a malo omasti brk i Đokanović Miladin-Mito.

Name

veliko postenje

20.06.2019 07:55

pocela sapunica parovi na nacin vsts samose nezna doklece igrat i koce biti glavni

ODGOVORITE
Name

zemljišna mafija

20.06.2019 07:58

Mirko Stojčinović i Aleksandar Deurić, koje tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i višemilionsku štetu gradu Banjaluci, nalaze se na rukovodećim mestima u RUGIPP, na kojima mogu da donose odluke. Stojčinović i Deurić i još nekoliko službenika su optuženi za krivično delo kojima su, kako ih tereti Republičko tužilaštvo, oštetili grad u predmetima „Naš dom“, „Građa“ i „Poljoprivredna škola“. Stojčinović je pomoćnik direktora za poslove nadzora i može da utiče na ishod predmeta koji se vode u Geodetskoj upravi. Deurić je takođe na poziciju pomoćnika direktora za osnivanje katastra nepokretnosti. U Rugipu su bili "dobri"!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.06.2019 08:37

Pa ako su ovi nesto uknjizili na stetu grada pa jeli Problem sada to knjizenje ponistiti.Pa oni odgovarali ne odgovarali radili ili ne radili.Ovde bi glavno bilo ponistiti to sto su uradili,a sporedno sudjenje i suspenzija sa polozaja.Ovako kriminal se stiti kriminalci kao fol odgovaraju.

Name

istražni

20.06.2019 10:02

iza ove mafije u RUGIPP stoje; predsednici os. sudova, glavni tužilac i Tegeltija, evebtualno ako se šire zatalasa.

Name

Nostradamus

20.06.2019 08:01

Bravo Pericu.

ODGOVORITE
Name

ko je sad ovaj

20.06.2019 13:26

jos jedan srbin sa halal certifikatom

Name

uskoro bivsi modricanin.

20.06.2019 08:10

idem vani, zena djeca i ja. hvala Bogu. zao mi je roditelja ali imace pored mizerne penzije koju im je ovaj cumez od zemlje dao i nesto od mene. da im barem mogu pomoci na neki nacin. izgubih 30 godina zivota ovde ali sta se moze samo da djeca ne odrastaju ovde ko god moze samo zbog djece idite.

ODGOVORITE
Name

Sretan put

20.06.2019 08:34

Ti iskreno zelim,mada sumnjam da ides,a iako ides koga boli cuna,ljidi su i pre sto godina isli....

Name

re

20.06.2019 08:34

Šta će imati roditelji od tebe?Dok platiš porez na doznaku novca ,nima ostane .............Eto i od tvoga truda i rada opet će se omrstiti ovi od kojih bježiš

Name

Idem

20.06.2019 08:52

i Ja iako mi je 57 god, odoh, adio, pa pa...

Name

Trebava

20.06.2019 08:53

Sretno zemljače! Izgleda da ovdje neće nikad biti bolje.Išao bih i ja da nisam ostario.

Name

Re Trebava

20.06.2019 09:31

Bice kad se rijesimo Miće.

Name

Re Modricanin

20.06.2019 11:09

Sretan put,a roditelji,koje ces hraniti ce glasati za ove sto su te istjerali iz vlastite zemlje da trazis koru hljeba,daj Boze da grijesim.Toliko.Dzaba sve kad se nema dostojanstva i casti.

Name

gergely

20.06.2019 11:22

Napokon su mnogi shvatili da se od Miletovog Srbovanja ne moze zivjeti.Osim Baje normalno.

Name

borac

20.06.2019 10:40

Svi ovi pokazatelji poslije rata nam govore da ce nas brzo neki majmunski primati brzo prekoraciti .Ako vec i nisu.

ODGOVORITE
Name

to

20.06.2019 11:21

Ziv i zdrav bio sudija Pericu...ako Bog da da na celo VSTS dodjete ubrzo umjesto onog celavca....

ODGOVORITE
Name

Лука

20.06.2019 16:14

Bravo g- dine Pericu, tako govori posten i obrazovan covjek, prije svega pravnik i sudija, argumentovano i bez dlake na jeziku.

ODGOVORITE
Name

Василије

20.06.2019 16:51

Изабрана је због старости. Госпођа ће ускоро напунити 72 године и ући у седамдесет и трећу, већ је дубоко у осмој деценији живота.

ODGOVORITE