Стари момци неће у манастире

Манастир Рмањ у Мартин Броду код Дрвара има дугу и богату историју, али је у посљедње вријеме све чешће затворен. Можда не би било тако да се остварила необична замисао бившег владике бихаћко-петровачког Атанасија Раките.

Република Српска 19.06.2019 | 23:01
Стари момци неће у манастире
Прије двије године, епископ Атанасије је  позвао старе момке, који су зашли у педесете, а нису „живот осмислили кроз породицу“, да се окану алкохола и беспосличења ступе у манастире. Ипак, старим крајишким лолама се није дало у монахе, па ни Рмањ, као ни други манастири,  није добио нове искушенике.  Када је владика Атанасије премјештен за епископа милешевског, епархији је заборављена његова идеја.

Малобројни монаси из манастира Рмањ, како смо чули у селу, нису у нарочито идиличном односима са мјештанима Мартин Брода, а ни мјештани не трче на литургије. 

– Да црква стварно мисли на овај народ, послали би нам у село пароха са троје четворо дјеце, да се друже с нашом дјецом и привуку их цркви и вјери. Од нас старих ионако неће никад бити неки вјерници  – каже мјештанин Душан Рељић.

Манастир Рмањ је, око 1440. године, по предању, подигла краљица Катарина, кћи деспота Ђурђа Брановића и супруга цељског грофа Улхира, у помен свом сину Херману, несуђеном насљеднику престола, који је овдје боловао и  умро у 17. години.

Манастир је неколико пута рушен и разаран, али се увијек дизао из пепела. Једно вријеме је чак био и сједиште митрополије.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Крајина је то

20.06.2019 12:34

У Крајини се Бог псује, а НЕпостује. Ко це у монахе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2019 13:16

Бијела куга хара, изумиремо брацо срби, нестајемо убрзано. Све је то пустос без дјеце, само покоји стари је јос ту док не умре. Пропаст наса.

Name

Зовите Мене

20.06.2019 13:42

Не "иде се у монахе" зато сто су стигле г., нити зато сто неко није основао породицу.Потребан је призив и зеља! Или ју имас или ју немас!

Name

Косовка

21.06.2019 08:32

нее..псовати бога ..не Никадаааа