Stari momci neće u manastire

Manastir Rmanj u Martin Brodu kod Drvara ima dugu i bogatu istoriju, ali je u posljednje vrijeme sve češće zatvoren. Možda ne bi bilo tako da se ostvarila neobična zamisao bivšeg vladike bihaćko-petrovačkog Atanasija Rakite.

Republika Srpska 19.06.2019 | 23:01
Stari momci neće u manastire
Prije dvije godine, episkop Atanasije je  pozvao stare momke, koji su zašli u pedesete, a nisu „život osmislili kroz porodicu“, da se okanu alkohola i besposličenja stupe u manastire. Ipak, starim krajiškim lolama se nije dalo u monahe, pa ni Rmanj, kao ni drugi manastiri,  nije dobio nove iskušenike.  Kada je vladika Atanasije premješten za episkopa mileševskog, eparhiji je zaboravljena njegova ideja.

Malobrojni monasi iz manastira Rmanj, kako smo čuli u selu, nisu u naročito idiličnom odnosima sa mještanima Martin Broda, a ni mještani ne trče na liturgije. 

– Da crkva stvarno misli na ovaj narod, poslali bi nam u selo paroha sa troje četvoro djece, da se druže s našom djecom i privuku ih crkvi i vjeri. Od nas starih ionako neće nikad biti neki vjernici  – kaže mještanin Dušan Reljić.

Manastir Rmanj je, oko 1440. godine, po predanju, podigla kraljica Katarina, kći despota Đurđa Branovića i supruga celjskog grofa Ulhira, u pomen svom sinu Hermanu, nesuđenom nasljedniku prestola, koji je ovdje bolovao i  umro u 17. godini.

Manastir je nekoliko puta rušen i razaran, ali se uvijek dizao iz pepela. Jedno vrijeme je čak bio i sjedište mitropolije.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Krajina je to

20.06.2019 12:34

U Krajini se Bog psuje, a NEpostuje. Ko ce u monahe?

ODGOVORITE
Name

re

20.06.2019 13:16

Bijela kuga hara, izumiremo braco srbi, nestajemo ubrzano. Sve je to pustos bez djece, samo pokoji stari je jos tu dok ne umre. Propast nasa.

Name

Zovite Mene

20.06.2019 13:42

Ne "ide se u monahe" zato sto su stigle g., niti zato sto neko nije osnovao porodicu.Potreban je priziv i zelja! Ili ju imas ili ju nemas!

Name

Kosovka

21.06.2019 08:32

nee..psovati boga ..ne Nikadaaaa