Семберац путује на рад у Лондон

Марјан Марјановић из Балатуна код Бијељине спада у групу младих и успјешних људи код којих труд и рад дају резултате. Студирао је на Природно-математичком факултету у Бањалуци, на одсјеку за просторно планирање који је завршио 2014. године са просјеком 9,85 и један је од најбољих студената овог смјера свих генерација.

Република Српска 19.06.2019 | 16:31
Семберац путује на рад у Лондон
Мастер студије завршава прво у Београду, са просјеком 10, а затим своје усавршавање наставља на универзитетима у Холандији и Шведској гдје је други систем оцјењивања, али је оба мастера за европско просторно планирање завршио са 'сумма цум лауде' (дипломирање са почастима) и у топ 10 студената у генерацији.

Током школовања, Марјан је добијао стипендије за које каже да су му помогле да оствари своје професионалне циљеве.

"Током основних студија у Бањалуци и мастера у Београду свих пет година добитник сам Јелићеве стипендије, као и стипендија Бобар групе, затим ту су ЕУ Ерасмус Мундус стипендија за двојни мастер на програму "Планет Еуропе" (Европско просторно планирање, регионални развој, и животна средина) у Холандији и Шведској (двије године), Фулбригхт стипендија за истраживање "Планнинг фор схринкинг цитиес" у САД (једна година), и сада двије универзитетске стипендије за докторанде на Университy Цоллеге Лондон (четири године доктората)"- рекао је Марјановић за портал Дешавања у Бијељини.

Што се доктората тиче, каже да би требао да почне у септембру.

"Тренутно сам у процесу добијања визе. Радићу докторат на Университy Цоллеге Лондон - Бартлетт Сцхоол оф Планнинг, на тему стратешког планирања градова који се смањују и примјена концепта циркуларних економија"- навео је Марјан.

На питање да ли се академски грађанин понаша у складу са својим знањем, Марјановић одговара:

"Звање не треба да имплицира одређени облик понашања. Сви треба да имамо одговорност према друштву и окружењу, без обзира ко смо и шта смо. Не постоји облик понашања који "не пристаје академском грађанину" - лоши облици понашања не пристају никоме. Данас је проблем што многи људи са свршеним факултетима сматрају себе интелектуалцима само зато што имају диплому, а у суштини су само квази-интелектуалци и медиокритети који мисле да им та диплома даје одређена права понашања. Диплома не смије и не може бити изговор за тако нешто."

Да је добра организација једна од кључних ствари успјеха, потврђује чињеница да Марјан много путује и то сматра својим главним хобијем.

"Поред путовања, пратим спорт генерално, највише фудбал, гледам серије и филмове, читам када стигнем, понекад одиграм неку видео-игру за разбибригу, одем на рекреацију"- набројао је.

За себе каже да није изузетак, да има много младих и успјешних људи, којима само треба више пажње и који свакако могу допринијети неким друштвеним промјенама.

Извор: десавањаубијељини.цом

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БРАВО

19.06.2019 14:39

СВЕ ЦЕСТИТКЕ И НАПРЕД..И ОДВЕДИ И СВОЈУ ФАМИЛИЈУ И БЛИЗУ И ДАЉУ..ОВДЈЕ ДЕФИНИТИВНО НЕ ВРИЈЕДИ НИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2019 16:10

Браво! А коме да остане исељена РС? Није теско докуцити ко писе овакве коментаре. Ја му желим повратак и могуцност да стецено знање примијени овдје. Само такви људи ову земљу могу да извуку из "блата".

Name

Пајо

19.06.2019 14:42

Браво младићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

19.06.2019 21:20

Гдје да примјени знање у бук промету стварно ниси нормалан.

Name

Горан

19.06.2019 14:49

Диван текст за дивног момка и резултат за сваки респект. Живио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

19.06.2019 14:54

А зашто не би остао овдје?Мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

19.06.2019 15:18

Лијепа професија, нажалост потпуно неперспективна у овој нашој РС. Већина дипломаца годинама "труне" на бироу, док остали раде послове који нису везани са струком. Рекао бих да овај смјер на ПМФ-у постоји само да би задовољио сујете и напунио новчанике неколицине професора. Стога и не чуди што се дечко одлучио отиснути у печалбу. Све најбоље њему и осталим његовим колегама планерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

19.06.2019 15:25

Ево приче за Драшка Станивуковића када сљедеће године постане градоначелника града Бања Лука да позове овог младића у градску управу. Обзиром да је завршио математику смјер просторно планирање са највишим оцјенама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мј

19.06.2019 21:36

Ако буде цекао да Господин Станивуковиц постане градонацелник Бањалуке и да га запосли у градској управи доцекат це пензију на бироу.

Name

Лондон

19.06.2019 18:01

Добро нам досао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

20.06.2019 06:03

Мислим да би требао остати овдје. Какав Лондон и глупости. Они излазе из ЕУ, а ми улазимо и то на њихово мјесто. Остацес тамо брзо без посла.РС је велико градилисте. Овдје цес имати годинама пуне руке посла. Бице да се теби и не ради, вец би ти 'љеба без мотике. Само треба да се учланис у владајуцу странку. И да радис ста ти они говоре. Знаци, јос ти је лаксе радити овдје. Не морас мислити својом главом. А и нема одговорности. Не знам. Види. Ово ти је мој приједлог :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.06.2019 10:21

Па одлазе физички радници ..и тамо им је свугдје боље..а камо ли школовани и паметни људи ... У срећним земљама добијају све ...а најважније свој рад им је плаћен и имају свој мир....

ОДГОВОРИТЕ