Циљ је био да штите српска села

Група припадника бивше Вишеградске бригаде ВРС је парастосом, полагањем цвијећа на спомен- плочу у селу Кочариму и молитвовом у храму Светог Саве на Горњој Лијесци обиљежила 28 година од формирања Кочаримског одреда који је тада имао 50 људи спремних да бране вјековна огњишта.

Република Српска 16.06.2019 | 20:30
Циљ је био да штите српска села
"На овом мјесту гдје смо поставили спомен-плочу основан је Кочаримски одред 16. јуна 1991. године чији је задатак био да се одбране ова села на лијевој обали Дрине посебно цивилно становништво јер су Срби запамтили дивљања усташа у Другом свјетском рату када су одавде одводиле српко становништво, клали га и бацали у Дрину, " рекао је један од оснивача Одреда Живорад Марковић.

Ново Рајак подсјећа да су из Кочаримског одреда у току одбрамбено-отаџбинског рата погинула 34 бораца као и седам цивила са овог простора.

"Зато се трудимо да чувамо успомене на погинуле и да генерацијама причамо о жртвама за слободу и јунаштву наших бораца, " додао је Рајак.

Командант Друге подринске бригаде ВРС у чијем је саставу о оквиру четврте чете био и Кочаримски одред Лука Драгичевић је рекао да се српски народ организовао јер је СДА, након формирања, створила зелене беретке и патротску лигу, а у Вишеграду су годину прије рата малтретирали и злостављали грађане српске националности.

"Одговор на ово било је формирање одреда чији је задатак био да штите српска села и становништво у њима, " казао је Драгичевић.

На изгинуле борце Кочаримског одреда подсјећају и спомен-плоче са њиховим именима и фотографијама, једна на зиду храма на Горњој Лијесци, а друга у манастирском конаку.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Истина

17.06.2019 00:38

Истина је само оно сто казе Зељка премијерка. Ливада тамо, сума горе, крава пасе траву и тд. А ко је кога напао и ко је се бранио суд је доказао а кривац и даље убједјује самог себе. У Босни је изврсн геноцид над не српским народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2019 07:46

Истина јест да су алијини терористи извршили агресију на СРПСКА села убијали при томе и дјецу.сјети се само ко и зашто уби Слободана од 12 год.јесмо требали сједит и гледати како нас убијате.

Name

Ре ре

17.06.2019 11:26

Нисте ви сједили скрстених руку то цитав свијет зна, само се ви и даље правите будале.Сви знамо колико је Дрина одњела Босњака, и колико их је побјено на цуприји и побацано. А о живим ломацама то нецу ни коментарисат, па минирање Аладзе и тако то. Па у Вишеграду Бошњацко ухо није остало ни у овом ни у другом Свјетском рату. Али ето мозда вам је лаксе да тако лазете сами себе, јер није лако носити толико брмеме злоцина на ледзима.