Cilj je bio da štite srpska sela

Grupa pripadnika bivše Višegradske brigade VRS je parastosom, polaganjem cvijeća na spomen- ploču u selu Кočarimu i molitvovom u hramu Svetog Save na Gornjoj Lijesci obilježila 28 godina od formiranja Кočarimskog odreda koji je tada imao 50 ljudi spremnih da brane vjekovna ognjišta.

Republika Srpska 16.06.2019 | 20:30
Cilj je bio da štite srpska sela
"Na ovom mjestu gdje smo postavili spomen-ploču osnovan je Кočarimski odred 16. juna 1991. godine čiji je zadatak bio da se odbrane ova sela na lijevoj obali Drine posebno civilno stanovništvo jer su Srbi zapamtili divljanja ustaša u Drugom svjetskom ratu kada su odavde odvodile srpko stanovništvo, klali ga i bacali u Drinu, " rekao je jedan od osnivača Odreda Živorad Marković.

Novo Rajak podsjeća da su iz Кočarimskog odreda u toku odbrambeno-otadžbinskog rata poginula 34 boraca kao i sedam civila sa ovog prostora.

"Zato se trudimo da čuvamo uspomene na poginule i da generacijama pričamo o žrtvama za slobodu i junaštvu naših boraca, " dodao je Rajak.

Кomandant Druge podrinske brigade VRS u čijem je sastavu o okviru četvrte čete bio i Kočarimski odred Luka Dragičević je rekao da se srpski narod organizovao jer je SDA, nakon formiranja, stvorila zelene beretke i patrotsku ligu, a u Višegradu su godinu prije rata maltretirali i zlostavljali građane srpske nacionalnosti.

"Odgovor na ovo bilo je formiranje odreda čiji je zadatak bio da štite srpska sela i stanovništvo u njima, " kazao je Dragičević.

Na izginule borce Кočarimskog odreda podsjećaju i spomen-ploče sa njihovim imenima i fotografijama, jedna na zidu hrama na Gornjoj Lijesci, a druga u manastirskom konaku.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Istina

17.06.2019 00:38

Istina je samo ono sto kaze Zeljka premijerka. Livada tamo, suma gore, krava pase travu i td. A ko je koga napao i ko je se branio sud je dokazao a krivac i dalje ubjedjuje samog sebe. U Bosni je izvrsn genocid nad ne srpskim narodom.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2019 07:46

Istina jest da su alijini teroristi izvršili agresiju na SRPSKA sela ubijali pri tome i djecu.sjeti se samo ko i zašto ubi Slobodana od 12 god.jesmo trebali sjedit i gledati kako nas ubijate.

Name

Re re

17.06.2019 11:26

Niste vi sjedili skrstenih ruku to citav svijet zna, samo se vi i dalje pravite budale.Svi znamo koliko je Drina odnjela Bosnjaka, i koliko ih je pobjeno na cupriji i pobacano. A o živim lomacama to necu ni komentarisat, pa miniranje Aladze i tako to. Pa u Višegradu Bošnjacko uho nije ostalo ni u ovom ni u drugom Svjetskom ratu. Ali eto mozda vam je lakse da tako lazete sami sebe, jer nije lako nositi toliko brmeme zlocina na ledzima.