Нови захтјев за изручење Мамића

Министарство правде Босне и Херцеговине примило је у петак захтјев хрватског Министарства правосуђа за изручење бившег Динамовог челника Здравка Мамића које ће прослиједити Суду БиХ на процјену постоји ли темељ за његово изручење, потврђено је Хини у том министарству.

Босна и Херцеговина 15.06.2019 | 14:13
Нови захтјев за изручење Мамића
"Министарство правде БиХ примило је данас документацију везану за случај Мамић која је упућена из Републике Хрватске", рекао је министар правде БиХ Јосип Грубеша.

При томе је додао како ће захтјев Жупанијског суда у Осијеку који је с попратном документацијом и захтјевом за изручење упутио његов колега Дражен Бошњаковић бити у најкраћем року упућен Суду БиХ.

Захтјев ће вјероватно већ у понедељак бити достављен у државни Суд БиХ, а Грубеша није желио да прејудицира какву ће одлуку доњети судско вијеће о захтјеву за изручење Мамића Хрватској.

"Суд ће оцијенити има ли основа за изручење", додао је министар Грубеша, који на крају доноси одлуку хоће ли најтраженији хрватски бјегунац бити изручен.

Изручење Мамића тражи се на основу друге оптужнице која је против њега потврђена пред Жупанијским судом у Осијеку.

Хрватска и БиХ имају потписан Споразум о изручењу који је ступио на снагу 2012. Мамић се противи изручењу Хрватској.

Суд БиХ је током ове недјеље, након потернице која је расписана за Мамићем, одредио да му се одузму путне исправе и наложио јављање у полицијску станицу у Читлуку, али је одбио захтјев за његово притварање.

Тужилаштво је 21. маја потврдило другу Ускокову оптужницу против Здравка Мамића и још шесторице окривљеника које Тужитељство терети да су, у склопу злочиначког удружења, клуб Динамо оштетили за око 200 милиона куна, а против Здравка Мамића тада је одређен и истражни затвор.

Другом оптужницом, уз Здравка Мамића, обухваћени су његов син Марио, брат Зоран, бивши Динамов директор Дамир Врбановић, предузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота, као и менаџер Ники Артур Вуксан.

Уочи изрицања првостепене пресуде Осјечкога суда у прољеће прошле године којом је осуђен на 6,5 година затвора, Мамић се склонио у Међугорје, у БиХ, чије држављанство такође поседује.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јами

15.06.2019 12:24

Потковао је то мамињо од врха до цистацице никад неце бити изруцен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2019 13:48

Не треба ни бити изруцен! Од Динама је нсправио солидан европски клуб, који је број 1 све ове године у Хрватској и од њега доста. Ови у Хрватској хоце да га рекетирају овим измисљеним оптузницама и притисцима. Цовјек ради то сто раде сви моцници свих клубова и не да паре месетарима из правосудја Хрватске.

Name

БАЊАЛУЦАНИН

15.06.2019 13:47

Предајте мајмуна доста висе ДОДИКА И ЦОВИЦА ВСТС НИЈЕ ЊИХОВО СТРАНАЦКО ТИЈЕЛО доле криминалци и поткивање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

15.06.2019 16:58

То ђу*ре трба доживотну робију у Зеници добити,тај нема ни карактера,нити било чега људског у себи.Додо,му је као рођени брат.Само знају вријеђати , лагати,и красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

15.06.2019 19:56

казе да је у Медјугорју.. зато сто је вјерник.. цркви има свугдје у Босни.. цудан је тај вјерник

ОДГОВОРИТЕ