Бихаћ: Пронашли 282 мигранта

Припадници полиције УСК и Кантоналне управе за инспекцијске послове пронашли су у двије куће у Бихаћу 282 мигранта, који нису имали документе.

Република Српска 14.06.2019 | 18:09
Бихаћ: Пронашли 282 мигранта
"У првој кући боравило је 180 особа, а у другој 102", казао је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Власница једне од кућа у којој су нашли мигранте, а која се налази у Ђачкој улици у центру Бихаћа, је Фатима Липовача.

Према Шиљдедићевим ријечима, том приликом ухапшена су тројица миграната, који су пружали отпор полицији, а током интервенције лакше су повријеђена четири полицајаца и њима је пружена помоћ у Кантоналној болници у Бихаћу.

У полицијској акцији судјеловали су и припадници Специјалне јединице МУП-а УСК, а затечени мигранти су аутобусима и полицијским возилима одвезени на локалитет Вучјак, гдје је у току изградња новог прихватног центра за смјештај миграната.

"Ухапшена су три мигранта јер су пружила отпор приликом уласка Инспекције и полиције у кућу. Ми се питамо колико је стварно миграната у кантону, а како ћемо знати тачан број кад само у једној кући затекнемо више од 100 људи и ко зна колико има таквих објеката", казао је Шиљдедић.

Инспектори су запечатили објекте гдје је боравило близу три стотине миграната, а власници кућа ће бити санкционисани.

У Инспекцији су рекли да су мигранти нелегално боравили у тим кућама, због чега су наложили њихово печаћење.

"Акцију настављамо и даље и провјерићемо све објекте и њихове власнике гдје постоји сумња у незаконита издавања", саопштили су из Инспекције.

Како сазнајемо, ова полицијска акција је проведена након низа инцидената које су протеклих неколико дана починили мигранти смјештени у једној од тих кућа.

Посљедњи такав инцидент догодио се у четвртак навече, када су мигранти напали једну жену. Тада су се потукли с полицијом и неколицином грађана Бихаћа који су притекли у помоћ.

Прије тог инцидента, у близини аутобуске станице у Бихаћу потукло се неколико миграната, а један од њих је пуцао из плинског пиштоља.

Иначе, на подручју Бихаћа инспекцијски органи контролишу оне који издају смјештај мигрантима, што је једна од мјера које је недавно наредила Влада УСК.

Истовремено, у петак је на локалитету Вучјак, на мјесту некадашње депоније, почело подизање шатора у које ће бити смјештени мигранти који немају смјештај или су прекобројни у прихватним центрима.

У наредном периоду планира се пребацивање свих њих на нову локацију, иако су из Међународне организације за миграције (ИОМ) саопштили да се ради о неусловном локалитету и да они неће пружити подршку овим активностима.

Такођер, мјештани неколико насеља у близини Вучјака потписали су петицију којом се противе да мигранти тамо буду смјештени. И поред тога, Мустафа Ружнић, премијер УСК, и Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа, поручили су да ће се истрајати на тим активностима како би се смањио притисак миграната на урбани дио града.

Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ, и Метју Палмер, замјеник помоћника државног секретара САД, требало је у петак поподне да стигну у Бихаћ и претпоставља се да је у фокусу њиховог разговора с представницима кантоналних и градских власти требало да буде ситуација с мигрантима.

За недјељу, с почетком у 19 сати, у организацији неформалне групе грађана, најављено је велико окупљање незадовољних грађана на градском тргу под мотом "Бихаћ је наш град".

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БиХ

14.06.2019 16:16

Све покупити и пред кабинет гс.Додика. Јер док се он јос увек прси ових све висе и висе и накрају це их ЕУ поцети насељавати по БиХ јао сте су Јевреје после ДСР . И јад их буде довољно онда це се неко сетити да и они имају право као констутивни народи на своју дрзаву. ГС. Додик це вец тада бити у Русији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеБиХ

15.06.2019 03:33

Све их депортовати и затворити границе Босне . Нити смо ЕУ нити цемо постати са ова 3 коња ( Алија јуниор, Златко лагундзија и Карадзиц ) исто све 30 година скоро гледам и невјерујем.

Name

ре

15.06.2019 11:48

та се популација брзо размножава, брже него шиптари, убрзо би их било милион, и онда би тражили права као да је то њихова држава са арапским језиком.

Name

Бакица

15.06.2019 12:31

ХИТНА ДЕПОРТАЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ