Висина школарине за студенте РС

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 24. сједници, одржаној у Бањалуци, Одлуку о висини школарине за редовне студенте који суфинансирају своје школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2019/20. годину.

Босна и Херцеговина 13.06.2019 | 13:17
Висина школарине за студенте РС
Висина школарине у Републици Српској није се мијењала у посљедњих 10 година и према свим расположивим подацима и анализама, школарине у Републици Српској су далеко најниже у односу на наше окружење.

За највећи број студијских програма првог циклуса студија школарине се крећу у распону од 440 КМ до 660 КМ, док се за мали број студијских програма из области умјетности, школарине крећу у распону од 1.000 до 1.500 КМ.

Школарине за други циклус студија за највећи број студијских програма износе 880 КМ, док за поједине студијске програме из области умјетности износе 1.500 КМ.

Значајан број студената у потпуности је ослобођено од плаћања школарине односно имају статус студената чије се школовање финансира из буџета Републике Српске на основу постигнутог успјеха у претходном периоду школовања, у складу са уписном политиком која се претходно утврђује за сваку академску годину.

Одлуком о висини школарине за академску 2019/20. годину, Влада Републике Српске (као и у свим претходним годинама) утврдила је ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине (дјеца погинулих и несталих бораца ВРС, дјеца ратних војних инвалида ВРС, инвалиди ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те студенти из породица са два или више студената првог циклуса студија).

Приликом одређивања висине школарине Влада Републике Српске, ресорно министарство и јавне високошколске установе руководиле су се, економском и социјалном ситуацијом у Републици Српској, прије свега имајући у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбједи што већем броју садашњих и будућих студената.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Студент

13.06.2019 11:28

Хоћу да ме зову студент а не пензионер зато у 50-тој уписујем факултет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

13.06.2019 12:13

Увијек треба тежити да се човек образује, цијели живот да се учиш нечему новом, бољем и људи то раде по потреби, нужди. Али ово Ваше коментарисања је подругљиво, ништа више.

Name

Скептик

13.06.2019 11:35

Јуче се жале како се број студената сманује сваке године а данас говоре како треба један дио њих да се самофинансира. Боље да одмах за све студенте укључе у буџет. Да ли постоји анализа која показује колико сутдената, од њих близу 900 који су се мање уписали за ову годину, је улазило у будзет а колико се самофинасирало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

13.06.2019 17:00

Ово је још једна превара ове власти. Ранко Шкрбић је на Медицинском факултету увео школарину од 4.000 КМ и додатак томе да свих шест година мораш плаћати, без обзира колико добар студент био. И нико му ништа не може, нити из Владе хоће да реагују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате ли

13.06.2019 19:15

То је заштићени бивши министар.