Visina školarine za studente RS

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 24. sjednici, održanoj u Banjaluci, Odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2019/20. godinu.

Bosna i Hercegovina 13.06.2019 | 13:17
Visina školarine za studente RS
Visina školarine u Republici Srpskoj nije se mijenjala u posljednjih 10 godina i prema svim raspoloživim podacima i analizama, školarine u Republici Srpskoj su daleko najniže u odnosu na naše okruženje.

Za najveći broj studijskih programa prvog ciklusa studija školarine se kreću u rasponu od 440 КM do 660 КM, dok se za mali broj studijskih programa iz oblasti umjetnosti, školarine kreću u rasponu od 1.000 do 1.500 КM.

Školarine za drugi ciklus studija za najveći broj studijskih programa iznose 880 КM, dok za pojedine studijske programe iz oblasti umjetnosti iznose 1.500 КM.

Značajan broj studenata u potpunosti je oslobođeno od plaćanja školarine odnosno imaju status studenata čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srpske na osnovu postignutog uspjeha u prethodnom periodu školovanja, u skladu sa upisnom politikom koja se prethodno utvrđuje za svaku akademsku godinu.

Odlukom o visini školarine za akademsku 2019/20. godinu, Vlada Republike Srpske (kao i u svim prethodnim godinama) utvrdila je oslobađanje pojedinih kategorija studenata od plaćanja školarine (djeca poginulih i nestalih boraca VRS, djeca ratnih vojnih invalida VRS, invalidi VRS, studenti sa invaliditetom, djeca bez oba roditelja, te studenti iz porodica sa dva ili više studenata prvog ciklusa studija).

Prilikom određivanja visine školarine Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i javne visokoškolske ustanove rukovodile su se, ekonomskom i socijalnom situacijom u Republici Srpskoj, prije svega imajući u vidu strateški cilj da se pristup visokom obrazovanju olakša i obezbjedi što većem broju sadašnjih i budućih studenata.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Student

13.06.2019 11:28

Hoću da me zovu student a ne penzioner zato u 50-toj upisujem fakultet

ODGOVORITE
Name

Eto

13.06.2019 12:13

Uvijek treba težiti da se čovek obrazuje, cijeli život da se učiš nečemu novom, boljem i ljudi to rade po potrebi, nuždi. Ali ovo Vaše komentarisanja je podrugljivo, ništa više.

Name

Skeptik

13.06.2019 11:35

Juče se žale kako se broj studenata smanuje svake godine a danas govore kako treba jedan dio njih da se samofinansira. Bolje da odmah za sve studente uključe u budžet. Da li postoji analiza koja pokazuje koliko sutdenata, od njih blizu 900 koji su se manje upisali za ovu godinu, je ulazilo u budzet a koliko se samofinasiralo?

ODGOVORITE
Name

Roditelj

13.06.2019 17:00

Ovo je još jedna prevara ove vlasti. Ranko Škrbić je na Medicinskom fakultetu uveo školarinu od 4.000 KM i dodatak tome da svih šest godina moraš plaćati, bez obzira koliko dobar student bio. I niko mu ništa ne može, niti iz Vlade hoće da reaguju

ODGOVORITE
Name

Znate li

13.06.2019 19:15

To je zaštićeni bivši ministar.