ЕП: Украјина понизила Србију - 5:0 у Лавову!

Фудбалери Србије одиграли су свој други меч у квалификацијама за ЕУРО 2020 у Лавову против селекције Украјине, где је поражена резултатом 5:0.  Брука и срамота! Ужасна игра и још гори резултат Србије на гостовању у Украјини. Експеримент с три штопера, једним задњим везним и два нападача обио се о главу Крстајићу чија је екипа деловала немоћно. Пласирали се или не на ЕУРО 2020. године, шамар остаје! Србија посрамљена у Лавову, Крстајић све промашио! Украјинци до ногу потукли српски тим без вође и стратегије – 5:0.  Реми Луксембурга и Литваније "бацио" Србију на последње место! Фудбалери Литваније и Луксембуга играли су нерешено 1:1 у трећем колу Групе Б квалификација за Европско првенство.

Фудбал 07.06.2019 | 23:29
ЕП: Украјина понизила Србију - 5:0 у Лавову!
Србија је први сусрет одиграла против Португала у марту ове године, када је сусрет завршен без победника и то је за сада једини бод који су успели да освоје.

Фудбалери Украјине без већих проблема савладали су Србију са 3:0 у другом колу квалификација за ЕУРО 2020 на свом стадиону у Лавову.

Већ од почетка утакмице је Украјина деловала надмоћно, желели су брзо да постигну погодак и да своју предност само одржавају.

Младен Крстајић је поставком 3-5-2 покушао да изненади Андреја Шевченка, желео је да његови изабраници буду офанзивнији, а није превише марио за одбрану свог гола, па су то домаћи фудбалери искористили.

У 26. минуту утакмице Циганков се одлично снашао у казненом простору Србије и шутирао испод ноге Спајића за предност Украјинаца од 1:0.

Само два минута касније исти играч доноси предност од 2:0. Србија се још увек није опоравила од шока након примљеног првог гола када их је Циганков казнио са ивице шеснаестерца пославши лопту у горњи леви угао, што никако није могао да дохвати Марко Дмитровић.

Фудбалери Србије грешили су у примопредаји лопте, тако су и отварали контра нападе Украјини, која је своје акције углавном тако и градила.

Александар Пријовић је пропустио две солидне прилике за Србију у првом полувремену и то је малтене било све што смо могли да видимо од изабраника Младена Крстајића.

Друго полувреме малтене није ни почело када је Конопљанка затресао мрежу. Јевхен је добио лопту на левом боку, кренуо је ка голу Србије, Максимовић је закаснио да изађе у блок и он је без већих проблема постигао трећи гол за своју репрезентацију.

После можда десет минута фудбала, Јаремчук је репрезентацији Србије опалио и четврти шамар, када је после једне гужве добио лопту у шеснаестерцу и послао лопту у доњи десни угао голмана Дмитровића за великих 4:0.

Ништа се на терену није мењало, Украјина је доминирала и доминирала, а Србија је деловала потпуно немоћно. У 76. минуту утакмице Јевхен Конопљанка постиже и пети гол Украјине.

Поново је домаћи тим дошао до полу контре, па је тежиште игре пребачено на леви бок где се налазио овај крилни фудбалер, који је без већих проблема савладао Дмитровића и потпуно нокаутирао изабранике Младена Крстајића.

Коначно је Србија дошла до прилике, када је у 89. минуту Тадић који се лавовски борио да дође до једне изгубљене лопте, успешно центрирао пронашавши Александра Митровића, који је главом тукао ка голу Украјине, али је та лопта отишла преко пречке.

То је било све што смо могли да видимо на овом сусрету. Украјина је у потпуности понизила репрезентацију Србије постигавши чак пет погодака и сада с пуним правом седе на челу групе Б са седам освојених бодова.

Фудбалери Србије ће свој трећи меч одиграти у понедељак у Београду, када ће на стадиону "Рајко Митић" дочекати екипу Литваније, без присуства публике.

Фудбалска репрезентација Србије поражена је први пут од Мундијала у Русији и меча са Бразилом, али никада од "самосталности" није била надиграна као вечерас у Лавову!

Украјинци су понизили Србију која је на другом најтежем гостовању у квалификацијама за ЕУРО2020 заиграла у експерименталном саставу и претрпела најтежи пораз од 2006. године и Аргентине, а најгоре од свега је што је утисак да смо могли да прођемо и горе од "петарде".

Преофанзиван састав Крстајића, без баланса на средини терена, с новим обавезама великог броја играча - дао је за последицу катастрофалан пораз који ће се дуго памтити.

"Орлови" су деловали разбијено на терену, чинило се да једва чекају да судија свира крај како би престало мучење у мечу у ком су изгледали као да су први пут заиграли заједно, а пласирали се на ЕУРО или не - "шамар" ће остати за сва времена.

Пред фанатичном публиком у Лавову која је "појела" анемичне госте:

УКРАЈИНА - СРБИЈА 5:0 (2:0)
/Циганков 26, 28, Конопљанка 46, 75, Јаремчук 59/

Одлуку Младена Крстајића да за меч у Лавову промени формацију Србије и заигра са три штопера, једним дефанзивним везним и два нападача (3-4-1-2), први пут откако је на кормилу репрезентације, била је довољан знак Украјинцима да од првог судијског звиждука крену жестоко на нашу задњу линију.

Рачунали су на то да Србија није уиграна, као што и није, и да би из тога могле да дођу наше грешке, као што и јесу, чак иако смо пребродили кризни период на почетку утакмице.

Када смо се ослободили притиска и нашли се пред голом Украјинаца и они су морали да се носе са непредвидљивошћу нашег напада, који никада није играо на овај начин, тако да су се из тога "изродиле" две шансе за Александра Пријовића - прва, која је после његовог "волеја" отишла мало поред гола, а друга коју је у последњи час изблокирао Миколенко.

Испоставиће се касније да су то биле једине две опасности за голмана Пјатова.

Србија је преузела посед лопте, утисак је да су Украјинци тако и желели, а онда су успели да "пробију" по левој страни коју су од почетка нишанили као потенцијално најслабију...

Тројица штопера, од којих један Коларов, нису могла да покривају шири простор, Каравајева је на левој страни "изгубио" Костић, а повратну лопту у нашу мрежу је у 26. минуту "закуцао" Циганков, након што је успео да побегне Максимовићу.

Већ у 28. минуту поново је Циганков био у средишту пажње пошто је Јаремчук "окренуо" Максимовића, а талентовани играч Динама је постигао страшан гол са 25 метара.

Марко Дмитровић је био немоћан у тој ситуацији, али је свакако био најбољи појединац Србије у том делу игре пошто је у неколико ситуација фантастично интервенисао, иако је био остављен на ветрометини због лоше сарадње задње и везне линије - у којој је фалило играча дефанзивнијих карактеристика, па отуд чуди и избор Адема Љајића за партнера Немање Максимовића, док су на клупи Фејса, Лукић...

Ако је било наде да ће разговор у свлачионици нешто променити - оне су нестале после четрдесетак секунди другог полувремена.

Украјинци су напали непостављену одбрану Србије, наместио се Јевхен Конопљанка на десну ногу и упутио ударац поред Немање Максимовића који је пробао да уђе у блок, али је ударац био исувише прецизан да би га зауставио и Марко Дмитровић.

Потонула је Србија након тога још више, Украјинци су понављали исте акције, стварали вишак на боку и слали лопту на играче који долазе из другог плана, а тако је у 59. минуту погодио и Јаремчук.

Тек након тога је у игру ушао Љубомир Фејса, како би мало донео на балансу Србије на средини терена, али тада је већ било прекасно за било какав преокрет, док није помогао ни улазак Александра Митровића који зна да "напали" екипу.

Деловало је да је добро за нас што је "опао" темпо утакмице, али је и у 75. минуту Украјина извела страшан контранапад који је поново завршио Конопљанка, ударцем у даљи угао.

Да ствар буде гора по Србију, и то је могуће, Литванија, с којом играмо у понедељак на стадиону "Рајко Митић", одиграла је нерешено против Луксембурга, тако да ћемо ту утакмицу дочекати као последњепласирани на табели групе "Б".

Можда по "орлове" није ни лоше што се игра без публике јер су свакако под притиском.

На папиру је све било као по жељама: офанзивна Србија, са двојицом нападача, са поставком која јури три бода на тешком гостовању у Украјини. Изведба на терену је била - разочаравајућа. Орлови су изгледали неуиграно, збуњено, потпуно немоћно, па је главни утисак да је све што је Младен Крстајић замислио овим експериментом, ипак требало оставити за неку другу, лакшу утакмицу: Украјина - Србија 5:0 (2:0).

Звучи сулудо, али како се одвијала утакмица у Лавову, Србија може да буде задовољна коначним резултатом. Деловало је у једном тренутку да ће нас мотивисана чета Андреа Шевченка посрамити за сва времена. Није то била фудбалска утакмица, био је то судар моћи и немоћи. Организованог тима и екипе која није имала ни стратегију, ни вођу... Деловало је у једном тренутку да наши репрезентативци играју између две ватре... До лопте нису могли никако, на велико задовољство публике у Лавову. На крају Украјинци су се поклонили селектору Андреју Шевченку, тој великој легенди европског фудбала.

Победничка серија кројена после Мундијала завршена је у Лавову. У срцу Галиције, Срби су положили оружје, без неког претерано јаког отпора. Украјини је било довољно 15-ак минута тоталне офанзиве да реши утакмицу и чврсто заседне на прво место квалификационе групе. За жуто-плаве пролаз на Европско првенство је врло близу. Орлови ће морати тежим путем...

И на прву лопту, пре него што је фудбал кренуо с центра, био је утисак да се селектор Србије определио за претерано офанзиван састав. Чак и у средини везног реда, где су двојица централних везиста, прилику је добио офанзивни Љајић. Гаћиновић се готово није ни враћао на своју половину, што је такође била тактичка замисао, али је због тога "дувало" по боковима нашег тима као на пучини океана. Све је карте Крстајић бацио у напад, као да се јури два разлике за пролаз...

Да неће бити добро видело се у првих десет минута. Кренула је Украјина свом силином и одмах добро уздрмала српске редове. Има нешто магично у споју Лавова и жуто-плавих, јер у овом граду никада нису изгубили. Штавише! Ово им је био 17. меч у историји у Лавову и чак 15. победа, уз два ремија. Неки ветрови ту баш носе Украјинце... >Најбољи период игре српске репрезентације био је између 10. и 20. минута, када је Пријовић имао две одличне шансе, а и Јовић је могао боље и брже да реагује код једног додавања Костића.

Када је та опасност прошла, уследила је убитачна контраофанзива домаћих. Магија Циганкова заблистала је два пута у три минута. Други гол је био истинско ремек-дело којем се може само аплаудирати. Све је велемајсторски урадио ас Динама из Кијева и послао лопту тамо где је ни три голмана не могу дохватити.

Немоћ. Потпуна немоћ видела се у редовима српске репрезентације. Окретали су се један ка другом, сугерисали, понекад и викнули, али углавном слезали раменима, потпуно потучени на терену. И то фудбалски, лоптом, брзином потеза, комбинација, кретањем у простору. Беснео је голамн Марко Дмитровић и јако шутирао у стативу.

Лепо је било домаћима. Осилили су се, осетили су ту збуњеност, намирисали су "крв" и шансу да дотуку Србију. Било је и покушаја петом, пробало се да се протура кроз ноге, све оно егзибиционо што се ретко када могло стављати у исту раван са селекцијама са истока Европе. Али, морамо  признати, Украјина је плесала по терену... На крају је бројала до пет. Могло је да буде више.

УКРАЈИНА - СРБИЈА 5:0 (2:0)
/Циганков 26, 28, Конпљанка 46, Јаремчук 59, Конопљанка 75/

Стадион: Арена Лавов
Капацитет: 34.915
Судија: Антонио Матеу Лахоз

УКРАЈИНА (4-2-3-1): Пјатов - Каравајев, Кривцов, Матвијенко, Миколенко - Степаненко (од 72. Шепелев), Малиновски - Конопљанка (од 76. Коваленко), Зинченко, Циганков - Јаремчук (од 67. Кравец).

СРБИЈА (3-4-1-2): Дмитровић - Миленковић, Спајић, Коларов - Гаћиновић, Максимовић, Љајић (од 59. Фејса), Костић - Тадић - Пријовић (од 53. Митровић), Јовић (од 72. Лазовић).

ТАБЕЛА: Украјина 7, Луксембург 4, Португалија 2, Литванија 1, Србија 1.

ЛУКСЕМБУРГ НИЈЕ НАИВАН

У другом мечу наше групе одиграном вечерас Луксембург је пропустио јединствену шансу да се учврсти на другом месту са шест бодова. Била би то озбиљна сензација после три одиграна кола... Луксембуржани су водили против Литваније од 21. минута поготком Родригеса, да би у финишу првог дела "изборили" играча више. Поцрвенео је Миколунас. Литванци су ипак успели да се спасу пораза захваљујући голу Новиковаса 16 минута пре краја.

ГРУПА Б

Украјина - Србија 5:0 (2:0)
/Циганков 26, 28, Конопљанка 46, 75, Јаремчук 59/  

Литванија - Луксембург 1:1 (0:1)
/Новиковас 74 - Родригес 20/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

стварно

07.06.2019 22:34

србија је на правом мијесту... срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.06.2019 06:17

Какви орлови, хахахаха, то су грлице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

08.06.2019 11:55

Мало коментара с обзиром на то да је ово ипак репрезентација и нас у РС

ОДГОВОРИТЕ