EP: Ukrajina ponizila Srbiju - 5:0 u Lavovu!

Fudbaleri Srbije odigrali su svoj drugi meč u kvalifikacijama za EURO 2020 u Lavovu protiv selekcije Ukrajine, gde je poražena rezultatom 5:0.  Bruka i sramota! Užasna igra i još gori rezultat Srbije na gostovanju u Ukrajini. Eksperiment s tri štopera, jednim zadnjim veznim i dva napadača obio se o glavu Krstajiću čija je ekipa delovala nemoćno. Plasirali se ili ne na EURO 2020. godine, šamar ostaje! Srbija posramljena u Lavovu, Krstajić sve promašio! Ukrajinci do nogu potukli srpski tim bez vođe i strategije – 5:0.  Remi Luksemburga i Litvanije "bacio" Srbiju na poslednje mesto! Fudbaleri Litvanije i Luksembuga igrali su nerešeno 1:1 u trećem kolu Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Fudbal 07.06.2019 | 23:29
EP: Ukrajina ponizila Srbiju - 5:0 u Lavovu!
Srbija je prvi susret odigrala protiv Portugala u martu ove godine, kada je susret završen bez pobednika i to je za sada jedini bod koji su uspeli da osvoje.

Fudbaleri Ukrajine bez većih problema savladali su Srbiju sa 3:0 u drugom kolu kvalifikacija za EURO 2020 na svom stadionu u Lavovu.

Već od početka utakmice je Ukrajina delovala nadmoćno, želeli su brzo da postignu pogodak i da svoju prednost samo održavaju.

Mladen Krstajić je postavkom 3-5-2 pokušao da iznenadi Andreja Ševčenka, želeo je da njegovi izabranici budu ofanzivniji, a nije previše mario za odbranu svog gola, pa su to domaći fudbaleri iskoristili.

U 26. minutu utakmice Cigankov se odlično snašao u kaznenom prostoru Srbije i šutirao ispod noge Spajića za prednost Ukrajinaca od 1:0.

Samo dva minuta kasnije isti igrač donosi prednost od 2:0. Srbija se još uvek nije oporavila od šoka nakon primljenog prvog gola kada ih je Cigankov kaznio sa ivice šesnaesterca poslavši loptu u gornji levi ugao, što nikako nije mogao da dohvati Marko Dmitrović.

Fudbaleri Srbije grešili su u primopredaji lopte, tako su i otvarali kontra napade Ukrajini, koja je svoje akcije uglavnom tako i gradila.

Aleksandar Prijović je propustio dve solidne prilike za Srbiju u prvom poluvremenu i to je maltene bilo sve što smo mogli da vidimo od izabranika Mladena Krstajića.

Drugo poluvreme maltene nije ni počelo kada je Konopljanka zatresao mrežu. Jevhen je dobio loptu na levom boku, krenuo je ka golu Srbije, Maksimović je zakasnio da izađe u blok i on je bez većih problema postigao treći gol za svoju reprezentaciju.

Posle možda deset minuta fudbala, Jaremčuk je reprezentaciji Srbije opalio i četvrti šamar, kada je posle jedne gužve dobio loptu u šesnaestercu i poslao loptu u donji desni ugao golmana Dmitrovića za velikih 4:0.

Ništa se na terenu nije menjalo, Ukrajina je dominirala i dominirala, a Srbija je delovala potpuno nemoćno. U 76. minutu utakmice Jevhen Konopljanka postiže i peti gol Ukrajine.

Ponovo je domaći tim došao do polu kontre, pa je težište igre prebačeno na levi bok gde se nalazio ovaj krilni fudbaler, koji je bez većih problema savladao Dmitrovića i potpuno nokautirao izabranike Mladena Krstajića.

Konačno je Srbija došla do prilike, kada je u 89. minutu Tadić koji se lavovski borio da dođe do jedne izgubljene lopte, uspešno centrirao pronašavši Aleksandra Mitrovića, koji je glavom tukao ka golu Ukrajine, ali je ta lopta otišla preko prečke.

To je bilo sve što smo mogli da vidimo na ovom susretu. Ukrajina je u potpunosti ponizila reprezentaciju Srbije postigavši čak pet pogodaka i sada s punim pravom sede na čelu grupe B sa sedam osvojenih bodova.

Fudbaleri Srbije će svoj treći meč odigrati u ponedeljak u Beogradu, kada će na stadionu "Rajko Mitić" dočekati ekipu Litvanije, bez prisustva publike.

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je prvi put od Mundijala u Rusiji i meča sa Brazilom, ali nikada od "samostalnosti" nije bila nadigrana kao večeras u Lavovu!

Ukrajinci su ponizili Srbiju koja je na drugom najtežem gostovanju u kvalifikacijama za EURO2020 zaigrala u eksperimentalnom sastavu i pretrpela najteži poraz od 2006. godine i Argentine, a najgore od svega je što je utisak da smo mogli da prođemo i gore od "petarde".

Preofanzivan sastav Krstajića, bez balansa na sredini terena, s novim obavezama velikog broja igrača - dao je za posledicu katastrofalan poraz koji će se dugo pamtiti.

"Orlovi" su delovali razbijeno na terenu, činilo se da jedva čekaju da sudija svira kraj kako bi prestalo mučenje u meču u kom su izgledali kao da su prvi put zaigrali zajedno, a plasirali se na EURO ili ne - "šamar" će ostati za sva vremena.

Pred fanatičnom publikom u Lavovu koja je "pojela" anemične goste:

UKRAJINA - SRBIJA 5:0 (2:0)
/Cigankov 26, 28, Konopljanka 46, 75, Jaremčuk 59/

Odluku Mladena Krstajića da za meč u Lavovu promeni formaciju Srbije i zaigra sa tri štopera, jednim defanzivnim veznim i dva napadača (3-4-1-2), prvi put otkako je na kormilu reprezentacije, bila je dovoljan znak Ukrajincima da od prvog sudijskog zvižduka krenu žestoko na našu zadnju liniju.

Računali su na to da Srbija nije uigrana, kao što i nije, i da bi iz toga mogle da dođu naše greške, kao što i jesu, čak iako smo prebrodili krizni period na početku utakmice.

Kada smo se oslobodili pritiska i našli se pred golom Ukrajinaca i oni su morali da se nose sa nepredvidljivošću našeg napada, koji nikada nije igrao na ovaj način, tako da su se iz toga "izrodile" dve šanse za Aleksandra Prijovića - prva, koja je posle njegovog "voleja" otišla malo pored gola, a druga koju je u poslednji čas izblokirao Mikolenko.

Ispostaviće se kasnije da su to bile jedine dve opasnosti za golmana Pjatova.

Srbija je preuzela posed lopte, utisak je da su Ukrajinci tako i želeli, a onda su uspeli da "probiju" po levoj strani koju su od početka nišanili kao potencijalno najslabiju...

Trojica štopera, od kojih jedan Kolarov, nisu mogla da pokrivaju širi prostor, Karavajeva je na levoj strani "izgubio" Kostić, a povratnu loptu u našu mrežu je u 26. minutu "zakucao" Cigankov, nakon što je uspeo da pobegne Maksimoviću.

Već u 28. minutu ponovo je Cigankov bio u središtu pažnje pošto je Jaremčuk "okrenuo" Maksimovića, a talentovani igrač Dinama je postigao strašan gol sa 25 metara.

Marko Dmitrović je bio nemoćan u toj situaciji, ali je svakako bio najbolji pojedinac Srbije u tom delu igre pošto je u nekoliko situacija fantastično intervenisao, iako je bio ostavljen na vetrometini zbog loše saradnje zadnje i vezne linije - u kojoj je falilo igrača defanzivnijih karakteristika, pa otud čudi i izbor Adema Ljajića za partnera Nemanje Maksimovića, dok su na klupi Fejsa, Lukić...

Ako je bilo nade da će razgovor u svlačionici nešto promeniti - one su nestale posle četrdesetak sekundi drugog poluvremena.

Ukrajinci su napali nepostavljenu odbranu Srbije, namestio se Jevhen Konopljanka na desnu nogu i uputio udarac pored Nemanje Maksimovića koji je probao da uđe u blok, ali je udarac bio isuviše precizan da bi ga zaustavio i Marko Dmitrović.

Potonula je Srbija nakon toga još više, Ukrajinci su ponavljali iste akcije, stvarali višak na boku i slali loptu na igrače koji dolaze iz drugog plana, a tako je u 59. minutu pogodio i Jaremčuk.

Tek nakon toga je u igru ušao Ljubomir Fejsa, kako bi malo doneo na balansu Srbije na sredini terena, ali tada je već bilo prekasno za bilo kakav preokret, dok nije pomogao ni ulazak Aleksandra Mitrovića koji zna da "napali" ekipu.

Delovalo je da je dobro za nas što je "opao" tempo utakmice, ali je i u 75. minutu Ukrajina izvela strašan kontranapad koji je ponovo završio Konopljanka, udarcem u dalji ugao.

Da stvar bude gora po Srbiju, i to je moguće, Litvanija, s kojom igramo u ponedeljak na stadionu "Rajko Mitić", odigrala je nerešeno protiv Luksemburga, tako da ćemo tu utakmicu dočekati kao poslednjeplasirani na tabeli grupe "B".

Možda po "orlove" nije ni loše što se igra bez publike jer su svakako pod pritiskom.

Na papiru je sve bilo kao po željama: ofanzivna Srbija, sa dvojicom napadača, sa postavkom koja juri tri boda na teškom gostovanju u Ukrajini. Izvedba na terenu je bila - razočaravajuća. Orlovi su izgledali neuigrano, zbunjeno, potpuno nemoćno, pa je glavni utisak da je sve što je Mladen Krstajić zamislio ovim eksperimentom, ipak trebalo ostaviti za neku drugu, lakšu utakmicu: Ukrajina - Srbija 5:0 (2:0).

Zvuči suludo, ali kako se odvijala utakmica u Lavovu, Srbija može da bude zadovoljna konačnim rezultatom. Delovalo je u jednom trenutku da će nas motivisana četa Andrea Ševčenka posramiti za sva vremena. Nije to bila fudbalska utakmica, bio je to sudar moći i nemoći. Organizovanog tima i ekipe koja nije imala ni strategiju, ni vođu... Delovalo je u jednom trenutku da naši reprezentativci igraju između dve vatre... Do lopte nisu mogli nikako, na veliko zadovoljstvo publike u Lavovu. Na kraju Ukrajinci su se poklonili selektoru Andreju Ševčenku, toj velikoj legendi evropskog fudbala.

Pobednička serija krojena posle Mundijala završena je u Lavovu. U srcu Galicije, Srbi su položili oružje, bez nekog preterano jakog otpora. Ukrajini je bilo dovoljno 15-ak minuta totalne ofanzive da reši utakmicu i čvrsto zasedne na prvo mesto kvalifikacione grupe. Za žuto-plave prolaz na Evropsko prvenstvo je vrlo blizu. Orlovi će morati težim putem...

I na prvu loptu, pre nego što je fudbal krenuo s centra, bio je utisak da se selektor Srbije opredelio za preterano ofanzivan sastav. Čak i u sredini veznog reda, gde su dvojica centralnih vezista, priliku je dobio ofanzivni Ljajić. Gaćinović se gotovo nije ni vraćao na svoju polovinu, što je takođe bila taktička zamisao, ali je zbog toga "duvalo" po bokovima našeg tima kao na pučini okeana. Sve je karte Krstajić bacio u napad, kao da se juri dva razlike za prolaz...

Da neće biti dobro videlo se u prvih deset minuta. Krenula je Ukrajina svom silinom i odmah dobro uzdrmala srpske redove. Ima nešto magično u spoju Lavova i žuto-plavih, jer u ovom gradu nikada nisu izgubili. Štaviše! Ovo im je bio 17. meč u istoriji u Lavovu i čak 15. pobeda, uz dva remija. Neki vetrovi tu baš nose Ukrajince... >Najbolji period igre srpske reprezentacije bio je između 10. i 20. minuta, kada je Prijović imao dve odlične šanse, a i Jović je mogao bolje i brže da reaguje kod jednog dodavanja Kostića.

Kada je ta opasnost prošla, usledila je ubitačna kontraofanziva domaćih. Magija Cigankova zablistala je dva puta u tri minuta. Drugi gol je bio istinsko remek-delo kojem se može samo aplaudirati. Sve je velemajstorski uradio as Dinama iz Kijeva i poslao loptu tamo gde je ni tri golmana ne mogu dohvatiti.

Nemoć. Potpuna nemoć videla se u redovima srpske reprezentacije. Okretali su se jedan ka drugom, sugerisali, ponekad i viknuli, ali uglavnom slezali ramenima, potpuno potučeni na terenu. I to fudbalski, loptom, brzinom poteza, kombinacija, kretanjem u prostoru. Besneo je golamn Marko Dmitrović i jako šutirao u stativu.

Lepo je bilo domaćima. Osilili su se, osetili su tu zbunjenost, namirisali su "krv" i šansu da dotuku Srbiju. Bilo je i pokušaja petom, probalo se da se protura kroz noge, sve ono egzibiciono što se retko kada moglo stavljati u istu ravan sa selekcijama sa istoka Evrope. Ali, moramo  priznati, Ukrajina je plesala po terenu... Na kraju je brojala do pet. Moglo je da bude više.

UKRAJINA - SRBIJA 5:0 (2:0)
/Cigankov 26, 28, Konpljanka 46, Jaremčuk 59, Konopljanka 75/

Stadion: Arena Lavov
Kapacitet: 34.915
Sudija: Antonio Mateu Lahoz

UKRAJINA (4-2-3-1): Pjatov - Karavajev, Krivcov, Matvijenko, Mikolenko - Stepanenko (od 72. Šepelev), Malinovski - Konopljanka (od 76. Kovalenko), Zinčenko, Cigankov - Jaremčuk (od 67. Kravec).

SRBIJA (3-4-1-2): Dmitrović - Milenković, Spajić, Kolarov - Gaćinović, Maksimović, Ljajić (od 59. Fejsa), Kostić - Tadić - Prijović (od 53. Mitrović), Jović (od 72. Lazović).

TABELA: Ukrajina 7, Luksemburg 4, Portugalija 2, Litvanija 1, Srbija 1.

LUKSEMBURG NIJE NAIVAN

U drugom meču naše grupe odigranom večeras Luksemburg je propustio jedinstvenu šansu da se učvrsti na drugom mestu sa šest bodova. Bila bi to ozbiljna senzacija posle tri odigrana kola... Luksemburžani su vodili protiv Litvanije od 21. minuta pogotkom Rodrigesa, da bi u finišu prvog dela "izborili" igrača više. Pocrveneo je Mikolunas. Litvanci su ipak uspeli da se spasu poraza zahvaljujući golu Novikovasa 16 minuta pre kraja.

GRUPA B

Ukrajina - Srbija 5:0 (2:0)
/Cigankov 26, 28, Konopljanka 46, 75, Jaremčuk 59/  

Litvanija - Luksemburg 1:1 (0:1)
/Novikovas 74 - Rodriges 20/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

stvarno

07.06.2019 22:34

srbija je na pravom mijestu... sramota

ODGOVORITE
Name

Milan

08.06.2019 06:17

Kakvi orlovi, hahahaha, to su grlice.

ODGOVORITE
Name

Kokolo

08.06.2019 11:55

Malo komentara s obzirom na to da je ovo ipak reprezentacija i nas u RS

ODGOVORITE