Партизан "прегазио" ФМП у мајсторици!

Партизан уништио ФМП за финале са Звездом! Кошаркаши Партизана победили су ФМП резултатом 97:59 и пласирали се у финале Кошаркашке лиге Србије.  Црно-бели више него убедљиво победили ФМП (97:59) у мајсторици полуфинала плеј-офа КЛС. Бриљирао Стефан Јанковић… За титулу са Црвеном звездом.  

Кошарка 07.06.2019 | 21:33
Партизан "прегазио" ФМП у мајсторици!
Хладнокрвни Партизан разбио ФМП и заказао вечити дерби у финалу Суперлиге! Црно-бели славили врло убедљиво - 97:59.

Партизан је савладао госте из Железника у мајсторици, после победе на домаћем терену, али пораза на гостовању.

Црно-бели су се тако пласирали у прво финале Суперлиге Србије после две године поста.

Изабраници Андрее Тринкијерија доминирали су од самог старта па све до краја и питање победника решили доста раније од тога када је истекао последњи секунд.

Великан из Београда ће се у финалу састати са актуелним шампионом Србије Црвеном звездом.

Та серија се игра на три победе, а почиње 10. јуна. Домаћин прве утакмице су, због бољег пласмана у АБА лиги, црвено-бели.

На почетку меча није много тога наговештавало да ће Партизан одиграти једну од најбољих утакмица сезоне. Мали број поена на самом почетку црно-бели су променили серијом 8:0 у финишу прве четвртине.

Партизан се на крају прве деонице "одлепио" на +9 – 21:12, али је пред почетак другог дела избио инцидент у "Пиониру", јер је директор гостију Владан Митровић ушао у сукоб са навијачима Партизана, добио је искључење и морао да буде изведен из хале.

Партизан је искористио немире ван терена и фантастично отворио другу деоницу. Поени су падали као на "траци", а једина негативна страна била је техничка грешка Вање Маринковића због приговора.

Партизан је лако дошао до +20, а ФМП није имао адекватан одговор. Правио је мини-серије у пар наврата, али је домаћин увек одговарао истом мером, па на полувреме отишао са +24, пре свега захваљујући гостима који су за последња четири минута првог полувремена постигли два поена.

ФМП је добро отворио трећу деоницу, али њихова срећа није дуго трајала. Партизан је малтене у сваком нападу долазио до поена атрактивним закуцавањима, којих су актери били С. Јанковић, Гагић, Јарамаз...

На крају треће деонице питање победника је било решено јер је некадашњи шампион Србије имао +29.

У четвртој четвртини Партизан је само додатно повећао предност против немоћног противника, атрактивним потезима дизао публику на ноге и на крају забележио убедљив тријумф.

Бриљантну партију пружио је Стефан Јанковић, који је имао 21 поен и 13 скокова, уз шут из игре од 8/8.

Огњен Јарамаз је имао 6/7 из игре за 17 поена, Алексеј Николић је имао десет поена, а Раде Загорац четири поена, али и девет асистенција.

На другој страни најбољи је био Стефан Ђорђевић са 19 поена, а пратили су га Стефан Пот и Патрик Дилејни са по десет.

За титулу првака Србије у кошарци бориће се Партизан и Црвена звезда.

Црно-бели су против ФМП-а морали да играју три утакмице, док је бранилац трофеја са максималних 2:0 елиминисао Мегу. 

У мајсторици "парног ваљка" и тима из предграђа Београда изостала је свака неизвесност, а питање победника било је решено већ после првог полувремена.

Партизан је прегазио ФМП 97:59 (21:12, 31:16, 22:17 23:14) и у понедељак заказао прву утакмицу финала плеј-офа против "вечитог ривала".

"Ваљак" је доминирао у свим сегментима кошаркашке игре. О томе сведоче и следеће бројке. Феноменалних 50 одсто за три (13/26), пратила је превласт под обручима (41/33), а посебно број асистенција, чиме тренер Партизана Андреа Тринкијери може да буде посебно задовољан. Домаћин је имао чак 30 асистенција, а ФМП свега девет.

Публика у полупразној дворани "Александар Николић" могла је да ужива и у атрактивној, па чак и егзибиционој игри црно-белих, која је у 37 минуту довела до максималних "+41" – 90:49.

Ипак, једно име се издвојило упркос овако убедљивом тријумфу – Стефан Јанковић. Крилни центар Партизана одиграо је једну од најбољих, ако не и најбољу утакмицу од преласка с Малог Калемегдана у Хумску.

Јанковић је утакмицу завршио без промашаја и са титулом најефикаснијег играча утакмице. Постигао је 21 поен, уз следећи учинак: 8/8 слободна бацања, 3/3 за два и 5/5 за три поена. Уписао је и 13 скокова.

Врло расположен био је и Огњен Јарамаз, који је стао на 17 поена, уз два промашаја. По броју асистенција предњачио је Раде Загорац са девет- Занимљиво да је у победничкој екипи још само Алексеј Николић био двоцифрен (10 поена), а само се Душан Танасковић није уписао иако је имао две одличне прилике када је промашио зицере.

Стефан Ђорђевић је и у трећој утакмици полуфинала плеј-офа био најистакнутији у редовима ФМП-а. Меч је окончао са 19 поена, Стефан Пот и Патрик Делејни имали су по десет.

Меч у хали "Александар Николић" био је изузетно напет (резултатски нимало) од првог минута, а један инцидент се догодио у завршници прве четвртине када је клупа ФМП-а добила техничку грешку, а директор клуба Владан Митровић морао је да напусти клупу. Инциденту је претходило скандирање организованих навијача Партизана управо на рачун директора ФМП-а. Мало је фалило да доће и до блиског контакта навијача и функционера ФМП-а.

Партизан ће у финалу Суперлиге Србије играти против Црвене звезде, а први меч финалне серије играће се у понедељак.

Била је то мајсторица, притисак је био велики, посебно на Партизану, али су црно-бели одиграли хладнокрвно и успели да добију ФМП са 97:59 
(21:12, 31:16, 22:17, 23:14). На тај начин се тим Андрее Тринкијерија пласирао у финале укупном победом од 2:1 у серији и заказао финале са Црвеном звездом у борби за титулу.

Очекивало се да ће црно-бели  имати тежи посао, међутим, упркос притиску и незавидној ситуацији Партизан је одиграо једну од бољих утакмица у последње време и искористивши предност домаћег терена  успео да оде на мегдан Звезди пре свега уз одличну игру Оњена Јарамаза  и Стефана Јанковића  који је бриљирао у шуту за три п0ена.

Практично су црно-бели велики део меча држали све под контролом, па је производ свега на крају била и оваква победа Тринкијеријевог тима.

Партизан је почео добро у одбрани, а Вања Маринковић је добрим контранападом и закуцавањем отворио дуел и подигао навијаче на ноге. Било је важно како ће оба тима отворити меч, а гости из Железника су успели да амортизују могући налет Партизана и држали ритам на самом старту контролишући скок.

Црно-бели су на папиру имали много  јачу унутрашњу линију, али на старту је то била растрзана игра где то није долазило до изражаја. Имао је и ФМП неке балоне, промашене целе обруче, тако да нисмо гледали Бог зна  какву кошарку на старту.

Како је време одмицало разлику је почело да прави то што је ФМП машио споља, а црно-бели су преко Стефана Јанковића и Алекса Ренфроа стигли до 14:8. Значило је Партизану то што је почео боље да трчи контранападе, а то му је омогућила снажнија одбрана.

Старт друге четвртине је припао Партизану који јепочео да појачава притисак и убрзо је после поена Јарамаза на асистенцију Величковића  стигао до 12, па до 15 поена - 30:15. У том моменту црно-бели су преузели јасну улогу  тима који диктира темпо и убрзо је то стигло 35:19.

Хтео је домаћи тим што пре да се одвоји и побегне од неког егал дуела, у тим моментима је Тринкијери  држао буквицу Вањи Маринковићу код клупе, а црно-бели су на паркету успевали да погађају споља и то им је донело максималних 24 поена разлике на крају првог  полувремена - 52:28. Црно-бели су шутирали 8/12 за три поена (можда им је мотивација била присуство Богдана Богдановића у ложи), а предњачили су Стефан Јанковић  са 3/3 и Алексеј Николић са 2/3. Стефан Ђорђевић је правио контратежу у игри испод коша са друге стране.

Толика разлика је омогућавала Партизану да у другом полувремену игра са мало мање притиска. Ушли су и мало ноншалантно, зато је Тринкијери доста ротирао, вршио чак и хокејашке измене како би одржао борбеност, а Стефан Јанковић је бруталним закуцавањем вратио разлику на преко 20 поена.

ФМП је можда ту имао шансу, пропустио ју је, Партизан је поново почео у ритму првог полувремена, низала су се закуцавања Гагића и Јарамаза и црно-бели су имали чак 29 поена предности пред последњу деоницу.

Више него довољно за финале.

ПАРТИЗАН - ФМП 97:59
(21:12, 31:16, 22:17, 23:14)

Београд.
Дворана: Пионир.
Судије: Белошевић, Обркнежевић, Глишић.

Партизан: Н. Јанковић 7, Пејџ 9, Пушица 8, Маринковић 4, Јарамаз 17, Величковић 3, Танасковић, Загорац 4 (9ас), Ренфро 6 (5ас), С. Јанковић 21 (13ск, 8/8 из игре), Гагић 8, Николић 10.

ФМП: Рит, Пауновић 1, Ускоковић 6, Дилејни 10, Јеремић 6, Момиров 2, Томашевић, Пот 10, Поповић, Бурсаћ 2, Војиновић 3, Ђорђевић 19.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар