Partizan "pregazio" FMP u majstorici!

Partizan uništio FMP za finale sa Zvezdom! Košarkaši Partizana pobedili su FMP rezultatom 97:59 i plasirali se u finale Košarkaške lige Srbije.  Crno-beli više nego ubedljivo pobedili FMP (97:59) u majstorici polufinala plej-ofa KLS. Briljirao Stefan Janković… Za titulu sa Crvenom zvezdom.  

Košarka 07.06.2019 | 21:33
Partizan "pregazio" FMP u majstorici!
Hladnokrvni Partizan razbio FMP i zakazao večiti derbi u finalu Superlige! Crno-beli slavili vrlo ubedljivo - 97:59.

Partizan je savladao goste iz Železnika u majstorici, posle pobede na domaćem terenu, ali poraza na gostovanju.

Crno-beli su se tako plasirali u prvo finale Superlige Srbije posle dve godine posta.

Izabranici Andree Trinkijerija dominirali su od samog starta pa sve do kraja i pitanje pobednika rešili dosta ranije od toga kada je istekao poslednji sekund.

Velikan iz Beograda će se u finalu sastati sa aktuelnim šampionom Srbije Crvenom zvezdom.

Ta serija se igra na tri pobede, a počinje 10. juna. Domaćin prve utakmice su, zbog boljeg plasmana u ABA ligi, crveno-beli.

Na početku meča nije mnogo toga nagoveštavalo da će Partizan odigrati jednu od najboljih utakmica sezone. Mali broj poena na samom početku crno-beli su promenili serijom 8:0 u finišu prve četvrtine.

Partizan se na kraju prve deonice "odlepio" na +9 – 21:12, ali je pred početak drugog dela izbio incident u "Pioniru", jer je direktor gostiju Vladan Mitrović ušao u sukob sa navijačima Partizana, dobio je isključenje i morao da bude izveden iz hale.

Partizan je iskoristio nemire van terena i fantastično otvorio drugu deonicu. Poeni su padali kao na "traci", a jedina negativna strana bila je tehnička greška Vanje Marinkovića zbog prigovora.

Partizan je lako došao do +20, a FMP nije imao adekvatan odgovor. Pravio je mini-serije u par navrata, ali je domaćin uvek odgovarao istom merom, pa na poluvreme otišao sa +24, pre svega zahvaljujući gostima koji su za poslednja četiri minuta prvog poluvremena postigli dva poena.

FMP je dobro otvorio treću deonicu, ali njihova sreća nije dugo trajala. Partizan je maltene u svakom napadu dolazio do poena atraktivnim zakucavanjima, kojih su akteri bili S. Janković, Gagić, Jaramaz...

Na kraju treće deonice pitanje pobednika je bilo rešeno jer je nekadašnji šampion Srbije imao +29.

U četvrtoj četvrtini Partizan je samo dodatno povećao prednost protiv nemoćnog protivnika, atraktivnim potezima dizao publiku na noge i na kraju zabeležio ubedljiv trijumf.

Briljantnu partiju pružio je Stefan Janković, koji je imao 21 poen i 13 skokova, uz šut iz igre od 8/8.

Ognjen Jaramaz je imao 6/7 iz igre za 17 poena, Aleksej Nikolić je imao deset poena, a Rade Zagorac četiri poena, ali i devet asistencija.

Na drugoj strani najbolji je bio Stefan Đorđević sa 19 poena, a pratili su ga Stefan Pot i Patrik Dilejni sa po deset.

Za titulu prvaka Srbije u košarci boriće se Partizan i Crvena zvezda.

Crno-beli su protiv FMP-a morali da igraju tri utakmice, dok je branilac trofeja sa maksimalnih 2:0 eliminisao Megu. 

U majstorici "parnog valjka" i tima iz predgrađa Beograda izostala je svaka neizvesnost, a pitanje pobednika bilo je rešeno već posle prvog poluvremena.

Partizan je pregazio FMP 97:59 (21:12, 31:16, 22:17 23:14) i u ponedeljak zakazao prvu utakmicu finala plej-ofa protiv "večitog rivala".

"Valjak" je dominirao u svim segmentima košarkaške igre. O tome svedoče i sledeće brojke. Fenomenalnih 50 odsto za tri (13/26), pratila je prevlast pod obručima (41/33), a posebno broj asistencija, čime trener Partizana Andrea Trinkijeri može da bude posebno zadovoljan. Domaćin je imao čak 30 asistencija, a FMP svega devet.

Publika u polupraznoj dvorani "Aleksandar Nikolić" mogla je da uživa i u atraktivnoj, pa čak i egzibicionoj igri crno-belih, koja je u 37 minutu dovela do maksimalnih "+41" – 90:49.

Ipak, jedno ime se izdvojilo uprkos ovako ubedljivom trijumfu – Stefan Janković. Krilni centar Partizana odigrao je jednu od najboljih, ako ne i najbolju utakmicu od prelaska s Malog Kalemegdana u Humsku.

Janković je utakmicu završio bez promašaja i sa titulom najefikasnijeg igrača utakmice. Postigao je 21 poen, uz sledeći učinak: 8/8 slobodna bacanja, 3/3 za dva i 5/5 za tri poena. Upisao je i 13 skokova.

Vrlo raspoložen bio je i Ognjen Jaramaz, koji je stao na 17 poena, uz dva promašaja. Po broju asistencija prednjačio je Rade Zagorac sa devet- Zanimljivo da je u pobedničkoj ekipi još samo Aleksej Nikolić bio dvocifren (10 poena), a samo se Dušan Tanasković nije upisao iako je imao dve odlične prilike kada je promašio zicere.

Stefan Đorđević je i u trećoj utakmici polufinala plej-ofa bio najistaknutiji u redovima FMP-a. Meč je okončao sa 19 poena, Stefan Pot i Patrik Delejni imali su po deset.

Meč u hali "Aleksandar Nikolić" bio je izuzetno napet (rezultatski nimalo) od prvog minuta, a jedan incident se dogodio u završnici prve četvrtine kada je klupa FMP-a dobila tehničku grešku, a direktor kluba Vladan Mitrović morao je da napusti klupu. Incidentu je prethodilo skandiranje organizovanih navijača Partizana upravo na račun direktora FMP-a. Malo je falilo da doće i do bliskog kontakta navijača i funkcionera FMP-a.

Partizan će u finalu Superlige Srbije igrati protiv Crvene zvezde, a prvi meč finalne serije igraće se u ponedeljak.

Bila je to majstorica, pritisak je bio veliki, posebno na Partizanu, ali su crno-beli odigrali hladnokrvno i uspeli da dobiju FMP sa 97:59 
(21:12, 31:16, 22:17, 23:14). Na taj način se tim Andree Trinkijerija plasirao u finale ukupnom pobedom od 2:1 u seriji i zakazao finale sa Crvenom zvezdom u borbi za titulu.

Očekivalo se da će crno-beli  imati teži posao, međutim, uprkos pritisku i nezavidnoj situaciji Partizan je odigrao jednu od boljih utakmica u poslednje vreme i iskoristivši prednost domaćeg terena  uspeo da ode na megdan Zvezdi pre svega uz odličnu igru Onjena Jaramaza  i Stefana Jankovića  koji je briljirao u šutu za tri p0ena.

Praktično su crno-beli veliki deo meča držali sve pod kontrolom, pa je proizvod svega na kraju bila i ovakva pobeda Trinkijerijevog tima.

Partizan je počeo dobro u odbrani, a Vanja Marinković je dobrim kontranapadom i zakucavanjem otvorio duel i podigao navijače na noge. Bilo je važno kako će oba tima otvoriti meč, a gosti iz Železnika su uspeli da amortizuju mogući nalet Partizana i držali ritam na samom startu kontrolišući skok.

Crno-beli su na papiru imali mnogo  jaču unutrašnju liniju, ali na startu je to bila rastrzana igra gde to nije dolazilo do izražaja. Imao je i FMP neke balone, promašene cele obruče, tako da nismo gledali Bog zna  kakvu košarku na startu.

Kako je vreme odmicalo razliku je počelo da pravi to što je FMP mašio spolja, a crno-beli su preko Stefana Jankovića i Aleksa Renfroa stigli do 14:8. Značilo je Partizanu to što je počeo bolje da trči kontranapade, a to mu je omogućila snažnija odbrana.

Start druge četvrtine je pripao Partizanu koji jepočeo da pojačava pritisak i ubrzo je posle poena Jaramaza na asistenciju Veličkovića  stigao do 12, pa do 15 poena - 30:15. U tom momentu crno-beli su preuzeli jasnu ulogu  tima koji diktira tempo i ubrzo je to stiglo 35:19.

Hteo je domaći tim što pre da se odvoji i pobegne od nekog egal duela, u tim momentima je Trinkijeri  držao bukvicu Vanji Marinkoviću kod klupe, a crno-beli su na parketu uspevali da pogađaju spolja i to im je donelo maksimalnih 24 poena razlike na kraju prvog  poluvremena - 52:28. Crno-beli su šutirali 8/12 za tri poena (možda im je motivacija bila prisustvo Bogdana Bogdanovića u loži), a prednjačili su Stefan Janković  sa 3/3 i Aleksej Nikolić sa 2/3. Stefan Đorđević je pravio kontratežu u igri ispod koša sa druge strane.

Tolika razlika je omogućavala Partizanu da u drugom poluvremenu igra sa malo manje pritiska. Ušli su i malo nonšalantno, zato je Trinkijeri dosta rotirao, vršio čak i hokejaške izmene kako bi održao borbenost, a Stefan Janković je brutalnim zakucavanjem vratio razliku na preko 20 poena.

FMP je možda tu imao šansu, propustio ju je, Partizan je ponovo počeo u ritmu prvog poluvremena, nizala su se zakucavanja Gagića i Jaramaza i crno-beli su imali čak 29 poena prednosti pred poslednju deonicu.

Više nego dovoljno za finale.

PARTIZAN - FMP 97:59
(21:12, 31:16, 22:17, 23:14)

Beograd.
Dvorana: Pionir.
Sudije: Belošević, Obrknežević, Glišić.

Partizan: N. Janković 7, Pejdž 9, Pušica 8, Marinković 4, Jaramaz 17, Veličković 3, Tanasković, Zagorac 4 (9as), Renfro 6 (5as), S. Janković 21 (13sk, 8/8 iz igre), Gagić 8, Nikolić 10.

FMP: Rit, Paunović 1, Uskoković 6, Dilejni 10, Jeremić 6, Momirov 2, Tomašević, Pot 10, Popović, Bursać 2, Vojinović 3, Đorđević 19.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar