Центар Бањалуке без паркинга

Грађани Бањалуке поново имају примједбе на одлуке Градске управе. Станари зграде у центру града жалили су се да им је због пјешачке зоне ускраћен простор за паркинг. Из Градске управе наводе да су понудили алтернативно рјешење, али да су га грађани одбили.

Република Српска 07.06.2019 | 19:40
Центар Бањалуке без паркинга
Станари који живе у зградама у центру Бањалуке годинама воде борбу са Градском управом, али безуспјешно. Како кажу, због измјена Регулационог плана, остали су без паркинг простора. Један дио животног простора станара претворен је у пјешачку зону, док је у сутерену зграде, како истичу, ГУ Бањалука дала дозволу угоститељским објектима за постављање баште.

„Ми смо надлежном Одјељењу за саобраћај и путеве нудили одређена рјешења. Ми смо их молили да, ако не може бити постављена нека физичка рампа, да нам дају неке посебне дозволе за станаре. Тражили смо да нам оцртају паркинг, да поставе апарате, платићемо годишње карте. Једноставно је бесмислено да нас тјерају на други паркинг“, каже предсједник Заједнице етажних власника Игор Бајић.

За станаре је апсурдно и то што су испред зграде постављена два знака, на којима се јасно види да је паркирање испред зграде забрањено осим онима који живе у њој. Међутим, како наводе, кад год су се паркирали на том простору - услиједиле су казне Комуналне полиције.

„Свако мало нам казна дође зато што смо се паркирали испред своје зграде, испред јединог простора гдје можемо паркирати. Сад су постављене ове терасе, три улаза су блокирана. Тамо 80 одсто станара има више од 60 - 70 година, којима сваки дан треба медицинска помоћ, а не може ни возило Хитне помоћи проћи до њих“, каже станар Душан Коцкар.

Станари Заједнице етажних власника наводе да су неколико пута на адресу Градске управе слали жалбе, али да им је као алтернативно рјешење понуђено да купе повлашћене карте за оближњи паркинг. Из Градске управе одговарају да је паркинг удаљен само стотину метара од њихове зграде, те да их, уз посједовање повлашћене карте, Комунална полиција не може казнити.

„Свјесни смо да на овом простору проблем са паркирањем постоји већ неколико деценија уназад, прије свега, због тога што се ради о градској језгри. Међутим, то не значи да станари ових улица немају мјеста за паркирање својих аутомобила. Напротив, сви они могу да купе повлашћену карту по цијени од 50 КМ за годину дана, која им омогућава да своје аутомобиле остављају на јавним паркинзима у близини мјеста њиховог становања“, наводи се у одговору Градске управе.

Такву алтернативу грађани не прихватају. Сматрају да их Градска управа том одлуком исмијава. Поручили су да од својих захтјева неће одустати, те да им се мора понудити друго рјешење које би било прихватљиво за њих.

БН ТВ 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Аута

07.06.2019 19:48

Ту је пјесацка зона јер је просло љето ауто ударио дјевојцицу, сједио сам у пицерији и својим оцима гледао кад се десило и пар дана послије тога је уведена забрана за аута. И не треба да иду аута туда јер то јесте тротоар и уско је и велики број пјесака, то је практицно дио господске улице. А паркинг оцттан и уредан има на 35 метара од те зграде на слици, ал господа би најрадије да у стан улази аутом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станар

07.06.2019 20:10

То ти је зато јер је нос баште кафића марцелло пресјекао пролаз аута до улаза станара, баста ту и не треба бити, улица ми је пуна кафана несношљиво за зивјети, поздрав за нацелника сандица којему се не смије обратити јер пријете полицијом будуци да нема правде вец само сила јацега,...одузели су паркинг прогласили пјесацку зону и отворили басте кафица, по истој улици бана милосављевица која је прије била прометна пјесаци по улици могу сетатти, тротоаре су заузеле басте кафица , сад јос хоце паркинг простор станара као да за пјесаке нема мјеста, не они стварају несносљив зивот станарима, не брину за станаре вец за туристе и новац, направили су низе крузне токове па сад пјесаци отезано пролазе јер док је било зелено свјетло могао си мирно проци а сад не мозесе, код цркве циганка 10 г напада пролазнике нико је не склања просјак треба мирно да проси а не да напада гласовно, црквена звона којих има 4 сваки 3 дан је светац звоне у сат времена по 4 пута на сва звона да је у становима несносљиво бити, од јутра до поднева 8 звоњава, да ли је мир и ред некому у интересу није, само профит и зарада, замислите да вам додје у двфористе куце и стисцу вас да немате пртаво осим у 4 зида, то је моја и наса улица и нас зивотни простор који је несносан, али битно да је цисто у двористу палате тамо нико не смије ни проци а басте су гурнули вамо ка нама, у њих мир у нас каос, толико о градској управи и радојицицу који је ту пао на рупу коју давидовиц одавно није закрпио...итд

Name

станар 2

07.06.2019 20:22

Марцелло кафиц је закупио на 50г добран простор, остали простор за паркинг је мален и недовољан јер у центар се слијевају и сва друга аута сто иду ка центру, дакле ауто би требало паркирати на пар стотина метара даље просторе паркиралиста као код академије рецимо, да ли се ко пита да ли ствари из аута кад износим треба да носим по центру бањалуке, ако ми се тв поквари нецу га носат по граду до аута, и уопсте како ауто да буде ван погледа ока, али није мени проблем паркингт проблем је несносљивост зивљења у таквом амбијенту у центру

Name

рајко

07.06.2019 19:49

Браво Радојицицу, све у бетон салиј да нема ни паркинга ни зелене поврсине ни ницега

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.06.2019 03:10

БЛ ЈЕ ПОСТАЛА ЈАВНО ЦУДО КАФИЦ ДО КАФИЦА И НИСТА ДРУГО И НЕ РАДИ ОСИМ КАФАНА ЗАТО СЕ БЛ И ЗОВЕ ЈАВНО ЦУДО ЗГРАДЕ НЕМАЈУ ПАРКИНГЕ СТО ПО ЗАКОНУ МОРА БИТИ БАСТЕ НЕСМИЈУ БИТИ И ДА УГРОЗАВАЈУ КРЕТАЊЕ ЉУДИ И ЗАУЗИМАЊЕ ТРОТОВАРА ТО НЕМА ТАКО НИЈЕ НИ У РУАНДИ ЗИВО ЦУДО ОД ОНАКВОГ ГРАДА БЛ СТАСЕ ТО РАДИ ТО ЈЕ НЕСВАТЉИВО ЗЕМЉА БЕЗ ЗАКОНА КУЛТУРЕ ЛОПОВИ И МАФИЈА ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ywq

08.06.2019 03:15

Као сто видимо овај билдинг па се питамо каколи људи ту зиве и дали имају свој мир стаје то испред зграде каква су то цуда невидјена ау сацувај бозе као некадасњи циганлук нека оду они из локалне самуправе негде у свијет па нек виде дали би тако се смјело радит а ДЈЕ ЗАКОН КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота и неправда

08.06.2019 06:14

Град наплаћује становницима зграда 50 КМ годишње за паркирање у центру. Реално би било 10 пута висе! Дневна карта паркинга чини ми се, кошта 3 КМ. Сто та Тзв. господа хоће висе. Станују у центру то је нормално да нема паркинга! Остали простор око зграде је ЈАВНА ПОВРШИНА . Њихов је само стан. Вратите се у Скендер, Гламоч, Дрвар, имат ћете простора за паркинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иијјјууу...

08.06.2019 08:21

Паметан ли си.., од чега ли си..??!!

Name

Бањалуцанин

08.06.2019 11:49

Слажем се у потпуности! Читав центар треба затворити за саобраћај. А ови што спомињу запад, нека оду и виде. Код нас је све наопако, па и ово!!! Хоћеш центар града? Сноси посљедице!

Name

За “господу” из Центра

09.06.2019 05:11

Па не може како ви желите. Хоћете у Центру, да имате паркинг, да нема буке. Желите ујутро да вам птичице пјевају. Идите на село. Све има своју цијену. Као дијете 80-тих на Западу, у граду сл. БЛ становали у центру. Паркирали већином ауто и километар даље од зграде. Кафеи и грчке гирос радње радили нормално. Ниткоме није пало на ум да тражи нека права . И није било карте за паркинг сто станујете у центру. Куповало се гаражно мјесто 30 ЕУР мјесечно. Град не занима тко гдје станује. Постоје паркинг мјеста која се наплаћују свима исто.

Name

08.06.2019 13:13

ЗГРАДА НЕСМИЈЕ СЕ КОРИСТИТИ АКО НЕМА ПАРКИНГ ТА ЦУДА ИСПРЕД ЗГРАДЕ УКЛОНИТИ КОМЕ ТРЕБАЈУ СТА МИСЛИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ГДЈЕ ЈЕ МЈЕСТО КАФАНАМА НЕ БЛИЗУ СКОЛЕ НЕ БЛИЗУ ЗГРАДА ДА РЕМЕТЕ МИР И РЕД ЉУДИ ПОСЕБНА МЈЕСТА МОРАЈУ БИТИ ЗА КАФАНЕ АКО НЕМА ОДГОВАРАЈУЦИ ЛОКАЦИЈА ОНДА НЕМОЗЕ ОТВОРИТ ЗАКОН НУЛА САМОУПРАВА НУЛА КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ