Пријава због отпада у "Инцелу"

Град Бањалука поднијеће кривичну пријаву против одговорних лица у предузећу "Еко-траде" и "Универзум", након што је, током контроле Еколошке инспекције у кругу "Инцела", откривено незаконито одлагање отпадних индустријских материја, рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука.

Република Српска 07.06.2019 | 16:09
Пријава због отпада у "Инцелу"
"Умјесто да отпад збрињава на законом прописани начин и на локацији за коју су имали дозволу, отпад или дио њега заправо је просипан унутар једне запуштене локације на другом мјесту унутар 'Инцела'", казали су у надлежном одјељењу.

Обје фирме, "Еко-траде" и "Универзум", чији је власник Петар Шмитран, регистроване су за збрињавање индустријских онечишћења, односно прикупљање и збрињавање употријебљеног моторног уља, а одмах по открићу предузећу је забрањен даљи рад.

С локације је узокован расути отпад и послан на анализу у Институт за заштиту и екологију, а након анализе ће бити познато о каквој врсти отпада се ради. Сумња се да се ради о искориштеном моторном уљу, које је ова фирма прикупљала од других предузећа.

Шмитран је за "Независне" рекао да је већ раније обавијестио Одјељење за инспекцијске послове да се ради о моторном уљу и да већ ради на отклањању.

"Компанија 'Еко-траде' ће у року неколико дана отклонити моторно уље из круга 'Инцела', само чекамо одобрење градске инспекције. Проблем је настао јер су разни закупци одржавали камионе и аутобусе и након њих је то уље остало", рекао је Шмитран.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, рекао је да је град Бањалука одлучан да изађе на крај са свим потенцијалним еколошким пријетњама у кругу "Инцела", те све пословне субјекте које представљају евентуални проблем стави под пуни надзор и контролу.

Додао је да је током маја извршено узорковање земљишта са 44 локације у кругу "Инцела", те да ће за двадесетак дана имати резултате истраживања.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

07.06.2019 16:10

Што су ови ажурни инспектори, само их неко треба покренути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

07.06.2019 18:17

Овај инспектор и јесте ажуран, али нису остали у градској управи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

07.06.2019 18:20

Да будем јасна, инспектор који је радио на терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

07.06.2019 19:23

А тајкун власник се и неспомиње ста је бандо са Лукицем нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау Ау

08.06.2019 03:36

ово је превазисло сваку мјеру СТА КАЗЕ ГРАДСКА УПРАВА СТРАСНО И ВИСЕ ОД ТОГА

ОДГОВОРИТЕ