''Измјена закона један од услова''

У Бањалуци је одржана дебата о изазовима и могућностима процеса приступања ЕУ с циљем приближавања процеса и препорука грађанима. Тим поводом у Бањалуци је боравио и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Босна и Херцеговина 06.06.2019 | 15:55
''Измјена закона један од услова''
Друго мишљење Европске комисије о томе да ли је БиХ заслужила кандидатски статус за чланство у Европској унији није донијело датум када ће БиХ добити кандидатски статус, већ одлуку о измјени додатних 14 области у којима је напредак неопходан како би се донијела одлука о додјели кандидатског статуса. Зато је потребно сву тематику процеса приближити грађанима да би се чуо и њихов глас.

„Ми вјерујемо да су грађани заинтересовани за економске прилике, радним мјестима, образовању, здравству, безбједности и бољој будућности, а не о неким темама које доминирају политичким дискурсом“, каже Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Вигемарк каже да је један од разлога зашто је пут ка ЕУ успорен и непостојање власти на нивоу БиХ. Коментаришући закон о финансирању политичких странака и најављену тужбу Транспаренсија БиХ против 14 партија због примања забрањених донација, Вигемарк каже да је измјена тог закона један од услова за кандидатски статус.

„Ово је дословно прва препорука која се тиче прије свега проведбе изборног процеса а у том контексту и финансирања политичких партија. То је нешто што ће се морати мијењати и то на начин да ако постоји стандард са којим се треба услагласити, то је сигурно стандард ЕУ, каже Вигемарк.

Иако је Хрватска члан Европске уније већ 6 година, још увијек постоји проблем стагнације реформи које су обећане прије уласка јер за покретање не постоји политичка воља. Међутим, од балканских земаља које већ имају кандидатски статус, најдаље је одмакла Црна Гора којој је остало само једно неотворено преговарачко поглавље и могућност уласка већ 2025. године.

„Показало се да након уласка РХ у ЕУ многе ствари које су се форсирале и радиле су или застале или отишле уназад и то је сигурно порука упозорења коју треба рећи, јер иза тих реформи треба да буде и полтичка воља и стручност и права намјера“, сматра Тамара Пуховски, Хрватска.

„Црногорско друштво на челу са владом чини напоре како бисмо примијенили све стандарде и све критерије, како бисмо побољшали стандард живота и да се подигне на већи ниво. Ми тако  посматрамо цјелокупан процес преговора“, каже Љиљана Белада из Министарства економије Црне Горе.

Босна и Херцеговина је прије више од три године поднијела апликацију за чланство у Европској унији и од свих земаља Западног Балкана, најдуже чека на додјелу кандидатског статуса. Мишљење Европске комисије о приступању БиХ Европској унији оцијењено је као позитиван помак јер постоји европска перспектива, али под условом да се проведе читав низ неопходних реформи.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Стеван

06.06.2019 14:00

Никад, никад ова гарнитура не СМИЈЕ УЋИ У ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је проблем нр.1

06.06.2019 14:12

Рудоњу смакните с политицке сцене и ријесен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

06.06.2019 14:17

Ј.... државу, мада босна по свему судећи и није, ал ај назовимо је гдје се све мора остваривати на силу, на уцјењивањима. Ај што наши кретани не виде ,ал ме чуде ови страни да је тзв беиха пропали пројекат.25 год настоје нешто уцинити и 25 год само примају плате, а нусу урадили ама баш ништа осим што су још више обогатили политицаре кроз разноразне донације и кредите. Босна је само јединствена у бјезању становниства из ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.06.2019 14:28

Овај дрипац испред ЕУ народ БиХ је сјебо до просјачког штапа заједно са данашњим криминалцима на власти БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

06.06.2019 15:31

Овај млати ли млати!!! А у спрези са БиХа политицатимааа годинама коце пут у Европу и европске законе !!!као да народ не види ??? Па зато народ и бјези !!!од овогабзла !!в

Name

Зиво блато

06.06.2019 21:35

Велики помагац криминалне хоботнице, наравно, добро поткован.