''Izmjena zakona jedan od uslova''

U Banjaluci je održana debata o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU s ciljem približavanja procesa i preporuka građanima. Tim povodom u Banjaluci je boravio i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Bosna i Hercegovina 06.06.2019 | 15:55
''Izmjena zakona jedan od uslova''
Drugo mišljenje Evropske komisije o tome da li je BiH zaslužila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji nije donijelo datum kada će BiH dobiti kandidatski status, već odluku o izmjeni dodatnih 14 oblasti u kojima je napredak neophodan kako bi se donijela odluka o dodjeli kandidatskog statusa. Zato je potrebno svu tematiku procesa približiti građanima da bi se čuo i njihov glas.

„Mi vjerujemo da su građani zainteresovani za ekonomske prilike, radnim mjestima, obrazovanju, zdravstvu, bezbjednosti i boljoj budućnosti, a ne o nekim temama koje dominiraju političkim diskursom“, kaže Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Vigemark kaže da je jedan od razloga zašto je put ka EU usporen i nepostojanje vlasti na nivou BiH. Komentarišući zakon o finansiranju političkih stranaka i najavljenu tužbu Transparensija BiH protiv 14 partija zbog primanja zabranjenih donacija, Vigemark kaže da je izmjena tog zakona jedan od uslova za kandidatski status.

„Ovo je doslovno prva preporuka koja se tiče prije svega provedbe izbornog procesa a u tom kontekstu i finansiranja političkih partija. To je nešto što će se morati mijenjati i to na način da ako postoji standard sa kojim se treba uslaglasiti, to je sigurno standard EU, kaže Vigemark.

Iako je Hrvatska član Evropske unije već 6 godina, još uvijek postoji problem stagnacije reformi koje su obećane prije ulaska jer za pokretanje ne postoji politička volja. Međutim, od balkanskih zemalja koje već imaju kandidatski status, najdalje je odmakla Crna Gora kojoj je ostalo samo jedno neotvoreno pregovaračko poglavlje i mogućnost ulaska već 2025. godine.

„Pokazalo se da nakon ulaska RH u EU mnoge stvari koje su se forsirale i radile su ili zastale ili otišle unazad i to je sigurno poruka upozorenja koju treba reći, jer iza tih reformi treba da bude i poltička volja i stručnost i prava namjera“, smatra Tamara Puhovski, Hrvatska.

„Crnogorsko društvo na čelu sa vladom čini napore kako bismo primijenili sve standarde i sve kriterije, kako bismo poboljšali standard života i da se podigne na veći nivo. Mi tako  posmatramo cjelokupan proces pregovora“, kaže Ljiljana Belada iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Bosna i Hercegovina je prije više od tri godine podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i od svih zemalja Zapadnog Balkana, najduže čeka na dodjelu kandidatskog statusa. Mišljenje Evropske komisije o pristupanju BiH Evropskoj uniji ocijenjeno je kao pozitivan pomak jer postoji evropska perspektiva, ali pod uslovom da se provede čitav niz neophodnih reformi.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Stevan

06.06.2019 14:00

Nikad, nikad ova garnitura ne SMIJE UĆI U EU INTEGRACIJE...

ODGOVORITE
Name

On je problem nr.1

06.06.2019 14:12

Rudonju smaknite s politicke scene i rijesen problem.

ODGOVORITE
Name

M

06.06.2019 14:17

J.... državu, mada bosna po svemu sudeći i nije, al aj nazovimo je gdje se sve mora ostvarivati na silu, na ucjenjivanjima. Aj što naši kretani ne vide ,al me čude ovi strani da je tzv beiha propali projekat.25 god nastoje nešto uciniti i 25 god samo primaju plate, a nusu uradili ama baš ništa osim što su još više obogatili politicare kroz raznorazne donacije i kredite. Bosna je samo jedinstvena u bjezanju stanovnistva iz nje.

ODGOVORITE
Name

re

06.06.2019 14:28

Ovaj dripac ispred EU narod BiH je sjebo do prosjačkog štapa zajedno sa današnjim kriminalcima na vlasti BiH.

ODGOVORITE
Name

Tako je

06.06.2019 15:31

Ovaj mlati li mlati!!! A u sprezi sa BiHa politicatimaaa godinama koce put u Evropu i evropske zakone !!!kao da narod ne vidi ??? Pa zato narod i bjezi !!!od ovogabzla !!v

Name

Zivo blato

06.06.2019 21:35

Veliki pomagac kriminalne hobotnice, naravno, dobro potkovan.