Добро је разговарати са собом

Стручњаци сматрају да је свакој особи неопходан "разговар са собом" и успостављање унутрашњег монолога.

Здравље 06.06.2019 | 10:55
Добро је разговарати са собом
КОЛИКО пута сте "ухватили" себе како размишљате наглас. То не треба да вас плаши. Напротив! Стручњаци сматрају да је свакој особи неопходан "разговар са собом" и успостављање унутрашњег монолога. Психотерапеут и аутор више књига о психологији Лиса Ференц тврди да изражавање мисли наглас помаже да боље разумемо садашњост и будућност.

- Нема ништа важније од начина на који разговарамо са собом јер се унутрашњи монолог одражава на нашу укупну подсвест и емотивна стања - истиче Ференцова. - Ако сте стално критички настројени или дан започнете с негативним ставовима, отежавате могућност да доживите нешто позитивно.

Лиса саветује пацијентима да запишу шта сматрају својом снагом, на чему су захвални и које су им позитивне стране. Затим да стану испред огледала и наглас изговоре шта су написали. Не треба одустати, чак и ако им се учини да је то што чине глупо. Једна студија је потврдила да су студенти који су говорили позитивне ствари успели да промене перспективу, ставове и утицај околине. Када позитивно шапућемо то нам даје снагу да се суочимо са изазовима, што често чине спортисти пред важне утакмице. ференцова сматра да је веома важно разумети сопствена осећања, без обзира на то да ли су позитивна или негативна. Али напомиње да изговарање негативних мисли може да има лош ефекат. Зато позитивно размишљајте и не устручавајте се да то гласно изговорите.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар