Dobro je razgovarati sa sobom

Stručnjaci smatraju da je svakoj osobi neophodan "razgovar sa sobom" i uspostavljanje unutrašnjeg monologa.

Zdravlje 06.06.2019 | 10:55
Dobro je razgovarati sa sobom
KOLIKO puta ste "uhvatili" sebe kako razmišljate naglas. To ne treba da vas plaši. Naprotiv! Stručnjaci smatraju da je svakoj osobi neophodan "razgovar sa sobom" i uspostavljanje unutrašnjeg monologa. Psihoterapeut i autor više knjiga o psihologiji Lisa Ferenc tvrdi da izražavanje misli naglas pomaže da bolje razumemo sadašnjost i budućnost.

- Nema ništa važnije od načina na koji razgovaramo sa sobom jer se unutrašnji monolog odražava na našu ukupnu podsvest i emotivna stanja - ističe Ferencova. - Ako ste stalno kritički nastrojeni ili dan započnete s negativnim stavovima, otežavate mogućnost da doživite nešto pozitivno.

Lisa savetuje pacijentima da zapišu šta smatraju svojom snagom, na čemu su zahvalni i koje su im pozitivne strane. Zatim da stanu ispred ogledala i naglas izgovore šta su napisali. Ne treba odustati, čak i ako im se učini da je to što čine glupo. Jedna studija je potvrdila da su studenti koji su govorili pozitivne stvari uspeli da promene perspektivu, stavove i uticaj okoline. Kada pozitivno šapućemo to nam daje snagu da se suočimo sa izazovima, što često čine sportisti pred važne utakmice. ferencova smatra da je veoma važno razumeti sopstvena osećanja, bez obzira na to da li su pozitivna ili negativna. Ali napominje da izgovaranje negativnih misli može da ima loš efekat. Zato pozitivno razmišljajte i ne ustručavajte se da to glasno izgovorite.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar