РГ: Новаче, преко млађе гарде, до старих ривала!

Сада је већ извесно да Новака Ђоковића у финалу Ролан Гароса чекају Роџер Федерер или Рафаел Надал. "Само" је потребно још да српски ас дође до меча за трофеј. . .

Тенис 05.06.2019 | 12:52
РГ: Новаче, преко млађе гарде, до старих ривала!
Сада почињу тежи изазови!

Четвртфинале РГ: Ђоковић даје гас, Зверев у зао час! Битка за полуфинале између Србина и Немца.

Први прави изазов за најбољег на планети. Новак Ђоковић је, очекивано, досадашњи део Ролан Гароса одиграо без проблема, а  прави испит очекује га данас против петог носиоца Александера Зверева у оквиру четвртфинала. За разлику од Србина, Немац се на почетку турнира доста мучио да савлада своје противнике, али је сада коначно дохватио задовољавајућу форму. Рекло би се, у зао час по Нолета, који има изједначен скор са Алексом у четири одиграна сусрета. Зверев је славио у последњем двобоју на завршном Мастерсу у Лондону. Занимљиво, сви мечеви ових играча завршени су у два сета.

Најбољи играч света и уједно један од главних фаворита за освајање другог Гренд слема у сезони у досадашњем делу турнира није имао достојног ривала. Новак је одлично отворио ову годину освојивши седму титулу на Аустралијан опену, али након тога није било очекиваних резултата на Мастерсима као што су Индијан Велс и Мајами.

Најбоље партије бележио је тек у Мадриду, где је стигао до Мастерс титуле победивши у финалу Циципаса резултатом 2:0. Добар резултат Ноле је имао и у Риму, где је стигао до финала, али после исцрпљујућих мечева против Дел Потра и Шварцмана, једноставно физички није могао да парира Надалу. Ваља подсетити да је Ђоковић протекла два Ролан Гароса окончао у овој фази такмичења, а тада су бољи од њега били Тим и Чекинато.

Зверев је у осмини финала коначно одиграо добар меч. То се од њега очекивало од самог старта турнира, али и у претходном делу сезоне. Међутим, Алекс се доста мучио, не само у Паризу, него и на претходним турнирима које је у овој години играо. На самом Ролан Гаросу је већ два пута играо мечеве у пет сетова. То не би представљало неки проблем да се радило о јачим ривалима.

У преосталом четвртфиналном окршају, четврти тенисер света Доминик Тим ће да одмери снаге са Русом Кареном Хачановим. Рус је до четвртфинала избацивао велика имена, а посебно се истиче оно Хуана Мартина Дел Потра којег је у осмини финала глатко победио са 3:1 у сетовима. С друге стране Аустријанац је такође избацио два јака имена као што су Монфис и Куевас. Треба напоменути како упркос чињеници што је Тим фаворит у данашњем мечу, Хачанов има лек за Аустријанца будући да га је у сва три досадашња сусрета победио.

Новак Ђоковић се без већих проблема "прошетао" до четврфинала Ролан Гароса победама над Хуркачом, Лаксоненом, Карузом и Штруфом, све у три сета, а први озбиљнији "изазивач" на путу ка трофеју биће пети тенисер света - Александар Зверев.

Сусрет је заказан за 15.30 на стадиону "Филип Шатрије", а надамо се да неће доћи до одлагања пошто се очекује грмљавина и киша у току преподнева у Паризу.

За сада прогноза није оптимистична, али добра вест је што се после 17 очекује разведравање...

Немац је одлично почео сезону на "шљаци" и већ је освојио турнир у Женеви, док је у престоници Француске имао нешто тежи пут од Ђоковића.

Зверев је два меча, против Милмана и Лајовића, прошао тек после пет сетова, док је лакши задатак имао против Имера (3:0), односно против Фабија Фоњинија (3:1), за кога се мислило да ће га можда намучити још више него што јесте...

Оно с чиме Зверев може да се похвали јесте и да је међусобни скор против Ђоковића на његовој страни, што не може да каже много тенисера, али тек су одиграли пет мечева.

22-годишњи Зверев је добио прва два (2015. и 2017. године са по 2:0), потом је Ђоковић у 2018. години на исти начин добио следећа два, док је у последњем окршају, на завршном мастерсу у Лондону, Немац уписао нови тријумф и тако поново повео у Х2Х.

Ипак, до сада нису играли на гренд слем турнирима, а познато је колико је тешко Новаку Ђоковићу одузети три сета!

Уколико Новак прође даље, поново би га у полуфиналу чекао тенисер из "млађе гарде" пошто се у исто време (15.30 на "Сузан Ленглен") састају Доминик Тим (25) и Карен Хачанов (23), такође играчи који су део новог тениског таласа.

Када би Ђоковић прескочио и такву врсту препреке, за трофеј би играо против "старих ривала" Роџера Федерера или Рафаела Надала, који чине други полуфинални пар.

Апсолутни фаворит је Надал, који би освајао пехар Ролан Гароса (11) сваки пут када би дошао до полуфинала турнира, док се Федерер нада изненађењу, иако ни у најбољим данима није могао да победи Шпанца на париској шљаци, изгубивши пет пута до сада у каријери...

Новак против обојице има позитиван скор и у њега ћемо се уздати ако дође до борбе!

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар