RG: Novače, preko mlađe garde, do starih rivala!

Sada je već izvesno da Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa čekaju Rodžer Federer ili Rafael Nadal. "Samo" je potrebno još da srpski as dođe do meča za trofej. . .

Tenis 05.06.2019 | 12:52
RG: Novače, preko mlađe garde, do starih rivala!
Sada počinju teži izazovi!

Četvrtfinale RG: Đoković daje gas, Zverev u zao čas! Bitka za polufinale između Srbina i Nemca.

Prvi pravi izazov za najboljeg na planeti. Novak Đoković je, očekivano, dosadašnji deo Rolan Garosa odigrao bez problema, a  pravi ispit očekuje ga danas protiv petog nosioca Aleksandera Zvereva u okviru četvrtfinala. Za razliku od Srbina, Nemac se na početku turnira dosta mučio da savlada svoje protivnike, ali je sada konačno dohvatio zadovoljavajuću formu. Reklo bi se, u zao čas po Noleta, koji ima izjednačen skor sa Aleksom u četiri odigrana susreta. Zverev je slavio u poslednjem dvoboju na završnom Mastersu u Londonu. Zanimljivo, svi mečevi ovih igrača završeni su u dva seta.

Najbolji igrač sveta i ujedno jedan od glavnih favorita za osvajanje drugog Grend slema u sezoni u dosadašnjem delu turnira nije imao dostojnog rivala. Novak je odlično otvorio ovu godinu osvojivši sedmu titulu na Australijan openu, ali nakon toga nije bilo očekivanih rezultata na Mastersima kao što su Indijan Vels i Majami.

Najbolje partije beležio je tek u Madridu, gde je stigao do Masters titule pobedivši u finalu Cicipasa rezultatom 2:0. Dobar rezultat Nole je imao i u Rimu, gde je stigao do finala, ali posle iscrpljujućih mečeva protiv Del Potra i Švarcmana, jednostavno fizički nije mogao da parira Nadalu. Valja podsetiti da je Đoković protekla dva Rolan Garosa okončao u ovoj fazi takmičenja, a tada su bolji od njega bili Tim i Čekinato.

Zverev je u osmini finala konačno odigrao dobar meč. To se od njega očekivalo od samog starta turnira, ali i u prethodnom delu sezone. Međutim, Aleks se dosta mučio, ne samo u Parizu, nego i na prethodnim turnirima koje je u ovoj godini igrao. Na samom Rolan Garosu je već dva puta igrao mečeve u pet setova. To ne bi predstavljalo neki problem da se radilo o jačim rivalima.

U preostalom četvrtfinalnom okršaju, četvrti teniser sveta Dominik Tim će da odmeri snage sa Rusom Karenom Hačanovim. Rus je do četvrtfinala izbacivao velika imena, a posebno se ističe ono Huana Martina Del Potra kojeg je u osmini finala glatko pobedio sa 3:1 u setovima. S druge strane Austrijanac je takođe izbacio dva jaka imena kao što su Monfis i Kuevas. Treba napomenuti kako uprkos činjenici što je Tim favorit u današnjem meču, Hačanov ima lek za Austrijanca budući da ga je u sva tri dosadašnja susreta pobedio.

Novak Đoković se bez većih problema "prošetao" do četvrfinala Rolan Garosa pobedama nad Hurkačom, Laksonenom, Karuzom i Štrufom, sve u tri seta, a prvi ozbiljniji "izazivač" na putu ka trofeju biće peti teniser sveta - Aleksandar Zverev.

Susret je zakazan za 15.30 na stadionu "Filip Šatrije", a nadamo se da neće doći do odlaganja pošto se očekuje grmljavina i kiša u toku prepodneva u Parizu.

Za sada prognoza nije optimistična, ali dobra vest je što se posle 17 očekuje razvedravanje...

Nemac je odlično počeo sezonu na "šljaci" i već je osvojio turnir u Ženevi, dok je u prestonici Francuske imao nešto teži put od Đokovića.

Zverev je dva meča, protiv Milmana i Lajovića, prošao tek posle pet setova, dok je lakši zadatak imao protiv Imera (3:0), odnosno protiv Fabija Fonjinija (3:1), za koga se mislilo da će ga možda namučiti još više nego što jeste...

Ono s čime Zverev može da se pohvali jeste i da je međusobni skor protiv Đokovića na njegovoj strani, što ne može da kaže mnogo tenisera, ali tek su odigrali pet mečeva.

22-godišnji Zverev je dobio prva dva (2015. i 2017. godine sa po 2:0), potom je Đoković u 2018. godini na isti način dobio sledeća dva, dok je u poslednjem okršaju, na završnom mastersu u Londonu, Nemac upisao novi trijumf i tako ponovo poveo u H2H.

Ipak, do sada nisu igrali na grend slem turnirima, a poznato je koliko je teško Novaku Đokoviću oduzeti tri seta!

Ukoliko Novak prođe dalje, ponovo bi ga u polufinalu čekao teniser iz "mlađe garde" pošto se u isto vreme (15.30 na "Suzan Lenglen") sastaju Dominik Tim (25) i Karen Hačanov (23), takođe igrači koji su deo novog teniskog talasa.

Kada bi Đoković preskočio i takvu vrstu prepreke, za trofej bi igrao protiv "starih rivala" Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, koji čine drugi polufinalni par.

Apsolutni favorit je Nadal, koji bi osvajao pehar Rolan Garosa (11) svaki put kada bi došao do polufinala turnira, dok se Federer nada iznenađenju, iako ni u najboljim danima nije mogao da pobedi Španca na pariskoj šljaci, izgubivši pet puta do sada u karijeri...

Novak protiv obojice ima pozitivan skor i u njega ćemo se uzdati ako dođe do borbe!

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar