Дуљај о мечу Украјина - Србија...

Украјинци више нису стара совјетска школа, али Србија има светске звезде! Стигао је Игор у домовину чим је прославио освајање нове шампионске круне и практично само што је распаковао кофере, прихватио је разговор за МОЗЗАРТ спорт. . .

Фудбал 05.06.2019 | 13:11
Дуљај о мечу Украјина - Србија...
Пролази 15. година откако је Игор Дуљај у Украјини. Од дана када је после Лиге шампиона са Партизаном отишао у Шахтјор, више се није враћао у српски клупски фудбал. У Доњецку и Севастопољу је градио играчку каријеру, а сада заједно са украјинским Рударима у "изгнанству" у Харкову прави и прве своје тренерске кораке.

Дуљај је пре неколико дана са Шахтјором освојио нову титулу првака Украјине, као десна рука шефу струке Паулу Фонсеки. А, како су у репрезентацију плаво-жутих за меч са Србијом позвана седморица играча клуба из Доњецка, ко би онда могао да буде позванији да направи увертиру пред окршај Украјине и Србије у Лавову 7. јуна него човек који је, приде, 47 пута носио дрес наше репрезентације?

Стигао је Игор у домовину чим је прославио освајање нове шампионске круне и практично само што је распаковао кофере, прихватио је разговор за МОЗЗАРТ.

Па да кренемо, у каквом стању Украјину затиче мегдан са Орловима?

"Мало нам се одужило првенство, које је требало раније да се заврши, али је пролонгирано због председничких избора. То је, у неку руку, добро дошло домаћим фудбалерима, јер у пуној такмичарској форми дочекују утакмицу са Србијом у квалификацијама за Европско првенство", каже Дуљај, ухваћен у необичној ситуацији док прати развој у квалификационој Групи Б.

У групи су Србија, Украјина и Португал. И све то има, у малом, у свом Шахтјору.

"За мене је ово специфична утакмица, као и цела група, зато што сам Србин који ради годинама у Украјини, у Шахтјору, клубу који даје гро репрезентације. А, у стручном штабу су нам Португалци на челу са Паулом Фонсеком! Више смо о групи и мечевима причали после жреба, после тога су се сви, углавном, уздржавали од неких већих коментара".

Па чак ни у сусрет предстојећој утакмици украјински репрезентативци из Шахтјора нису много "чачкали" тренера.

"Нису се момци сада много распитивали о Србији, али су коментарисали када је наша селекција узела бод у Португалији. И тада су више износили нека њихова запажања, него што су запиткивали. Говорили су тада како имамо веома добру екипу и сјајне индивидуалце. Дочекују нас са великим респектом".

Група после два одиграна кола изгледа мало другачије него што се очекивало. Португалија је освојила само два бода на свом терену против највећих ривала, Украјине (0:0) и Србије (1:1).

"Чини ми се да су Португалци, као прваци Европе, лагано ушли у квалификације, да су се мало заиграли. Очекивали су сигурних шест бодова у та два меча, али табела изгледа доста другачије од њихових очекивања. Ипак, далеко је крај трке".

Меч у Лавову могао би да буде од велике важности за Украјину и Србију. Победник би направио огроман корак ка пласману на првенство континента.

"Украјинци су такви да увек код куће, против кога год да играју, иду на победу и верују да су фаворити. Име и рејтинг ривала их не занимају. Тако је и пред овај дуел са Србијом. Никада унапред не размишљају о било којем другом исходу осим о победи. Утакмица ће се играти у Лавову, што је добро за обе репрезентације. Биће одлична атмосфера на трибинама, а терен је скоро промењен, тако да ће бити идеални услови за игру".

Уздржао се Дуљај од дубинског скенирања плаво-жутих. Ипак је у тој земљи 15 година, не би било фер да их сецира на фронцле. Али, рекао је довољно да се стекне утисак какав посао чека Крстајићеве пулене.

"Већина играча украјинске репрезентације је из Шахтјора, моји фудбалери су окоснице одбране и везног реда. Има и играча Динама, а ту су и две велике звезде из иностранства су Зинченко и Конопљанка. Не знам да ли ће Јармоленко бити у саставу због повреде. Битно је за Украјину што се доста ослања на фудбалере Шахтјора, гледају да и у репрезентацији имплементирају оно најбоље из клуба, па су због тога врло добро уиграни и то је њихов велики плус у овим квалификацијама".

Екипом диригује легендарни Андреј Шевченко. Тек је на почетку тренерске каријере, али има акламативну подршку у земљи, без обзира на резултате.

"Андреј Шевченко је икона украјинског фудбала, велико име и на светском нивоу, веома харизматичан лик. Овде гледају у њега као у бога и његова реч је закон. Изузетно је студиозан, врло аналитичан, Украјина са њим добија све више неке другачије контуре игре".

Оно што брине пред меч у Лавову је историја: Србија у пет мечева, а свих пет је играно у Украјини, никада није победила жуто-плаве! Чак ни реми извукла. А, знамо да ни Југославија није могла никако са Совјетима...

"Није то више та прича. Украјина је некада била совјетска школа фудбала, физички моћна екипа, која је играла врло агресивно, са много трчања и снаге. Сада се то доста променило. Поготово од доласка Шевченка добија обрисе модерне европске селекције, која се много више ослања на техничке квалитете играча. Некада је био тек понеки украјински фудбалер у Европи, данас их је доста више и сваки од њих доноси та своја искуства и у државни тим. Види се све то у игри, далеко је ово данас од некадашњих Совјета".

Имају и Украјинци мане које ће Орлови надамо се успети да искористе?

"Највећи проблем им је шпиц, деветка. Бесједин је тек од скоро почео да игра за репрезентацију. Са том позицијом баш имају муке".

А, шта има Србија? На чему Орлови могу да базирају оптимизам?

"Србија има светске играче! Они јако добро знају шта им је чинити у Лавову. Једино не би ваљало да помисле да могу све да заврше тим индивидуалним квалитетом. Биће јако тврда утакмица, неће бити умирања у лепоти, јер обе селекције знају колико су ови бодови битни, иако је тек почетак квалификација. Али, Србија има баш квалитетан састав на окупу, неки момци су, да их не издвајам појединачно, светска класа".

На крају, Дуљај каже да га одавно неки меч није толико интригирао као предстојећи у Лавову.

"Србија је моја земља, а са многим фудбалерима Украјине сам играо заједно, са некима сам био и ривал на терену, па чак и у репрезентацији на Лобановски купу. Ето, ни ја нисам успео да их победим, можда ће ова нова генерација имати више среће", насмејао се Игор Дуљај.

ЈОШ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА УЧЕЊЕ

Трећа година на месту помоћног тренера у Шахтјору је за Игорем Дуљајом. Ближи се тренутак када ће и сам запливати тренерским водама.

"Доћи ће и тај дан, али мој избор је мало другачији од многих. Био сам годину дана тренер Шахтјора Б, а сада сам три сезоне помоћник у А тиму. Радим са изузетним људима које предводи Пауло Фонсека. Намера ми је да што више тога научим, да стекнем што веће искуство пре него што кренем самостално у тренерски посао. Не плашим се изазова, далеко од тога, али желим да се прво добро припремим за то. Идем корак по корак", резонује Игор Дуљај.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар