Duljaj o meču Ukrajina - Srbija...

Ukrajinci više nisu stara sovjetska škola, ali Srbija ima svetske zvezde! Stigao je Igor u domovinu čim je proslavio osvajanje nove šampionske krune i praktično samo što je raspakovao kofere, prihvatio je razgovor za MOZZART sport. . .

Fudbal 05.06.2019 | 13:11
Duljaj o meču Ukrajina - Srbija...
Prolazi 15. godina otkako je Igor Duljaj u Ukrajini. Od dana kada je posle Lige šampiona sa Partizanom otišao u Šahtjor, više se nije vraćao u srpski klupski fudbal. U Donjecku i Sevastopolju je gradio igračku karijeru, a sada zajedno sa ukrajinskim Rudarima u "izgnanstvu" u Harkovu pravi i prve svoje trenerske korake.

Duljaj je pre nekoliko dana sa Šahtjorom osvojio novu titulu prvaka Ukrajine, kao desna ruka šefu struke Paulu Fonseki. A, kako su u reprezentaciju plavo-žutih za meč sa Srbijom pozvana sedmorica igrača kluba iz Donjecka, ko bi onda mogao da bude pozvaniji da napravi uvertiru pred okršaj Ukrajine i Srbije u Lavovu 7. juna nego čovek koji je, pride, 47 puta nosio dres naše reprezentacije?

Stigao je Igor u domovinu čim je proslavio osvajanje nove šampionske krune i praktično samo što je raspakovao kofere, prihvatio je razgovor za MOZZART.

Pa da krenemo, u kakvom stanju Ukrajinu zatiče megdan sa Orlovima?

"Malo nam se odužilo prvenstvo, koje je trebalo ranije da se završi, ali je prolongirano zbog predsedničkih izbora. To je, u neku ruku, dobro došlo domaćim fudbalerima, jer u punoj takmičarskoj formi dočekuju utakmicu sa Srbijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo", kaže Duljaj, uhvaćen u neobičnoj situaciji dok prati razvoj u kvalifikacionoj Grupi B.

U grupi su Srbija, Ukrajina i Portugal. I sve to ima, u malom, u svom Šahtjoru.

"Za mene je ovo specifična utakmica, kao i cela grupa, zato što sam Srbin koji radi godinama u Ukrajini, u Šahtjoru, klubu koji daje gro reprezentacije. A, u stručnom štabu su nam Portugalci na čelu sa Paulom Fonsekom! Više smo o grupi i mečevima pričali posle žreba, posle toga su se svi, uglavnom, uzdržavali od nekih većih komentara".

Pa čak ni u susret predstojećoj utakmici ukrajinski reprezentativci iz Šahtjora nisu mnogo "čačkali" trenera.

"Nisu se momci sada mnogo raspitivali o Srbiji, ali su komentarisali kada je naša selekcija uzela bod u Portugaliji. I tada su više iznosili neka njihova zapažanja, nego što su zapitkivali. Govorili su tada kako imamo veoma dobru ekipu i sjajne individualce. Dočekuju nas sa velikim respektom".

Grupa posle dva odigrana kola izgleda malo drugačije nego što se očekivalo. Portugalija je osvojila samo dva boda na svom terenu protiv najvećih rivala, Ukrajine (0:0) i Srbije (1:1).

"Čini mi se da su Portugalci, kao prvaci Evrope, lagano ušli u kvalifikacije, da su se malo zaigrali. Očekivali su sigurnih šest bodova u ta dva meča, ali tabela izgleda dosta drugačije od njihovih očekivanja. Ipak, daleko je kraj trke".

Meč u Lavovu mogao bi da bude od velike važnosti za Ukrajinu i Srbiju. Pobednik bi napravio ogroman korak ka plasmanu na prvenstvo kontinenta.

"Ukrajinci su takvi da uvek kod kuće, protiv koga god da igraju, idu na pobedu i veruju da su favoriti. Ime i rejting rivala ih ne zanimaju. Tako je i pred ovaj duel sa Srbijom. Nikada unapred ne razmišljaju o bilo kojem drugom ishodu osim o pobedi. Utakmica će se igrati u Lavovu, što je dobro za obe reprezentacije. Biće odlična atmosfera na tribinama, a teren je skoro promenjen, tako da će biti idealni uslovi za igru".

Uzdržao se Duljaj od dubinskog skeniranja plavo-žutih. Ipak je u toj zemlji 15 godina, ne bi bilo fer da ih secira na froncle. Ali, rekao je dovoljno da se stekne utisak kakav posao čeka Krstajićeve pulene.

"Većina igrača ukrajinske reprezentacije je iz Šahtjora, moji fudbaleri su okosnice odbrane i veznog reda. Ima i igrača Dinama, a tu su i dve velike zvezde iz inostranstva su Zinčenko i Konopljanka. Ne znam da li će Jarmolenko biti u sastavu zbog povrede. Bitno je za Ukrajinu što se dosta oslanja na fudbalere Šahtjora, gledaju da i u reprezentaciji implementiraju ono najbolje iz kluba, pa su zbog toga vrlo dobro uigrani i to je njihov veliki plus u ovim kvalifikacijama".

Ekipom diriguje legendarni Andrej Ševčenko. Tek je na početku trenerske karijere, ali ima aklamativnu podršku u zemlji, bez obzira na rezultate.

"Andrej Ševčenko je ikona ukrajinskog fudbala, veliko ime i na svetskom nivou, veoma harizmatičan lik. Ovde gledaju u njega kao u boga i njegova reč je zakon. Izuzetno je studiozan, vrlo analitičan, Ukrajina sa njim dobija sve više neke drugačije konture igre".

Ono što brine pred meč u Lavovu je istorija: Srbija u pet mečeva, a svih pet je igrano u Ukrajini, nikada nije pobedila žuto-plave! Čak ni remi izvukla. A, znamo da ni Jugoslavija nije mogla nikako sa Sovjetima...

"Nije to više ta priča. Ukrajina je nekada bila sovjetska škola fudbala, fizički moćna ekipa, koja je igrala vrlo agresivno, sa mnogo trčanja i snage. Sada se to dosta promenilo. Pogotovo od dolaska Ševčenka dobija obrise moderne evropske selekcije, koja se mnogo više oslanja na tehničke kvalitete igrača. Nekada je bio tek poneki ukrajinski fudbaler u Evropi, danas ih je dosta više i svaki od njih donosi ta svoja iskustva i u državni tim. Vidi se sve to u igri, daleko je ovo danas od nekadašnjih Sovjeta".

Imaju i Ukrajinci mane koje će Orlovi nadamo se uspeti da iskoriste?

"Najveći problem im je špic, devetka. Besjedin je tek od skoro počeo da igra za reprezentaciju. Sa tom pozicijom baš imaju muke".

A, šta ima Srbija? Na čemu Orlovi mogu da baziraju optimizam?

"Srbija ima svetske igrače! Oni jako dobro znaju šta im je činiti u Lavovu. Jedino ne bi valjalo da pomisle da mogu sve da završe tim individualnim kvalitetom. Biće jako tvrda utakmica, neće biti umiranja u lepoti, jer obe selekcije znaju koliko su ovi bodovi bitni, iako je tek početak kvalifikacija. Ali, Srbija ima baš kvalitetan sastav na okupu, neki momci su, da ih ne izdvajam pojedinačno, svetska klasa".

Na kraju, Duljaj kaže da ga odavno neki meč nije toliko intrigirao kao predstojeći u Lavovu.

"Srbija je moja zemlja, a sa mnogim fudbalerima Ukrajine sam igrao zajedno, sa nekima sam bio i rival na terenu, pa čak i u reprezentaciji na Lobanovski kupu. Eto, ni ja nisam uspeo da ih pobedim, možda će ova nova generacija imati više sreće", nasmejao se Igor Duljaj.

JOŠ JE VREME ZA UČENJE

Treća godina na mestu pomoćnog trenera u Šahtjoru je za Igorem Duljajom. Bliži se trenutak kada će i sam zaplivati trenerskim vodama.

"Doći će i taj dan, ali moj izbor je malo drugačiji od mnogih. Bio sam godinu dana trener Šahtjora B, a sada sam tri sezone pomoćnik u A timu. Radim sa izuzetnim ljudima koje predvodi Paulo Fonseka. Namera mi je da što više toga naučim, da steknem što veće iskustvo pre nego što krenem samostalno u trenerski posao. Ne plašim se izazova, daleko od toga, ali želim da se prvo dobro pripremim za to. Idem korak po korak", rezonuje Igor Duljaj.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar