Вјежбе против болова у леђима

Да би се избегла атрофија мускулатуре трупа, али и да би се превазишло болно стање, једини прави лек је рекреација и јачање мишића целог тела. Савет је да се прво почне са једноставним вежбама.

Здравље 04.06.2019 | 09:16
Вјежбе против болова у леђима
БОЛОВИ у доњем делу леђа, раменима и врату су постали готово уобичајени за оне који већи део дана седе за рачунаром. Разлог је оптерећење леђних мишића који се предуго времена налазе у истој позицији, а проблем са болом постаје израженији уколико је кичмени стуб крив, а стомачни мишићи слаби.

Да би се избегла атрофија мускулатуре трупа, али и да би се превазишло болно стање, једини прави лек је рекреација и јачање мишића целог тела. Али, да почетак бављења физичком актвношћу не би био стрес за организам, савет је да се прво почне са једноставним вежбама, које јачају дубоке мишиће трупа, а који су основ за бављење било којом другом физичком активношћу.

У лечењу синдрома болних леђа врло ефикасне су се показале вежбе са лоптом пречника од 20 до 25 сантиметара. Како у рекреативне сврхе да употребите овај најпопуларнији спортски реквизит саветује Весна Лазовић, струковни физиотерапеут Центра за корективну гимнастику из Београда.

Изнад главе

Из седећег положаја на поду саставите стопала тако да обликују изглед чамца. Лопту држите испред груди, притисните је, пустите и подижите је изнад главе. Поновите 10 пута.

Колено у страну и горе

Клекните и ослоните се на подлактице. Укрстите прсте руку. Лопту држите иза десног колена (без руку). Подижите десно колено у страну док бутина не буде паралелна са подлогом, па вратите у почетни положај. Затим, подижите десну ногу нагоре па се вратите у почетни положај. Поновите 10 пута подизање колена у страну и 10 пута нагоре. Затим исто поновите и левом ногом.

Са бока

Лезите на бок и ослоните се на подлактицу. Другу руку ослоните на бок. Лопту држите (без руку) иза колена слободне ноге и подижите ногу нагоре па вратите у почетни положај. Поновите 10 пута, па затим још 10 понављања само подизање ноге. Окрените се на супротан бок и поновите вежбу.

Под правим углом

Из лежећег положаја на леђима подигните опружене ноге под правим углом. Лопту држите у рукама на грудима. Подигните главу и лоптом лагано "прођите" поред левог колена. Вратите лопту на груди. Исто поновите "пролазећи" поред десног колена. Радите наизменично по 10 понављања

Ка коленима

Лезите на леђа, а лопту држите испред лица. Савијте ноге у коленима. Подигните главу и лоптом тежите ка коленима, раздвојите их и "прођите" мало лоптом ка напред. Вратите се постепено у почетни положај. Поновите 10 пута.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар