Vježbe protiv bolova u leđima

Da bi se izbegla atrofija muskulature trupa, ali i da bi se prevazišlo bolno stanje, jedini pravi lek je rekreacija i jačanje mišića celog tela. Savet je da se prvo počne sa jednostavnim vežbama.

Zdravlje 04.06.2019 | 09:16
Vježbe protiv bolova u leđima
BOLOVI u donjem delu leđa, ramenima i vratu su postali gotovo uobičajeni za one koji veći deo dana sede za računarom. Razlog je opterećenje leđnih mišića koji se predugo vremena nalaze u istoj poziciji, a problem sa bolom postaje izraženiji ukoliko je kičmeni stub kriv, a stomačni mišići slabi.

Da bi se izbegla atrofija muskulature trupa, ali i da bi se prevazišlo bolno stanje, jedini pravi lek je rekreacija i jačanje mišića celog tela. Ali, da početak bavljenja fizičkom aktvnošću ne bi bio stres za organizam, savet je da se prvo počne sa jednostavnim vežbama, koje jačaju duboke mišiće trupa, a koji su osnov za bavljenje bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću.

U lečenju sindroma bolnih leđa vrlo efikasne su se pokazale vežbe sa loptom prečnika od 20 do 25 santimetara. Kako u rekreativne svrhe da upotrebite ovaj najpopularniji sportski rekvizit savetuje Vesna Lazović, strukovni fizioterapeut Centra za korektivnu gimnastiku iz Beograda.

Iznad glave

Iz sedećeg položaja na podu sastavite stopala tako da oblikuju izgled čamca. Loptu držite ispred grudi, pritisnite je, pustite i podižite je iznad glave. Ponovite 10 puta.

Koleno u stranu i gore

Kleknite i oslonite se na podlaktice. Ukrstite prste ruku. Loptu držite iza desnog kolena (bez ruku). Podižite desno koleno u stranu dok butina ne bude paralelna sa podlogom, pa vratite u početni položaj. Zatim, podižite desnu nogu nagore pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta podizanje kolena u stranu i 10 puta nagore. Zatim isto ponovite i levom nogom.

Sa boka

Lezite na bok i oslonite se na podlakticu. Drugu ruku oslonite na bok. Loptu držite (bez ruku) iza kolena slobodne noge i podižite nogu nagore pa vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta, pa zatim još 10 ponavljanja samo podizanje noge. Okrenite se na suprotan bok i ponovite vežbu.

Pod pravim uglom

Iz ležećeg položaja na leđima podignite opružene noge pod pravim uglom. Loptu držite u rukama na grudima. Podignite glavu i loptom lagano "prođite" pored levog kolena. Vratite loptu na grudi. Isto ponovite "prolazeći" pored desnog kolena. Radite naizmenično po 10 ponavljanja

Ka kolenima

Lezite na leđa, a loptu držite ispred lica. Savijte noge u kolenima. Podignite glavu i loptom težite ka kolenima, razdvojite ih i "prođite" malo loptom ka napred. Vratite se postepeno u početni položaj. Ponovite 10 puta.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar