Скок ХЕ „Дабар“ на 488 милиона КМ

Изградња хидроелектране „Дабар“ још није ни почела, а процијењена вриједност пројекта, који ће реализовати кинеске компаније, већ је неколико пута драстично повећана и то са првобитно планираних 352 милиона на близу пола милијарде марака.

Република Српска 03.06.2019 | 22:09
Скок ХЕ „Дабар“ на 488 милиона КМ
Вриједност изградње је прво повећана са 352 на 366 милиона КМ, али у “Електропривреди Српске” откривају да ће им за цијели посао требати чак 488 милиона КМ, због „већих трошкова за експропријацију“.

Због тога “Хидроелектране на Требишњици”, које су власник предузећа „ХЕ Дабар“, траже да им се дозволи докапитализација тог новоснованог правног лица са 34 милиона КМ.

Приједлог одлуке о докапитализацији „ХЕ Дабар“ биће разматран на ванредној сједници акционара „ХЕ на Требишњици“ заказаној за 16. јун. Сагласност за ову докапитализацију већ су добили од Владе РС.

У захтјеву за докапитализацију фирма „ХЕ Дабар“ је навела да је процијењена вриједност инвестиције изградње ХЕ „Дабар“ према студији изводљивости из 2014. године износила 352 милиона КМ те да је учешће оснивача требало да буде 25 одсто, односно 88 милиона КМ.

Међутим, изненада су открили да првобитним планом нису били обухваћени неки објекти који су значајно повећали вриједност инвестиције.

„Већ сада је евидентно да ће средства за експропријацију бити знатно већа у односу на раније предвиђена. Главним пројектом свих објеката у систему ХЕ „Дабар“ и идејним пројектом „Повећање пропусне моћи тунела Дабарско поље – Фатничко поље“, дефинисана је процијењена вриједност инвестиције у износу од 488 милиона КМ. Због повећања вриједности инвестиције обавеза о улагању оснивача се повећала на 122 милиона КМ, па се самим тим повећавају и средства за сопствено учешће за 34 милиона КМ“, наводи се у захтјеву „ХЕ Дабар“ за докапитализацију.



Влада РС је подржала докапитализацију и задужила представника Матичног предузећа да на Скупштини акционара гласа за ту одлуку.

„’Хидроелектране на Требишњици’ ће као оснивач „ХЕ Дабар“ повећати основни капитал друштва новим новчаним улогом у износу од 34 милиона КМ из редовних новчаних средстава предузећа остварених наплатом потраживања од купаца повезаних правних лица. Тај новчани улог представља инвестиционо улагање са циљем повећања основног капитала ’ХЕ Дабар’, а све у сврху реализације пројекта изградње ’ХЕ Дабар’“, наведено је у одлуци коју ће разматрати Скупштина акционара.

Предузеће „Хидроелектрана Дабар” расписало је у јануару ове године јавни позив за финансирање и изградњу објеката ХЕ укупне вриједности 366 милиона КМ без ПДВ-а, односно око 430 милиона КМ. Рок за пријем понуда био је 1. март 2019. године.

Прву фазу такмичарског поступка прошле су двије кинеске компаније које су 22. априла одабране за другу фазу такмичења, о чему је портал ЦАПИТАЛ писао у тексту „Кинези граде ХЕ „Дабар“ вриједан 430 милиона КМ“.

Из даљег такмичења је дисквалификован конзорцијум, који чине компаније „Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо. Лтд“ из Кине и „РИКО“ из Словеније, због чега су оне поднијеле жалбу у којој су изнијеле низ оптужби на рачун  „Електропривреде РС“, о чему смо писали у тексту Кинези и Словенци: Тендер за ХЕ „Дабар“ је намјештен.

ЦАПИТАЛ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Домацица Радојка

03.06.2019 20:13

Ово треба пријавити цувару реда и мира, сефу МУП-а, госпон Лукацу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.06.2019 20:21

Родјен сам 1954.Преко Дабарског поља сам пјесацио у сколу.Прицало се да цемо брзо морати около.јер се прави хидроцентрала.Отисао сам у пензију и сада преко поља идем куци.Опет прицају исто.Толико о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.06.2019 21:28

Ако позивис, од пензије цес отплацивати ову хидроцентралу. Изградице је Кинези не брини, али цијена це бити зестока.

Name

Оснивач

03.06.2019 20:23

Наравно да ће коштати. Такав објект кошта и више, али више и доноси. Он претвара Херцеговину у оазу која има највише оцјене самоодрживости и прави простор да буде насељена као што је некада била. Мислим да је првобитна процјена цијене коштања пројекта изведена без неких параметара који су битни и који дају висок квалитет подухвату. Када погледамо радове по Кини, мислим да нико то боље и квалитетније не би урадио од њих! Оваквих пројеката је мало у цијелом свијету и без обзира на критике ово треба похвалити и изнијети као успјех који се прижељкује још од прије Другог Свјетског рата. Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оснивац

04.06.2019 04:11

мало је куме. Треба да коста бар милијарду. Тада це сигурно допринијети насељавању људи у херцеговину. Сви це срецно трцкарати около и пјевати Бисеркину пјесмицу овде дрво, тамо поток'.

Name

Дабар

04.06.2019 05:25

Или висе вјерујес својим оцима или Илији

Name

Ре

04.06.2019 05:45

И Интеграл Инзењеринг се ту уградјује. Костаце то и 3 пута скупље од поцетног предрацуна!

Name

Хехехе

03.06.2019 21:20

Смије ли ико опкладу, да од овог пројекта неће бити ништа, а да ће ова говеда са власти опет “откупити концесију” од оних који не испуњавају свој дио уговора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад И туга

04.06.2019 04:12

Хехехе,у праву си 100%

Name

Директ

03.06.2019 23:51

Нецији апетити расту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

04.06.2019 10:48

Багра нас уруси и унисти. Нема нам спаса и сад их гласај багро ненародна из ХЕТ, РИТЕ ГАЦКО УГЉЕВИК, ХЕ ВИСЕГРАД, РТРС, СУМА СРПСКЕ, ЕЛЕКТРОПРЕНОСА, ЕЛ. ДИСТРИБУЦИЈА, ВОДОВОДА, КОМУНАЛАЦА и других јавних предузеца довијека свеједно је, наде висе за омладину нема.

ОДГОВОРИТЕ