Skok HE „Dabar“ na 488 miliona KM

Izgradnja hidroelektrane „Dabar“ još nije ni počela, a procijenjena vrijednost projekta, koji će realizovati kineske kompanije, već je nekoliko puta drastično povećana i to sa prvobitno planiranih 352 miliona na blizu pola milijarde maraka.

Republika Srpska 03.06.2019 | 22:09
Skok HE „Dabar“ na 488 miliona KM
Vrijednost izgradnje je prvo povećana sa 352 na 366 miliona KM, ali u “Elektroprivredi Srpske” otkrivaju da će im za cijeli posao trebati čak 488 miliona KM, zbog „većih troškova za eksproprijaciju“.

Zbog toga “Hidroelektrane na Trebišnjici”, koje su vlasnik preduzeća „HE Dabar“, traže da im se dozvoli dokapitalizacija tog novosnovanog pravnog lica sa 34 miliona KM.

Prijedlog odluke o dokapitalizaciji „HE Dabar“ biće razmatran na vanrednoj sjednici akcionara „HE na Trebišnjici“ zakazanoj za 16. jun. Saglasnost za ovu dokapitalizaciju već su dobili od Vlade RS.

U zahtjevu za dokapitalizaciju firma „HE Dabar“ je navela da je procijenjena vrijednost investicije izgradnje HE „Dabar“ prema studiji izvodljivosti iz 2014. godine iznosila 352 miliona KM te da je učešće osnivača trebalo da bude 25 odsto, odnosno 88 miliona KM.

Međutim, iznenada su otkrili da prvobitnim planom nisu bili obuhvaćeni neki objekti koji su značajno povećali vrijednost investicije.

„Već sada je evidentno da će sredstva za eksproprijaciju biti znatno veća u odnosu na ranije predviđena. Glavnim projektom svih objekata u sistemu HE „Dabar“ i idejnim projektom „Povećanje propusne moći tunela Dabarsko polje – Fatničko polje“, definisana je procijenjena vrijednost investicije u iznosu od 488 miliona KM. Zbog povećanja vrijednosti investicije obaveza o ulaganju osnivača se povećala na 122 miliona KM, pa se samim tim povećavaju i sredstva za sopstveno učešće za 34 miliona KM“, navodi se u zahtjevu „HE Dabar“ za dokapitalizaciju.



Vlada RS je podržala dokapitalizaciju i zadužila predstavnika Matičnog preduzeća da na Skupštini akcionara glasa za tu odluku.

„’Hidroelektrane na Trebišnjici’ će kao osnivač „HE Dabar“ povećati osnovni kapital društva novim novčanim ulogom u iznosu od 34 miliona KM iz redovnih novčanih sredstava preduzeća ostvarenih naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica. Taj novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala ’HE Dabar’, a sve u svrhu realizacije projekta izgradnje ’HE Dabar’“, navedeno je u odluci koju će razmatrati Skupština akcionara.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju objekata HE ukupne vrijednosti 366 miliona KM bez PDV-a, odnosno oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu takmičenja, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Kinezi grade HE „Dabar“ vrijedan 430 miliona KM“.

Iz daljeg takmičenja je diskvalifikovan konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, zbog čega su one podnijele žalbu u kojoj su iznijele niz optužbi na račun  „Elektroprivrede RS“, o čemu smo pisali u tekstu Kinezi i Slovenci: Tender za HE „Dabar“ je namješten.

CAPITAL

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Domacica Radojka

03.06.2019 20:13

Ovo treba prijaviti cuvaru reda i mira, sefu MUP-a, gospon Lukacu!

ODGOVORITE
Name

Milorad

03.06.2019 20:21

Rodjen sam 1954.Preko Dabarskog polja sam pjesacio u skolu.Pricalo se da cemo brzo morati okolo.jer se pravi hidrocentrala.Otisao sam u penziju i sada preko polja idem kuci.Opet pricaju isto.Toliko o tome.

ODGOVORITE
Name

re

03.06.2019 21:28

Ako pozivis, od penzije ces otplacivati ovu hidrocentralu. Izgradice je Kinezi ne brini, ali cijena ce biti zestoka.

Name

Osnivač

03.06.2019 20:23

Naravno da će koštati. Takav objekt košta i više, ali više i donosi. On pretvara Hercegovinu u oazu koja ima najviše ocjene samoodrživosti i pravi prostor da bude naseljena kao što je nekada bila. Mislim da je prvobitna procjena cijene koštanja projekta izvedena bez nekih parametara koji su bitni i koji daju visok kvalitet poduhvatu. Kada pogledamo radove po Kini, mislim da niko to bolje i kvalitetnije ne bi uradio od njih! Ovakvih projekata je malo u cijelom svijetu i bez obzira na kritike ovo treba pohvaliti i iznijeti kao uspjeh koji se priželjkuje još od prije Drugog Svjetskog rata. Bravo

ODGOVORITE
Name

Re Osnivac

04.06.2019 04:11

malo je kume. Treba da kosta bar milijardu. Tada ce sigurno doprinijeti naseljavanju ljudi u hercegovinu. Svi ce srecno trckarati okolo i pjevati Biserkinu pjesmicu ovde drvo, tamo potok'.

Name

Dabar

04.06.2019 05:25

Ili vise vjerujes svojim ocima ili Iliji

Name

Re

04.06.2019 05:45

I Integral Inzenjering se tu ugradjuje. Kostace to i 3 puta skuplje od pocetnog predracuna!

Name

Hehehe

03.06.2019 21:20

Smije li iko opkladu, da od ovog projekta neće biti ništa, a da će ova goveda sa vlasti opet “otkupiti koncesiju” od onih koji ne ispunjavaju svoj dio ugovora...

ODGOVORITE
Name

Jad I tuga

04.06.2019 04:12

Hehehe,u pravu si 100%

Name

Direkt

03.06.2019 23:51

Neciji apetiti rastu.

ODGOVORITE
Name

Kraj

04.06.2019 10:48

Bagra nas urusi i unisti. Nema nam spasa i sad ih glasaj bagro nenarodna iz HET, RITE GACKO UGLJEVIK, HE VISEGRAD, RTRS, SUMA SRPSKE, ELEKTROPRENOSA, EL. DISTRIBUCIJA, VODOVODA, KOMUNALACA i drugih javnih preduzeca dovijeka svejedno je, nade vise za omladinu nema.

ODGOVORITE