Дјеца и алергије: Бављење спортом је пожељно

Зависно од тога каквим алергијама су подложна, деци се препоручују различите физичке активности и спортови. За осетљиве на полен најбољи су спортови у затвореним просторима, пливање се препоручује свима.

Здравље 03.06.2019 | 15:15
Дјеца и алергије: Бављење спортом је пожељно
За малишане са алергијским сметњама бављење спортом није недостижно, напротив, деци се и препоручују физичке активности и спорт на основу алергија којима су подложни, истичу пулмолози.

Па тако, спорт у затвореним просторима као што су карате, џудо, мачевање, одбојка, одговарају деци осетљивој на полене. С друге стране, спорт на отвореном као што су тенис, фудбал, бициклизам, одговарају малишанима који су осетљиви на гриње и кућну прашину. Пливање се препоручује свима, због топле влажне средине и јачања дисајних мишића.

Али се зато не препоручују спортови који се одвијају у посебним условима, где је концентрација кисеоника мања, а медицинска помоћ недоступна. У такве спортове спадају падобранство, параглајдинг, дубинско роњење и планинарење. Осетљивима на хладноћу не препоручује се скијање и клизање.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар