Djeca i alergije: Bavljenje sportom je poželjno

Zavisno od toga kakvim alergijama su podložna, deci se preporučuju različite fizičke aktivnosti i sportovi. Za osetljive na polen najbolji su sportovi u zatvorenim prostorima, plivanje se preporučuje svima.

Zdravlje 03.06.2019 | 15:15
Djeca i alergije: Bavljenje sportom je poželjno
Za mališane sa alergijskim smetnjama bavljenje sportom nije nedostižno, naprotiv, deci se i preporučuju fizičke aktivnosti i sport na osnovu alergija kojima su podložni, ističu pulmolozi.

Pa tako, sport u zatvorenim prostorima kao što su karate, džudo, mačevanje, odbojka, odgovaraju deci osetljivoj na polene. S druge strane, sport na otvorenom kao što su tenis, fudbal, biciklizam, odgovaraju mališanima koji su osetljivi na grinje i kućnu prašinu. Plivanje se preporučuje svima, zbog tople vlažne sredine i jačanja disajnih mišića.

Ali se zato ne preporučuju sportovi koji se odvijaju u posebnim uslovima, gde je koncentracija kiseonika manja, a medicinska pomoć nedostupna. U takve sportove spadaju padobranstvo, paraglajding, dubinsko ronjenje i planinarenje. Osetljivima na hladnoću ne preporučuje se skijanje i klizanje.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar