Шта коса открива о здрављу

Ако коса опада више него што је уобичајено или расте спорије, не треба одмах помишљати да је у питању озбиљан здравствени проблем, али свакако да је најбоље да се анализама проверите стање организма.

Здравље 03.06.2019 | 15:13
Шта коса открива о здрављу
ДИСБАЛАНС и проблеми са функцијама у организму могу да се одразе на кожи, али и коси. Будући да је све у телу повезано, овај део тела може да откије много тога о здрављу. Ако коса опада више него што је уобичајено или расте спорије, не треба одмах помишљати да је у питању озбиљан здравствени проблем, али свакако да је најбоље да се анализама проверите стање организма уколико овај проблем траје дужи временски период.

Мањак гвожђа

Опадање косе је често знак мањка гвожђа. То је важан нутријент за многобројне телесне функције, али и за здраву косу. Ако примећујете да знатно више косе опада приликом прања или када се чешљате, то може да буде знак анемије.

Мањак воде

Ако вам коса не расте брзо колико мислите да треба или се брзо масти, покушајте да пијете више воде. Водите рачуна о томе да уносите довољно течности, јер она чини 25 одсто тежине косе. Ако не уносите довољно воде, коса лако може да дехидрира, крајеви косе да се униште, а кожа главе да почне да производи више уља.

Недостатак нутријената

Исхрана је најважнији начин уноса нутријената, што значи да њихов изостанак може да буде кривац за лошији квалитет косе. Ако вам длака губи сјај или је ломљива, обратите пажњу на то шта једете. Покушајте да уносите више свежег воћа и поврћа, као и протеина, да бисте ојачали косу и повратили јој сјај.

Тироидна жлезда

Тироидни хормони регулишу фоликуле косе, док низак ниво ових хормона може да заустави регенерацију фоликула. То може да доведе чак и до опадање целих праменова косе. Истањивање косе и већа ломљивост длаке него иначе, могу да укажу на проблеме са тироидном жлездом.

Хормонске промене

Трудноћа, постнатални период и перименопауза су периоди када долази до великих хормонских промена, а опадање косе је често повезано са тим. Како је ниво естрогена нижи у периоду после порођаја и у перименопаузи, коса тада спорије расте. То може да делује као опадање косе, јер коса више није густа како је некада била.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар