Šta kosa otkriva o zdravlju

Ako kosa opada više nego što je uobičajeno ili raste sporije, ne treba odmah pomišljati da je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, ali svakako da je najbolje da se analizama proverite stanje organizma.

Zdravlje 03.06.2019 | 15:13
Šta kosa otkriva o zdravlju
DISBALANS i problemi sa funkcijama u organizmu mogu da se odraze na koži, ali i kosi. Budući da je sve u telu povezano, ovaj deo tela može da otkije mnogo toga o zdravlju. Ako kosa opada više nego što je uobičajeno ili raste sporije, ne treba odmah pomišljati da je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, ali svakako da je najbolje da se analizama proverite stanje organizma ukoliko ovaj problem traje duži vremenski period.

Manjak gvožđa

Opadanje kose je često znak manjka gvožđa. To je važan nutrijent za mnogobrojne telesne funkcije, ali i za zdravu kosu. Ako primećujete da znatno više kose opada prilikom pranja ili kada se češljate, to može da bude znak anemije.

Manjak vode

Ako vam kosa ne raste brzo koliko mislite da treba ili se brzo masti, pokušajte da pijete više vode. Vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti, jer ona čini 25 odsto težine kose. Ako ne unosite dovoljno vode, kosa lako može da dehidrira, krajevi kose da se unište, a koža glave da počne da proizvodi više ulja.

Nedostatak nutrijenata

Ishrana je najvažniji način unosa nutrijenata, što znači da njihov izostanak može da bude krivac za lošiji kvalitet kose. Ako vam dlaka gubi sjaj ili je lomljiva, obratite pažnju na to šta jedete. Pokušajte da unosite više svežeg voća i povrća, kao i proteina, da biste ojačali kosu i povratili joj sjaj.

Tiroidna žlezda

Tiroidni hormoni regulišu folikule kose, dok nizak nivo ovih hormona može da zaustavi regeneraciju folikula. To može da dovede čak i do opadanje celih pramenova kose. Istanjivanje kose i veća lomljivost dlake nego inače, mogu da ukažu na probleme sa tiroidnom žlezdom.

Hormonske promene

Trudnoća, postnatalni period i perimenopauza su periodi kada dolazi do velikih hormonskih promena, a opadanje kose je često povezano sa tim. Kako je nivo estrogena niži u periodu posle porođaja i u perimenopauzi, kosa tada sporije raste. To može da deluje kao opadanje kose, jer kosa više nije gusta kako je nekada bila.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar