"Новаче, ти против кактуса, Федерер и Надал са цвијећем?"

"Цитирате га? Озбиљно? То је рекао?", узвратио је питањем Ђоковић после још једног занимљивог разговора са новинарима.

Тенис 01.06.2019 | 22:40
"Новаче, ти против кактуса, Федерер и Надал са цвијећем?"
"Ово је 13. пут да сте у осмини финала, 13. пут у осмини финала. У 14 наступа овде, последњих 14 година сте овде. Тако да, није лоше".

Овако је гласило, или требало да гласи, прво питање на конференцији за медије Новака Ђоковића данас у Паризу, након што је шампион из 2016. године - после Хуберта Хуркача и Хенрија Лаксонена - избацио и Салватореа Каруза у три сета.

То је, уједно, значило и да се тенисер са четири финала, четири полуфинала и четири четвртфинала Ролан Гароса, пласирао у још једну осмину финала, 13. по реду.

Из неког разлога, једном од репортера са Отвореног првенства Француске у тенису тај податак звучао је посебно импресивно, можда због тога што Новаку то није успело само два пута у каријери - на дебију 2005. када је испао у првом и 2009. када је испао у трећем колу.

"Морате да поновите, молим вас, покушавам да вас пратим", одговорио је светски "Број 1" на констатацију са почетка текста.

"Ово вам је 13. пут у осмини финала", појаснио је репортер.

"Ово ми је 13. осмина финала у последњих 14 година?", узвратио је Новак питањем.

"Значи није тако лоше", одговорио му је репортер, алудирајући на већ чувено Новаково "нот то бааад" са пресс конференције после освајања Аустралијан опена прошлог јануара.  

"Није тако лоше. Има ту доста бројева. Да", наставио је наш тенисер, који се неће састати са Борном Ћорићем у понедељак поподне у борби за четвртфинале.

"Углавном, волео бих да знам шта мислите о томе. И ово је такође важно. Причао сам са Матсом Виландером пре неки дан и рекао је да мисли да ће Новак имати више грен слем титула од Федерера и Надала на крају каријере, јер је млађи и тако даље и тако даље... И рекао је да би, у случају да сви заврше са истим бројем грен слем титула, Ђоковића требало сматрати најбољим јер је морао да игра против кактуса, а Надал и Федерер су играли против љиљана, цветова…", причао је репортер у даху.

"Цитирали сте га? Заиста? То је рекао?", збуњено је упитао Ђоковић.

"Ви сте играли против кактуса, јер сте морали да играте са Надалом и Федерером", понудио је кратко објашњење репортер.

"У пустињи?", питао га је најбољи спортиста света за прошлу годину.

"У пустињи".

"Без воде?", надовезао се.

"Да. Остали су морали да играју против љиљана, а то су цветови", још једном је новинар понудио контекст.

"Одакле да почнем?", слегао је раменима Ђоковић и тада је уследило наредно питање…

И даље чекамо да се појави видео запис са Ђоковићеве конференције за медије, али према првим наговештајима - могуће да је питање поставио исти (италијански) репортер, којем је Новак зимус у Мелбурну и одговорио: 

"Нот то бааад".

ЂОКОВИЋ: ИМАО САМ МАЊЕ ПАЖЊЕ, ТО  МЕ ЈЕ МОТИВИСАЛО

"Било је много теже него што је то резултат показао", рекао је Ђоковић у наставку конференције.

"Веома ме радује јер сам победио у три сета јер су временски услови изазовни и није било пожељно проводити превише времена на терену. Требало ми је време да пробијем отпор јер је противник играо добро од почетка. Пријатно ме је изненадио својом чврстином. Како је меч одмицао тако сам се осећао комфорније".

Наредни ривал биће му немачки тенисер Јан-Ленард Штруф.

"Његов меч са Борном Ћорићем је био изузетно напет и узбудљив. Такви су изврсни за гледање. Веома болан пораз за Ћорића. Штруф је показао менталну чврстину када се ломио резултат, сервирао је изврнсно. То је његово најјаче оружје јер је висок и снажан. Нема проблем да изађе на мрежу, преузима контролу и излази на мрежу. Верујем да ће сличну тактику примени против мене. Трудићу се да боље заштитим основну линију", навео је први носилац.

Ђоковић је упитан за мишљење о изјави његовог пријатеља и ривала, Ива Карловића, који је реније током недеље изјавио "да би српски тенисер био сматран највећим у историји да није из Источне Европе".

"Данас је другачија ситуација јер сам резултатима заслужио поштовање и више пажње од целокупног спортског света. Чињеница је да сам имао други третман, вероватно због земље и дела света из ког долазим. Мање сам имао пажње, подршке, медијске и спонзорске. То ме је још више мотивисало. Не желим да се жалим или плачем над својом судбином, напротив, баш ми је драго што је тако било. То ми је дозволило да крчим пут који ме је довео до овде", рекао је тенисер са 15 грен слем титула који на текућем Ролан Гаросу има прилику да други пут у каријери постане шампион сва четири "мејџора" у исто време.

"Погледајте моју каријеру у последњих 15 година. Било ми је најбитније да извучем највишу могућу мотивацију и снагу да победим тениски меч и направим изврсну светску каријеру. У томе сам успео. Споредне ствари... То је саставни део мог карактера и бренда. Цео мој тим учествује у изградњи тога. Трудили смо се да изградимо бренд који је препознатљив, који има своје вредности и карактеристике које препознаје спонзор који ће ми постати парнер у животу. Не мислим да сам у дефициту. Ствари су баш онакве кавке треба да буду", додао је скромно Новак.

Он ће против Штруфа играти у понедељак, четвртфинала у његовој половини жреба заказана су за среду, полуфинала су у петак, а мушко финале у недељу. Новак је прошле сезоне испао од Марка Чекината у четвртфиналу и брани 360 од могућих 2.000 бодова, колико ће освојити нови шампион другог грен слема сезоне.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар