„Осиромашио“ ПИО за пола милиона

У србачкој општини живе само четири партизана, учесника Другог свјетског рата. Медју њима је и 92. годишњи Дане Давидовић, који са двије године младјом супругом Маром живи у селу Каоцима недалеко Српца. Његов ратни пут, како каже, био је веома тежак. У последњој деценији животног вијека, вријеме углавном испуњава успоменама из прошлости.

Република Српска 31.05.2019 | 22:01
„Осиромашио“ ПИО  за пола милиона
Није старина Дане занимљив само по дуговјечности и ратној прошлости. Он је рекордер у србачкој општини, а можда и у Републици Српској, јер  59 година прима пензију. То је и био повод да га посјете новинари и на лицу мјеста увјере у тај податак.  Неки израчунаше да је  овај „партизан“  примио 650 пензија  и тако  „осиромашио“  пензијски фонд  бивше Југославије, односно Босне и Херцеговине и Републике Српске за око пола милиона марака.

Дане Давидовић је отишао  у инвалидску пензију  давне 1960. године када је имао непуних 33. године живота. И то заслужено. У рату је два пута рањаван, а и послије рата био је веома активан у друштвеном животу.

„Први пут  сам рањен 1944. године у Оџаку на Сави. Добили смо  задатак да неутралишемо једно непријатељско упориште. Убацио сам једну бомбу у објекат из кога су усташе дјеловале, али другу нисам успио, јер су ме погодила два метка у главу. Остао сам без ока, а  тешко рањеног пребацили су ме воловским колима у болницу у Славонском Броду, кога смо претходно ослободили“, прича  Дане. Други пут је било још теже, рањено је неколико бораца  из нехата.

„Командир нас  окупио да упозна како се испаљује граната.  Погрешно је поставио и активирао гранату, тако да смо готово сви били рањени од гелера. Било је страшно““, додаје  Давидовић.

По одласку у пензију, Дане се активирао у  СУБНОР-у, а један мандат је, каже,  био и на челу  Удружења пензионера у Српцу.Са супругом Маром  стекао је кћерку Гордану, затим унучад Наташу и Бранка,  праунуке Николину и Ану, а од Ане и чукунунуче двогодишњу Ену.



„Када се Ена родила отишли смо на бабине по нашем старом, традиционалном обичају. Корпа са погачом, питом, печеним пилетом,  уштипцима и свакако не малим  новчаним даром“,  каже Мара и додаје да су им  дјеца  све у животу и велика радост када додју. Године чине своје, Дане се тешко креће,  слабије чује и види. Али је  још увијек  ведра духа и спреман да угости и своје доживљаје пренесе добронамјерним људима, нарочито младима. Обрадовао се и доласку синовца Богдана Давидовића, који је недавно, као потомак, изабран за предсједника србачког СУБНОР-а коме је задатак да чува  успомену на оне који су се борили против фашизма .

У Српској шеснаест пензионера   - стогодишњака

Према  подацима  објављеним  у децембру 2018. године,  на списку ПИО Републике Српске било је 16 пензионера  који  имају преко 100 година, од којих је тринаест жена и три мушкарца.  Пензионерка Б.Д.  уживала је пензију 60 година, а   Ж.А. 59 година као и  Дане Давидовић. У Републици Српској пензију ужива 12 стогодишњака,  три у Србији и један у Хрватској.

(БН/С. К.)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

31.05.2019 20:20

Фин текст, цеститке за деду, да је узива јос година и година.....свака цаст и новинару на финој теми....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин Партидјано

31.05.2019 22:02

да ли сте упознали устасу , неког Пеју...прица се да је убијо и србадију и партизане ко муве.

Name

Па

31.05.2019 20:49

То је то. Није битно колика је пензија него колико је користиш. На здравље ти било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудиме

31.05.2019 21:53

да наси градски оци нису изјавили да је он крив због дугих примања сто ми нисмо постали свајцарска???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

31.05.2019 23:00

Чуј колико је партизан мазно пензија?хахаха Па има ли предсједница Жељка какву службу која елиминира овакве случајеве?За младе знамо да Миле има службу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.05.2019 23:26

Да зна са парама, данас би био богат цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНДИРЕКТ

01.06.2019 09:38

Одкуд ти знас гдје леже паре?!

Name

Коњ

01.06.2019 14:48

Не би он њу дуго узивао да је била ова (политицка братија) на целу.

Name

Цуба Либре

01.06.2019 10:23

Мислим да је овај деда један од главних криваца за лошу финанцијску ситуацију у Српској. Чека се саопштење из ресорног министарства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван Воркаић

01.06.2019 22:35

Цудни су ми неки коментари, нека Бог позиви ову легенду јос пуно година и нека колико толико узива у заслузеној пензији, зовот је један и сваком је мио, не требамо бити љубоморни. Поздрав за дједа и дрзи се старино.

ОДГОВОРИТЕ