„Osiromašio“ PIO za pola miliona

U srbačkoj opštini žive samo četiri partizana, učesnika Drugog svjetskog rata. Medju njima je i 92. godišnji Dane Davidović, koji sa dvije godine mladjom suprugom Marom živi u selu Kaocima nedaleko Srpca. Njegov ratni put, kako kaže, bio je veoma težak. U poslednjoj deceniji životnog vijeka, vrijeme uglavnom ispunjava uspomenama iz prošlosti.

Republika Srpska 31.05.2019 | 22:01
„Osiromašio“ PIO  za pola miliona
Nije starina Dane zanimljiv samo po dugovječnosti i ratnoj prošlosti. On je rekorder u srbačkoj opštini, a možda i u Republici Srpskoj, jer  59 godina prima penziju. To je i bio povod da ga posjete novinari i na licu mjesta uvjere u taj podatak.  Neki izračunaše da je  ovaj „partizan“  primio 650 penzija  i tako  „osiromašio“  penzijski fond  bivše Jugoslavije, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Srpske za oko pola miliona maraka.

Dane Davidović je otišao  u invalidsku penziju  davne 1960. godine kada je imao nepunih 33. godine života. I to zasluženo. U ratu je dva puta ranjavan, a i poslije rata bio je veoma aktivan u društvenom životu.

„Prvi put  sam ranjen 1944. godine u Odžaku na Savi. Dobili smo  zadatak da neutrališemo jedno neprijateljsko uporište. Ubacio sam jednu bombu u objekat iz koga su ustaše djelovale, ali drugu nisam uspio, jer su me pogodila dva metka u glavu. Ostao sam bez oka, a  teško ranjenog prebacili su me volovskim kolima u bolnicu u Slavonskom Brodu, koga smo prethodno oslobodili“, priča  Dane. Drugi put je bilo još teže, ranjeno je nekoliko boraca  iz nehata.

„Komandir nas  okupio da upozna kako se ispaljuje granata.  Pogrešno je postavio i aktivirao granatu, tako da smo gotovo svi bili ranjeni od gelera. Bilo je strašno““, dodaje  Davidović.

Po odlasku u penziju, Dane se aktivirao u  SUBNOR-u, a jedan mandat je, kaže,  bio i na čelu  Udruženja penzionera u Srpcu.Sa suprugom Marom  stekao je kćerku Gordanu, zatim unučad Natašu i Branka,  praunuke Nikolinu i Anu, a od Ane i čukununuče dvogodišnju Enu.„Kada se Ena rodila otišli smo na babine po našem starom, tradicionalnom običaju. Korpa sa pogačom, pitom, pečenim piletom,  uštipcima i svakako ne malim  novčanim darom“,  kaže Mara i dodaje da su im  djeca  sve u životu i velika radost kada dodju. Godine čine svoje, Dane se teško kreće,  slabije čuje i vidi. Ali je  još uvijek  vedra duha i spreman da ugosti i svoje doživljaje prenese dobronamjernim ljudima, naročito mladima. Obradovao se i dolasku sinovca Bogdana Davidovića, koji je nedavno, kao potomak, izabran za predsjednika srbačkog SUBNOR-a kome je zadatak da čuva  uspomenu na one koji su se borili protiv fašizma .

U Srpskoj šesnaest penzionera   - stogodišnjaka

Prema  podacima  objavljenim  u decembru 2018. godine,  na spisku PIO Republike Srpske bilo je 16 penzionera  koji  imaju preko 100 godina, od kojih je trinaest žena i tri muškarca.  Penzionerka B.D.  uživala je penziju 60 godina, a   Ž.A. 59 godina kao i  Dane Davidović. U Republici Srpskoj penziju uživa 12 stogodišnjaka,  tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj.

(BN/S. K.)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Re

31.05.2019 22:20

Fin tekst, cestitke za dedu, da je uziva jos godina i godina.....svaka cast i novinaru na finoj temi....

ODGOVORITE
Name

Gospodin Partidjano

01.06.2019 00:02

da li ste upoznali ustasu , nekog Peju...prica se da je ubijo i srbadiju i partizane ko muve.

Name

Па

31.05.2019 22:49

То је то. Није битно колика је пензија него колико је користиш. На здравље ти било.

ODGOVORITE
Name

Cudime

31.05.2019 23:53

da nasi gradski oci nisu izjavili da je on kriv zbog dugih primanja sto mi nismo postali svajcarska???

ODGOVORITE
Name

Mile

01.06.2019 01:00

Čuj koliko je partizan mazno penzija?hahaha Pa ima li predsjednica Željka kakvu službu koja eliminira ovakve slučajeve?Za mlade znamo da Mile ima službu....

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.06.2019 01:26

Da zna sa parama, danas bi bio bogat covjek.

ODGOVORITE
Name

INDIREKT

01.06.2019 11:38

Odkud ti znas gdje leže pare?!

Name

Konj

01.06.2019 16:48

Ne bi on nju dugo uzivao da je bila ova (politicka bratija) na celu.

Name

Cuba Libre

01.06.2019 12:23

Mislim da je ovaj deda jedan od glavnih krivaca za lošu financijsku situaciju u Srpskoj. Čeka se saopštenje iz resornog ministarstva...

ODGOVORITE
Name

Stevan Vorkaić

02.06.2019 00:35

Cudni su mi neki komentari, neka Bog pozivi ovu legendu jos puno godina i neka koliko toliko uziva u zasluzenoj penziji, zovot je jedan i svakom je mio, ne trebamo biti ljubomorni. Pozdrav za djeda i drzi se starino.

ODGOVORITE