Треба створити услове за развој

Колико се урадило и шта се планира урадити како би се помогло Републици Српској и њеним грађанима?  Није довољно формирати Одјељење за сарадњу са дијаспором него треба створити услове за улагање у Републику Српску.

Република Српска 31.05.2019 | 19:39
Треба створити услове за развој
У Бањалуци је данас завршен други Форум дијаспоре, који је организован под покровитељством предсједника Републике Српске. Током дводневних састанака, више од 200 учесника из 30 земаља дискутовало је о темама које су од интереса за Српску и њену дијаспору.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС формирало је Одјељење за сарадњу са дијаспором, које ће радити на спровођењу Стратегије за сарадњу са дијаспором Српске чији би принципи требали помоћи развоју Републике Српске.

"Нека су четити кључна правца којима треба да се развија ова Стратегија. Прије свега очување националног идентитета, економска сарадња, сарадња у области информационих технологија, области спорта и културе и јача сарадња институција Републике Српске са дијаспором, како на локалном тако и на републичком нивоу", каже министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

Чињеница је да српска дијаспора броји око милион и по људи, жељних бољих услова живота, које им балканска земља није пружила. Студенти са ових простора, који су тренутно у иностранству тачно знају шта држава треба дати својој дјеци, како би их или привукла да се врате, или једноставно спријечила да оду.

"Велики проблем јесте што се млади плаше да буду незапослени, да их довољно не цијене у нашој држави и да ето њихово студирање буде узалудно, тако што ће се вратити у Србију и неће имати посао. Сматрам да држава треба само да подстакне младе да се врате, да знају да ће бити добродошли у њиховим матичним државама и да ће бити награђени за њихов мукотрпан труд", наводи Катарина Грек, потпредсједник организације српских студената у иностранству.

- Српска дијаспора јесте потенцијал и сигурно је да постоје они који би радо инвестирали у Републику Српску, поручује министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Међутим, он додаје да прије него што се ступи у контакт са тим људима, неопходно је створити услове за улагања.

"Не можемо очекивати да с неповољним амбијентом, лошим правосуђем и правном несигурношћу дозовемо људе и да они дођу само зато што су из Републике Српске. Дакле, прије свега да би се имало више ефекта на приближавање људи из дијаспоре Републици Српској треба поправити услове овдје", каже Црнадак.

Своја мишљења, савјете и рјешења за развој Републике Српске на дводневном форуму излагало је 200 учесника. Да ли су надлежни чули то што су они имали да кажу, остаје да се види. У међувремену, становништво, без обзира на године масовно одлази у обећане земље, а тренутно највише у Њемачку, Аустрију, земље Скандинавије, или Америку.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

грађанин рс

31.05.2019 17:41

не дајте лоповима, само њих тиме соколите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма.да

31.05.2019 18:04

Бас цемо ми донијети теско зарадјени новац из вана да га нерадници и лопови крцме по РС-у.Волимо ову земљу,ал политика владајуцег снсд која убија дјецу и то оправдава странацком поданосцу,не постује крв и дијелове тијела оних који су те исте дали да би је створили,не постовање родитеља и породице,супруга и дјеце моји су дали зивоте за нењно стварање неце и.не мозе привуци нас из дијаспоре.Нас је двадесетогодисња пљацка и не правда Додика и његових партијских цланова и отјерала одавде.Док год Додик и ови око њега воде Републику Српску нас неце и улагања неце бити.Цак нас и у Аустрији после овог гледају другације.

Name

ТИТО

31.05.2019 18:20

ЈАДНА ДИЈАСПОРА СТО ДОЛАЗИ ДАЈИ ЛЕВАТИ КРИМИНАЛЦИ КАО БИСЕРК ВИСКОВИЦ И ДОДИК БУДИЛЕ СЛУГЕ ЦРНОМ АРАПИНУ НЕГО КРИМИНАЛЦИМА У РС

Name

Бољи живот

31.05.2019 20:08

Свој жуљ дати секти Милорада Додика!?Да,да ево трчимо,само што нисмо стигли.Марш стоко!!!

Name

Ре

31.05.2019 22:12

СТО ПРАВЕ ПЛАН КАКО ОПЉАЦКАТИ ДИАСПОРУ. хахаха

Name

Дијаспоро

31.05.2019 23:11

Сви ви саљете паре родбини, а тиме индиректно и Додику.

Name

Никад висе, Бозе сацувај

01.06.2019 06:45

Исту прицу понављате вец 14 година. Исти ликови (неспосони), иста (празна) прица, иста (лазна) обецања, исти (преписани) реферати, исте (одвратне) фаце. Засто не казете колико сте инвеститора из дијаспоре отјерали, а који су вец били досли да инвестирају, и инвестирали

Name

Никола Тесла

31.05.2019 17:52

Хм ,Добро се сјецам тога времена !

ОДГОВОРИТЕ
Name

курда

31.05.2019 18:39

коме овим пљацкаросима дати свој зној да се они масте испод сатора и да наставе по старом систему е неце тог филма видјет ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рум плоцица

31.05.2019 18:48

Ко је луд да улазе у Планету црвених мајмуна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

31.05.2019 19:19

Зивимо у капитализму гдје владају комунисти. Сваста се издесавало у задњих тридесетак година.

Name

Весна

31.05.2019 21:16

Па казу да смо били способни...не би морали ици у друге земље "кору круха тразити". Па да овако неспособни доносимо новац на располагање...јер смо неспособни или мозе се реци помало неподобни ( кад окусис праву демократију, знас гдје она не постоји). Нек Вам улазе Неоелита!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.05.2019 23:20

Треба и радити несто по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

01.06.2019 06:52

ДИЈАСПОРО ЦУВАЈ ТЕ СЕ БИЦЕТЕ ИЗВАРАНИ ОВДЕ СУ ПРЕВАРАТИ НЕИВЕСТИРАЈТЕ НОСИЦЕТЕ ГАЦЕ НА СТАПУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 21:02

Каква дијаспора какви бакрачи какве инвестиције. Поверење је изгубљено одавно а приче ових супљака су огавне.

Name

Демагогија и блеф

02.06.2019 06:23

Дијаспора је стара српска ријеч. Аутентична, аутохтона, базична, јединствена, непоновљива. На Балкан је донесоше стара српска племена из својих бивших постојбина, приликом сеобе са осталим антима. И вијековима је љубоморно чувалии и сачували, штитили и тетошили од изазова и насртаја разноразних српских душмана кроз историју. Примирила се нарочито за отоманског ропства, јер су управо османлије жестоко и крвожедно кидисале да је дефинитивно униште и трагове јој затру. Преживи она све то. Покољења је сачуваше за будуће нараштаје и ево, као феникс се издиже и заблиста неким новим сјајем, захваљујући управо овима на сликама што се са њом сликоваше. Нека живи и траје та стара српска ријеч, та дијаспора, што нас је одржала. И зато јој и слава и хвала.

ОДГОВОРИТЕ