Treba stvoriti uslove za razvoj

Koliko se uradilo i šta se planira uraditi kako bi se pomoglo Republici Srpskoj i njenim građanima?  Nije dovoljno formirati Odjeljenje za saradnju sa dijasporom nego treba stvoriti uslove za ulaganje u Republiku Srpsku.

Republika Srpska 31.05.2019 | 19:39
Treba stvoriti uslove za razvoj
U Banjaluci je danas završen drugi Forum dijaspore, koji je organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske. Tokom dvodnevnih sastanaka, više od 200 učesnika iz 30 zemalja diskutovalo je o temama koje su od interesa za Srpsku i njenu dijasporu.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS formiralo je Odjeljenje za saradnju sa dijasporom, koje će raditi na sprovođenju Strategije za saradnju sa dijasporom Srpske čiji bi principi trebali pomoći razvoju Republike Srpske.

"Neka su četiti ključna pravca kojima treba da se razvija ova Strategija. Prije svega očuvanje nacionalnog identiteta, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti informacionih tehnologija, oblasti sporta i kulture i jača saradnja institucija Republike Srpske sa dijasporom, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou", kaže ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Činjenica je da srpska dijaspora broji oko milion i po ljudi, željnih boljih uslova života, koje im balkanska zemlja nije pružila. Studenti sa ovih prostora, koji su trenutno u inostranstvu tačno znaju šta država treba dati svojoj djeci, kako bi ih ili privukla da se vrate, ili jednostavno spriječila da odu.

"Veliki problem jeste što se mladi plaše da budu nezaposleni, da ih dovoljno ne cijene u našoj državi i da eto njihovo studiranje bude uzaludno, tako što će se vratiti u Srbiju i neće imati posao. Smatram da država treba samo da podstakne mlade da se vrate, da znaju da će biti dobrodošli u njihovim matičnim državama i da će biti nagrađeni za njihov mukotrpan trud", navodi Katarina Grek, potpredsjednik organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

- Srpska dijaspora jeste potencijal i sigurno je da postoje oni koji bi rado investirali u Republiku Srpsku, poručuje ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Međutim, on dodaje da prije nego što se stupi u kontakt sa tim ljudima, neophodno je stvoriti uslove za ulaganja.

"Ne možemo očekivati da s nepovoljnim ambijentom, lošim pravosuđem i pravnom nesigurnošću dozovemo ljude i da oni dođu samo zato što su iz Republike Srpske. Dakle, prije svega da bi se imalo više efekta na približavanje ljudi iz dijaspore Republici Srpskoj treba popraviti uslove ovdje", kaže Crnadak.

Svoja mišljenja, savjete i rješenja za razvoj Republike Srpske na dvodnevnom forumu izlagalo je 200 učesnika. Da li su nadležni čuli to što su oni imali da kažu, ostaje da se vidi. U međuvremenu, stanovništvo, bez obzira na godine masovno odlazi u obećane zemlje, a trenutno najviše u Njemačku, Austriju, zemlje Skandinavije, ili Ameriku.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

građanin rs

31.05.2019 17:41

ne dajte lopovima, samo njih time sokolite.

ODGOVORITE
Name

Ma.da

31.05.2019 18:04

Bas cemo mi donijeti tesko zaradjeni novac iz vana da ga neradnici i lopovi krcme po RS-u.Volimo ovu zemlju,al politika vladajuceg snsd koja ubija djecu i to opravdava stranackom podanoscu,ne postuje krv i dijelove tijela onih koji su te iste dali da bi je stvorili,ne postovanje roditelja i porodice,supruga i djece moji su dali zivote za nenjno stvaranje nece i.ne moze privuci nas iz dijaspore.Nas je dvadesetogodisnja pljacka i ne pravda Dodika i njegovih partijskih clanova i otjerala odavde.Dok god Dodik i ovi oko njega vode Republiku Srpsku nas nece i ulaganja nece biti.Cak nas i u Austriji posle ovog gledaju drugacije.

Name

TITO

31.05.2019 18:20

JADNA DIJASPORA STO DOLAZI DAJI LEVATI KRIMINALCI KAO BISERK VISKOVIC I DODIK BUDILE SLUGE CRNOM ARAPINU NEGO KRIMINALCIMA U RS

Name

Bolji život

31.05.2019 20:08

Svoj žulj dati sekti Milorada Dodika!?Da,da evo trčimo,samo što nismo stigli.Marš stoko!!!

Name

Re

31.05.2019 22:12

STO PRAVE PLAN KAKO OPLJACKATI DIASPORU. hahaha

Name

Dijasporo

31.05.2019 23:11

Svi vi saljete pare rodbini, a time indirektno i Dodiku.

Name

Nikad vise, Boze sacuvaj

01.06.2019 06:45

Istu pricu ponavljate vec 14 godina. Isti likovi (nesposoni), ista (prazna) prica, ista (lazna) obecanja, isti (prepisani) referati, iste (odvratne) face. Zasto ne kazete koliko ste investitora iz dijaspore otjerali, a koji su vec bili dosli da investiraju, i investirali

Name

Nikola Tesla

31.05.2019 17:52

Hm ,Dobro se sjecam toga vremena !

ODGOVORITE
Name

kurda

31.05.2019 18:39

kome ovim pljackarosima dati svoj znoj da se oni maste ispod satora i da nastave po starom sistemu e nece tog filma vidjet uskoro

ODGOVORITE
Name

Rum plocica

31.05.2019 18:48

Ko je lud da ulaze u Planetu crvenih majmuna?

ODGOVORITE
Name

Tacno

31.05.2019 19:19

Zivimo u kapitalizmu gdje vladaju komunisti. Svasta se izdesavalo u zadnjih tridesetak godina.

Name

Vesna

31.05.2019 21:16

Pa kazu da smo bili sposobni...ne bi morali ici u druge zemlje "koru kruha traziti". Pa da ovako nesposobni donosimo novac na raspolaganje...jer smo nesposobni ili moze se reci pomalo nepodobni ( kad okusis pravu demokratiju, znas gdje ona ne postoji). Nek Vam ulaze Neoelita!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.05.2019 23:20

Treba i raditi nesto po tom pitanju.

ODGOVORITE
Name

E

01.06.2019 06:52

DIJASPORO CUVAJ TE SE BICETE IZVARANI OVDE SU PREVARATI NEIVESTIRAJTE NOSICETE GACE NA STAPU

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 21:02

Kakva dijaspora kakvi bakrači kakve investicije. Poverenje je izgubljeno odavno a priče ovih supljaka su ogavne.

Name

Demagogija i blef

02.06.2019 06:23

Dijaspora je stara srpska riječ. Autentična, autohtona, bazična, jedinstvena, neponovljiva. Na Balkan je donesoše stara srpska plemena iz svojih bivših postojbina, prilikom seobe sa ostalim antima. I vijekovima je ljubomorno čuvalii i sačuvali, štitili i tetošili od izazova i nasrtaja raznoraznih srpskih dušmana kroz istoriju. Primirila se naročito za otomanskog ropstva, jer su upravo osmanlije žestoko i krvožedno kidisale da je definitivno unište i tragove joj zatru. Preživi ona sve to. Pokoljenja je sačuvaše za buduće naraštaje i evo, kao feniks se izdiže i zablista nekim novim sjajem, zahvaljujući upravo ovima na slikama što se sa njom slikovaše. Neka živi i traje ta stara srpska riječ, ta dijaspora, što nas je održala. I zato joj i slava i hvala.

ODGOVORITE