Фудбал и бизнис: Приход рекордних 28 милијарди евра!

Приходи европског фудбалског тржишта порасли су за 11 одсто у односу на претходну годину.

Фудбал 30.05.2019 | 15:42
Фудбал и бизнис: Приход рекордних 28 милијарди евра!
Европско фудбалско тржиште приходовало је 2018. године рекордних 28 милијарди евра захваљујући пет најјачих лига, пише у извештају који је објавила ревизорска кућа Дилојт (Делоитте).

Према 28. годишњем прегледу финансија у фудбалу Сектора за анализу спортског пословања те компаније, приходи европског фудбалског тржишта порасли су за 11 одсто у односу на претходну годину.

Само пет најјачих лига повећало је приходе за чак шест одсто.

"Ако изузмемо циклични утицај финала турнира националних тимова УЕФА и ФИФА, били смо сведоци раста прихода сваке од ових 18 година колико обрачунавамо обим европског фудбалског тржишта. Пошто пренос фудбалских утакмица уживо остаје један од најтраженијих видова забаве и за гледаоце и за емитере, као и једна од најужаренијих тема на друштвеним мрежама, очекујемо да се овакав раст настави", изјавио је Ден Џоунс из Дилојта.

Оперативни профит немачке Бундеслиге порастао је за девет одсто, а италијанске Серије А за осам.

По профиту води Премијер лига, док се немачко и шпанско првенство, како се наводи, "упорно боре" за друго место.

"Немачка је засенила Шпанију након почетка новог четворогодишњег откупа права на пренос утакмица. Очекујемо да Немачка задржи статус друге лиге с највећим приходима у следећем издању, а Примера би евентуално могла да је поново претекне у сезони 2019/202", додао је Џоунс.

Бундеслига је претекла Примеру захваљујући откупу нових права преноса, иако је шпанско првенство први пут прешло три милијарде евра.

Италијанско првенство "се мучи да одржи корак", али се очекује да напредује у наредном извештају због преласка Кристијана Роналда из Реал Мадрида у Јувентус прошлог лета.

Француска лига је смањила приход од ТВ права и спонзорства и налази се на петом месту у Европи.

Од европских фудбалских лига које се налазе иза “велике петорке”, Премијер лига Русије је на шестом месту претекла турску Суперлигу.

"Светско првенство у фудбалу одржано у Русији 2018. године посредно је и непосредно ојачало приходе на европском фудбалском тржишту. Услед овога, утицај ФИФА, УЕФА и националних фудбалских савеза довео је до пораста европског фудбалског тржишта за 75 одсто, и то са 2,4 милијарде евра у сезони 2016/2017. на 4,2 милијарде евра у сеозони 2017/2018.”, рекао је руководилац Дилојта Сем Бур.

Дилојт очекује да се фудбалског првенство Турске врати 2020. године на шесто место по висини прихода.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар