Fudbal i biznis: Prihod rekordnih 28 milijardi evra!

Prihodi evropskog fudbalskog tržišta porasli su za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Fudbal 30.05.2019 | 15:42
Fudbal i biznis: Prihod rekordnih 28 milijardi evra!
Evropsko fudbalsko tržište prihodovalo je 2018. godine rekordnih 28 milijardi evra zahvaljujući pet najjačih liga, piše u izveštaju koji je objavila revizorska kuća Dilojt (Deloitte).

Prema 28. godišnjem pregledu finansija u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanja te kompanije, prihodi evropskog fudbalskog tržišta porasli su za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Samo pet najjačih liga povećalo je prihode za čak šest odsto.

"Ako izuzmemo ciklični uticaj finala turnira nacionalnih timova UEFA i FIFA, bili smo svedoci rasta prihoda svake od ovih 18 godina koliko obračunavamo obim evropskog fudbalskog tržišta. Pošto prenos fudbalskih utakmica uživo ostaje jedan od najtraženijih vidova zabave i za gledaoce i za emitere, kao i jedna od najužarenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo da se ovakav rast nastavi", izjavio je Den Džouns iz Dilojta.

Operativni profit nemačke Bundeslige porastao je za devet odsto, a italijanske Serije A za osam.

Po profitu vodi Premijer liga, dok se nemačko i špansko prvenstvo, kako se navodi, "uporno bore" za drugo mesto.

"Nemačka je zasenila Španiju nakon početka novog četvorogodišnjeg otkupa prava na prenos utakmica. Očekujemo da Nemačka zadrži status druge lige s najvećim prihodima u sledećem izdanju, a Primera bi eventualno mogla da je ponovo pretekne u sezoni 2019/202", dodao je Džouns.

Bundesliga je pretekla Primeru zahvaljujući otkupu novih prava prenosa, iako je špansko prvenstvo prvi put prešlo tri milijarde evra.

Italijansko prvenstvo "se muči da održi korak", ali se očekuje da napreduje u narednom izveštaju zbog prelaska Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus prošlog leta.

Francuska liga je smanjila prihod od TV prava i sponzorstva i nalazi se na petom mestu u Evropi.

Od evropskih fudbalskih liga koje se nalaze iza “velike petorke”, Premijer liga Rusije je na šestom mestu pretekla tursku Superligu.

"Svetsko prvenstvo u fudbalu održano u Rusiji 2018. godine posredno je i neposredno ojačalo prihode na evropskom fudbalskom tržištu. Usled ovoga, uticaj FIFA, UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza doveo je do porasta evropskog fudbalskog tržišta za 75 odsto, i to sa 2,4 milijarde evra u sezoni 2016/2017. na 4,2 milijarde evra u seozoni 2017/2018.”, rekao je rukovodilac Dilojta Sem Bur.

Dilojt očekuje da se fudbalskog prvenstvo Turske vrati 2020. godine na šesto mesto po visini prihoda.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar