ЛЕ - финале: Пехар стиже у Лондон, али - у који крај?

Градски ривали Арсенал и Челси од 21. 00 у Бакуу играју за трофеј Лиге Европе.  Финале после којег више ништа неће бити исто. . .  Плави и Тобџије у Бакуу одлучују о другом по важности трофеју у европском клупском фудбалу.

Фудбал 29.05.2019 | 16:22
ЛЕ - финале: Пехар стиже у Лондон, али - у који крај?
Хоће ли се трофеј Лиге шампиона славити у северном или централном делу Лондона? 

Сазнаћемо после вечерашњег дуела градских ривала Челсија и Арсенала, који се од 21.00 игра у Бакуу, уз пренос на ТВ Арена Спорт.

Пехар другог по снази европског такмичења представљао би спас сезоне и за једне и за друге, с тим да би Арсеналу донео и пласман у Лигу шампиона, јер "тобџије" то нису успеле преко Премијер лиге, за разлику од "плаваца".

Добра ствар за Арсенал е што на клупи има човека који зна како се подиже пехар Лиге Европе - Унаја Емерија, троструког победника са Севиљом, док на другој страни Маурицио Сари нема трофеј у 29-годишњој тренерској каријери.

Уз то, Италијан је пред растанком са "плавцима" и већ се увелико прича о његовом повратку у домовину, у Јувентус.

"Желим да мислим само о финалу. Уговор са Челсијем ме везује још две године и сад није моменат да се прича о било чему другом. Желимо да освојимо трофеј", рекао је Сари уочи утакмице у Азербејџану.

Да није баш идеална атмосфера у Челсију показује и сукоб саиграча Давида Луиза и Гонзала Игуаина на последњем тренингу.

Специјалиста за Лигу Европе, Баскијац Емери, оптимиста је пред меч на Олимпијском стадиону у Бакуу.

"Верујем у тим, можемо да узмемо пехар и вратимо се у Лигу шампиона. Шансе су исте као када смо кренули, биће јако тешко. Испред нас је велики изазов и одговорност", истакао је Емери.

Подсетимо, због политичких односа Јерменије и Азербејџана, везиста Арсенала Хенрих Мхитаријан није допутовао са саиграчима у Баку, а због повреда су ван тима Арон Рамзи и Ектор Бељерин. 

Челси је ослабљен за повређене Н'Голоа Кантеа и Рубена Лофтус-Чика.

Читава сезона је стала у само једну утакмицу. Њена важност је огромна за Арсенал и Челси, сваком из својих разлога. За Тобџије је битка на све или ништа, битка која одлучује о пласману у Лигу шампиона, док би у Челсију могла да одлучује на утрашње ствари у свлачионици, пре свега на статус Мауриција Сарија.

Унај Емери је пред почетак своје прве сезоне нагласио да је примарни циљ Арсенала пласман међу четири најбоље екипа у Премијер лиги. Тај циљ није испуњен, али се дошло до могућности да се до њега ипак дође околним путем. Победа би донела европски трофеј и надмашила испланирана очекивања пред почетак сезоне.

"Наша могућност је да освојимо трофеј и играмо Лигу шампиона. Сада могу да кажем исто што сам рекао и на почетку сезоне. Биће тешко. Можемо да будемо срећни због изазова који је пред нама, а онда са великом одговорношћу да пробамо да то и остваримо", поручио је Емери.

Са друге стране, ако трофеј оде на другу страну, читава сезона и учинак шпанског стратега би могли да буду предмет расправе. Пораз би учинио да клуб за Емирата и трећу годину узастопно остане без пласмана у елитно клупско такмичење. То би била најдужа пауза Тобџија још од сезоне 1997/1998.

САРИ И РАМАДАНИ ПОСЛЕ ФИНАЛА СА ГРАНОВСКАЈОМ

Маурицио Сари је током читаве сезоне улазио у непријатне ситуације, сваки пут мимо своје воље, али је на крају оствараио можда и више него што су многи предвиђали тамо пред крај прошле године. Челси нема оптерећење звано Лига шампиона, пошто је тај циљ већ остварен, али је мотивација због могућности да се освоји велики европски трофеј изузетно велика.

Италијан има унутрашње проблеме у свлачионици. Еден Азар је главом већ у Реал Мадриду, а није разјашњена ни његова будућност. Некако су га сви и мимо његове воље преселили у Јувентус. Желео је пре финала да одради разговоре са челницима клуба, али ће тај састанак са директорком Грановскајом и његовим менаџером Фалијем Рамаданијем бити одрађен након финалне утакмице.

Сари се тренерским послом бави 29 година, водио је 19 различитих клубова, али није успео да освоји ниједан трофеј. Први за који се борио ове сезоне је изгубио и то у несрећном финалу Лига купа од Манчестер Ситија. Челници Јувентуса чекају финале пада да крену у коначни напад на искусног Наполитанца.

"Желим да размишљам само о финалу. Имам уговор на још две године, сада није тренутак да разговарамо о томе. Наше жеље су да славимо у финалу, имам 22 дивна човека и играча у својим редовима. Заиста сам срећан, морам то узети у обзир када је у питању будућност. Морам да узмем у обзир да волим енглески фудбал и Премијер лигу", рекао је Сари.

ОПРОШТАЈ ЕДЕНА АЗАРА

Еден Азар током ове сезоне није крио да је Маурицио Сари један од најбољих тренера са којим је радио у својој каријери. Истицао је да имају исте погледе на фудбал, што је на крају резултирало и тим да има једну од најуспешнијих сезона у клубу од свог доласка.

Али, време за растанак се примакло и Белгијанац неће пропустити прилику да овог лета потпише за Реал Мадрид. Бољи тренутак за опроштај од оног са освајањем европског трофеја неће бити.

"У питању је европско такмичење које је важно за мене, клуб, менаџере, навијаче. Само желим да освојим трофеј. Није битно да ли ћу постићи гол или не. Ако то буде моја последња утакмица надам се да ћу се опростити са трофејом у рукама", рекао је Азар.

Белгијанац је у редове Плаваца стигао 2012. године за обештећење од 35.000.000 евра, а у протеклих седам година освојио је две шампионске титуле, један ФА куп, један Лига куп и Лигу Европе у сезони 2012/2013.

ЕМЕРИ КРИЈЕ АДУТЕ, САРИЈЕВ ПРОБЛЕМ - КАНТЕ

Унај Емери уочи финала није желео да открива своје адуте. Једна дилема се тиче формације у којој ће заиграти Тобџије. У овом тренутку није познато да ли је ће Арсенал заиграти са четворицом дефанзиваца или са формацијом 3-5-2 покушати да изврши притисак преко крилних позиција.

Са друге стране, дилеме код Сарија никада не постоје, јер је он од првог до последњег трентка веран свом систему игре. Тобџије су покушале да надмудре противника тако што су још у суботу стигле у Бакуу, а Челси тек у уторак. Утакмица се игра у 23 часа по локалном времену, па у Арсеналу верују да су се боље адаптирали од противника.

Унај Емери очигледно има дилему када је у питању чувар мреже, односно да ли ће на гол на опроштају од каријере ставити Петера Чеха, док су са друге стране Саријеви проблеми проузроковани повредом Нголоа Кантеа.

Чешки чувар мреже започео свих досадашњих осам мечева у Лиги Европе, али се у међувремену договорио са Челсијем о директурској улози у будућности. У Премијер лиги је предност имао Бернд Лено.

"Чеха изузетно поштујем. Он је невероватан, прво као особа, а онда као професионални голман. Он заслужује поверење, његова каријера нам показује да је џентелмен. Може да почне или не, ја ћу одлучити о томе. Због чега не бисмо веровали у њега?", питао је Емери.

Шансе да се Канте нађе на терену су 50:50 због повреде колена која још увек није у потпуности санирана. Плавци не рачунају на Ридигера, па ће Кристијансен у стартну поставу, а Сари не рачуна на ЛофтусЧика и Хадсона Одоија. Уколико Канте не буде играо на терен ће на његово место Баркли или Ковачић.Арсеналове планове покварила је забрана уласка у Азербејџан за Хенрика Мхитаријана, па је Емери морао да промени планове око састављања екипе за овај меч.

Правду на утакмици делиће контроверзни Италијан Ђанлука Роки, који ужива велико поверење код Пјерлуиђија Колине, упркос бројним контроверзама које су га пратиле последњих година у Серији А.

ЧЕЛСИ - АРСЕНАЛ (21.00)

Олимпијски стадион у Бакуу
Капацитет: 68.700
Судија: Ђанлука Роки (Италија)

ЧЕЛСИ (4-3-3): Кепа - Аспиликуета, Кристенсен, Луиз, Емерсон - Баркли, Жоржињо, Ковачић - Вилијан, Жиру, Азар.

АРСЕНАЛ (3-5-2): Лено - Сократис, Кошчиелни, Монреал - Мејтланд Најлс, Топреира, Озл, Џака, Колашинац - Лаказет, Обамејан.

Извор: мондо.рс/Тањуг/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар